Psiara0302 Posted February 27, 2012 Author Posted February 27, 2012 Wypowiedz napisaną przez Olson odebrałam zgryźliwie. Nie wiem czym sie sugerujesz pisząc, że uważam psy przedmiotowo.! Pisałam że chyba nie pójdzie trudno z wychowaniem-są to moje przypuszczenia, nie miałam jeszcze nigdy berneńczyka a urzekło mnie w nich ich usposobienie, charakter i przywiązanie. W żadnym razie nie powiedziała bym, że wszystko wiem. A agility to sport pokonywany na torze przeszkód (tunele, huśtawki, drągi itp.). A pisząć "To świetnie. Po tak to - gdyby nie ludzie z dogomanii - pies spał by na płytkach? Gratuluję pomysłowości" Napisałam o dywanie choć to oczywiste, że by NIE CHODZIŁ po płytkach.. a tak dla jasności przeciętny pies śpi albo w budzie albo w legowisku. Czytając "No i ciekawa jestem z jakiej ten pies jest hodowli, skoro jego przyszły właściciel nie umie poprawnie wyrazic się w języku ojczystym, a co gorsza pyta się o proste rzeczy przypadkowych ludzi z Internetu." Jeśli popełniam trochę\masę błędów to nie znaczy, że jestem gorsza od innych. Pytam o oczywiste rzeczy bo chcę znać opinie i jak inni wychowują psy. Może ty nadzwyczajniej jesteś idealna/idealny wypominając mi błędy (co śmieśniejsze-ortograficzne). Szczeniak jest z hodowli [URL]http://www.czarwiosny.republika.pl/[/URL] Jeszcze jakies uwagi dotyczące "banalnych pytań" i "błędów"?? Quote
Olson Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 A chodzic nie chodzi po płytkach, mój pies też chodzi po płytkach. :diabloti: Ja bym tylko radziła przeczytac wątek od początku i pomyslec sobie jak sama byś odebrała osobę piszącą Twoim stylem. Bo ja z pewnością negatywnie. Piszesz bardzo infantylnie, dziecinnie, pokazujesz jakaż to "mondra" jesteś. Przepraszam, nie przepadam za takimi ludźmi. A w szczególności za takimi, którzy piszą brednie a potem tłumaczą się z tego w nielogiczny sposób. Quote
Bryndza Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 Otóż to, jest to osoba niedojrzała - niepełnoletnia, jednak nie można stwierdzić w tym infantylności, nie poznawszy uprzednio wieku danej persony. Tak, jest [B]niedoświadczona[/B], zarówno jak i ja, przyznam szczerze, z tego co wiem, jednak zakładanie takich wątków, tematów nie jest 'idiotyzmem' czy głupotą czy czymkolwiek w ten deseń, aczkolwiek pogłębieniem wiedzy dotyczącej zamiłowania. Oh yes, będę jej bronić, ponieważ zdecydowanie za mocno ją karcicie, jak na mój gust. Każdy zaczyna od zera, a opinie bardziej doświadczonych użytkowników budują świadomość o wychowaniu, charakterze danego psa itd. Tak owo nie widzę w tym nic złego. Ile może mieć lat? Myślę, że to tłumaczy błędy ortograficzne. A wiedza, którą posiada, chyba należy ją uwidocznić? Co do agilitów. Pies jeszcze będzie rósł, jego kości i mięśnie również, zaś trenowanie cięższych rzeczy mogłoby prowadzić do jakiegoś uszkodzenia bądź dysplazji. Dlatego więc radzę poczekać. Jeżeli chcesz jeszcze poczytać, polecam [URL]http://www.aresibo.pl/bernenski_pies_pasterski.php?page=poradnik[/URL]. Długie, acz warto przeczytać. Żarcie się to może nietrafne określenie, ale coś czuję, iż właśnie się zaczyna. Quote
gryf80 Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 psiarko rozumiem że bys chciała "wszystko"na raz.poczekaj,niech pies podrosnie ,bedzie po serii szczepień i odrobaczeń,poki co weż do domu szczeniaka,po okresie letnim sam pies nie bedzie chciał wejść do domu Quote
Psiara0302 Posted February 27, 2012 Author Posted February 27, 2012 Pewnie źle te posty ujęłam. Sama wiem, że tragicznie pisze ale niekażdy ma dar pisania;). Tłumaczyłam sie ,bo to niepewne, a ujęte jak postanowione. Napisze to tak, inaczej jest pisząc, a inaczej wykonując w praktyce. Quote
Psiara0302 Posted February 27, 2012 Author Posted February 27, 2012 Dzienkuje za rady dotyczące agilitów. Poczekam z jakiś rok-dwa i może sie uda;) Co do szczepień miał już 1 zestaw- parwowiroza i nosówka, aczkolwiek jeszcze odrobaczania i 2 zestawy. Quote
Olson Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 Co to są do jasnej ciasnej te "agilitówy"? AGILITY, AGILITY, AGILITY! Kochani, tego nie odmieniamy - tak jak wyrazów radio, czy kiwi. :shake: Quote
Bryndza Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 Myślę, że pisownia agility (skoro tak), agilitów (czy tak) nie ma większego znaczenia. Pozostanie to tym samym, a jakiś błąd wielki to nie jest, a spolszczenie w wielu "nowych wyrazach" jest używane : ) i mieści się to w granicach powszechnie rozumianej normy. Naprawdę, nie czepiajmy się wszystkiego, bo to na dłuższą metę staje się strasznie uciążliwe. Mimo wszystko, zapamiętam. Spór rozwiązany jako tako? Mam nadzieję. Nie mam już chęci do dalszego pisania w obronie Psiary ;) Właśnie, Psiaro, mogłabyś mi jeszcze raz, zbierając to do kupy, opisać jak będziesz postępować? Kolejno. W końcu zaczęłam się gubić. Quote
Psiara0302 Posted February 27, 2012 Author Posted February 27, 2012 To zaczeło mi przypominać lekcję poprawnej polszczyzny.;/ A założenie tego wątku miało być "uzupełnieniem wiedzy" ;) Quote
Psiara0302 Posted February 27, 2012 Author Posted February 27, 2012 Pewnie wyda wam się to dziwne ale ostateczne namówiłam mamę, żeby pies był w przedpokoju i garderobie :multi:. Z tego wynika, że w sobotę jadę po psa a jak już przyjedziemy bedę z nim siedzieć w przedpokoju. Jeden warunek to trzymanie go podczas nocy w takiej metalowej klatce(mamy alarm który pies mógłby załączyć podchodząc do okna\drzwi). Chyba to jednak lepsze niż trzymanie go w garażu. A na obóz z Orlandem (bo takie imię mu wybrałam) pojade za kilka lat. Miejmy nadzieje, że się dogada z Bondem (owczarkiem).. Jednak wasze negatywne opinie do garażu pomogły mi wyłożyć argumenty by pies był w domu. Dziękuje wam za to.:lol: Quote
Sybel Posted February 28, 2012 Posted February 28, 2012 Kenel to fajna sprawa, tylko dobrze psa do niej przyzwyczaj - powoli, delikatnie, zachęcając, by traktował to jako swoją kryjówkę, a nie karę. I pamiętaj o tym, że pies musi mieć dostęp do wody. Najlepiej, jakby tam trafiał zmęczony. Jak duża jest klatka? Taka, że wystarczy na bernena? Quote
gryf80 Posted February 28, 2012 Posted February 28, 2012 psiarko klatka nr 4 powinna być ok(to duża klatka)ważne żeby mógł się obrócić,gdzie nasikać w niej i jak pisała sybel-woda musi być w klatce.dobrze że rodzice się zgodzili.fajnie.trzymam kciuki Quote
zozolina Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 Kolejna beznadzieja...po co ci pies tak własciwie?kup se rybki lepiej,pies to członek rodziny a nie kolejny mebel !!!...ile ty masz lat tak wogóle?niewiem ale mnie sie to nie podoba Quote
zozolina Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 [quote name='Olson']Co to są do jasnej ciasnej te "agilitówy"? AGILITY, AGILITY, AGILITY! Kochani, tego nie odmieniamy - tak jak wyrazów radio, czy kiwi. :shake:[/QUOTE] Ha ha ha ha ha ha uśmiałam sie !!!!!:grin::-D:roflt::roflt::roflt::roflt: Quote
Sybel Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 Zozozlina, zluzuj, bo poziomem zahaczasz o muł na dnie jeziora. Co Ci przeszkadza poza tym, ze musisz dopiec? Argumenty? Jakiekolwiek? Czy tylko potrzeba wyładowania? Quote
Equus Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 [quote name='Olson']Kochani, tego nie odmieniamy - tak jak wyrazów radio [/QUOTE] Gwoli ścisłości - już od jakiegoś czasu odmieniamy;) jak już ten temat taki językowy się zrobił... [QUOTE] [I]Radio[/I] odmienia się od kilkudziesięciu lat. Oto przykład z 1938 r.: „Współdziałać będą na tym terenie z radiem T-wo Krzewienia Muzyki Kameralnej, Ormuz i T-wo Muzyki Współczesnej” ([I]Praktyczna Pani[/I]). Narzędnik, o który Pan pyta, brzmi tak jak w cytowanym zdaniu. Konstrukcji [I]z radio[/I] nie znaleźliśmy, a wyjątki mają charakter pozorny, np. „(...) moja współpraca z Radio Free Europe”. Dawniej nieodmienne, dziś [I]radio[/I] zachowuje formę nieodmienioną tylko w miejsowniku, a i tu obocznie: [I]w Polskim Radio[/I] lub [I]w Polskim Radiu[/I] (przy czym druga konstrukcja jest częstsza). Odmianie opiera się jeszcze dopełniacz liczby mnogiej, gdyż z niejasnych powodów unikamy formy [I]radiów[/I] i wolimy mówić [I]radioodbiorników[/I] lub [I]odbiorników radiowych[/I]. — Mirosław Bańko [/QUOTE] źródło cytatu: strona PWN [URL]http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=4196[/URL] Quote
Psiara0302 Posted February 29, 2012 Author Posted February 29, 2012 Mam wielką nadzieję, że mama przekona tatę o przebywaniu psa w domu (niestety tata jest w 100% przeciw psa w domu:-()Chyba zrezygnujemy z klatki(koszty;)). Pozatym tacie się wydaje, że NA DWORZE psu wystarczy +10 stopni. A moglibyście podać mi jeszcze choroby na, które są podatne szczeniaki berneńczyka? (proszę:cool3:) Quote
gryf80 Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 wszystkie te co trapia psy molosowate:krzywica,osteochondroza,dysplazja,no i oczywiście wirusówki Quote
Psiara0302 Posted February 29, 2012 Author Posted February 29, 2012 A coś bliżej czym są te choroby spowodowane? (oprucz dysplazji i wirusówek) Quote
gryf80 Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 możesz wpisać w jakiejkolwiek wyszukiwarce to poczytasz sobie.duzo tego .polecam forum molosy.tam jest i o chorobach i jest także podforum berneńczykowe. Quote
Psiara0302 Posted February 29, 2012 Author Posted February 29, 2012 A no dzięki za stronkę ;) chetnie skorzystam. Quote
Bryndza Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 Co nieco ode mnie :) Krzywica może występować w okresie szybkiego wzrostu, gł. występuje u psów młodych. Jest skutkiem niedoboru witaminy D3. Krzywica jest wywołana poprzez niedożywienie, złe odżywianie, złe warunki trzymania zwierząt, brak ruchu na świeżym powietrzu oraz brak światła słonecznego, silne zarobaczenie oraz choroby przebiegające z zaburzeniami wchłaniania witaminy D3. Zwierzęta trzymane w odpowiednich warunkach, zadbane oraz karmione odpowiednio zbilansowaną karmą nie są zagrożone krzywicą, dlatego nie ma potrzeby podawania im jakichkolwiek dodatków zawierających witaminę D3. Osteochondroza dotyka w szczególności szybko rosnące zwierzęta, takie jak duże rasy psów. Schorzenie polega na zaburzeniach ukrwienia fragmentów kości wskutek czego ulegają one martwicy, zazwyczaj poszerzenie następuje samoistnie, czasami martwiczy fragment ma tendencję do wydzielania się, wówczas wskazanym jest ustabilizowanie go na miejscu, niekiedy fragment taki ulega wchłanianiu i powstaje ubytek powierzchni stawowej. U takich szczeniąt wzrost i rozwój kości nie nadąża za przybieraniem na wadze, a mechaniczne obciążenie stawów jest zbyt duże, przez co zostają zniszczone naczynia krwionośne zaopatrujące chrząstkę stawową. Co do dogryzek innych, doprawdy, raczcie sobie darować, wszystko już postanowione i omówione, nie uwidoczniło się żadne zagrożenie, a wiek nie ma znaczenia. Wy przecież chyba też decydowaliście się na kupno psa w podstawówce czy gimnazjum. Zaś poziom mnie zaczął powalać... Quote
Bryndza Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 Nie ma za co, okazyjnie ruszyłam swoje siedzenie ; D A tak w ogóle, Psiaro, nadal czekam na plan co i jak, jak to będziesz postępować z psiakiem (gdzie w końcu śpi etc.) Jak wszystko będzie przebiegać, takie kontury. Straasznie się przez to wszystko pogubiłam. Quote
Recommended Posts