maartuusia Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Chciałabym prosić Was o jasne wyłożenie różnic pomiędzy tymi dwoma rasami, ewentualnie proszę o linki do stron, które pozwolą mi nakreślić szkic porównawczy. Chodzi mi o różnice we wszystkich aspektach, jednak ze szczególnym naciskiem na charakter. Quote
Hania Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 A mozesz zzdać jakies konkretniejsze pytania? Tak ogólnie to trudno dobrze odpowiedzieć. Quote
maartuusia Posted January 31, 2007 Author Posted January 31, 2007 Na początku myślałam, że to jedna rasa (dlatego w temacie wątku jest o mojej ignorancji), czytałam posty na dogo, ale co chwila coś mi się nie zgadzało np. we wzorcu gończego napisane jest, że to odważny pies, gdzieś na forum spotkałam się z wypowiedzią, ze trzeba umiejetnie socjalizować bo może bać się ludzi, innych zwierząt albo przedmiotów, tak samo we wzorcu jest napisane, że gonczy to stróż do tego podatny na tresurę, na forum znowu znalazłam, że na stróża się nie nadaje a charakterek ma i czasem bywa trudny do ułożenia (z tym układaniem to wiadomo różnie bywa, więc tego się nie czepiam). Wydaje mi się, że zupełnie poplątały mi się te dwie rasy, dlatego poprosiłam u pomoc w usustematyzowaniu wiedzy na ich temat. Jak to jest z ich łagodnością, odwagą, tresurą, posłuszenstwem, reakcjami na obcych ludzi, przywiązaniem do rodziny/ właściciela, szczekliwością Czy trudno pochamować ich zapędy mysliwskie (kury) i niszczycielskie ?(ogród)? Pytam bo jestem ciekawska, badam teren, szukam psa dla siebie, przypuszczam, że bedzie to kolejny haszczak, ale kto wie, może zakocham się w ogarach/gończych, jednak narazie oprócz wizerunku słodkiego pyska mam mętlik w głowie. Quote
Marysia_i_gończy Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 [B]maartuusia[/B] może wejdź na [URL="http://www.ogaryigoncze.republika.pl/"]stronę klubu ogara i gończego polskiego[/URL] - w zakładce "linki" znajdziesz adresy www hodowli oraz psów, zarówno ogarków, jak i gończych - zajrzyj, poczytaj (wzorce ras!) i wtedy zadaj pytania :) Bo na razie to nawet nie wiadomo, [I]której rasy[/I] słodkiego pyska wizerunek masz w głowie ;) Tak najogólniej gończy jest psem energicznym o dużym temperamenie, bardzo aktywnym, takim nie-do-zmęczenia. Natomiast ogar jest większy, stateczniejszy i łagodniejszy - ale także powinien chętnie pójść na dowolnej długości spacer ;) Pozdrawiam Marysia i Una Quote
weszynoska Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 no i mnie się też nasuwa ogólnie :evil_lol: haszczak jest taki monotematyczny ( zaprzegi, sanki) a po gończym mozna się wszystkiego spodziewać :multi: mając wiele różnych ras na przestrzeni życia wszyscy razem całą rodziną stwierdziliśmy że TAKIEGO JAK GOŃCZY TO NIE MIELIŚMY NIGDY :evil_lol: w dobrym i tym troszki gorszym znaczeniu ;) nie da się opowiedzieć ( to jakby Ci ktoś chciał opowiedziec o smaku kremówki) to trzeba przeżyc :lol: pozdrawiam Quote
maartuusia Posted February 1, 2007 Author Posted February 1, 2007 [quote name='weszynoska']haszczak jest taki monotematyczny ( zaprzegi, sanki)[/quote] Znalazłoby się kilku zaprzęgowaców na tym forum, którzy gdyby to zobaczyli zażądaliby Twojej krwi :evil_lol:. Jestem po całodniowym studiowaniu ogarowo/gończych stron i z dumą stwierdzam, że umiem już odróżnić jednego od drugiego. Stwierdzić muszę jednak równiez, że o ogarach zdecydowanie trudniej jest znaleźć nie-ogólnikowe, nie-powtarzające się wszędzie informacje. Kwestia posłuszenstwa, gdybym teoretycznie chciała mieć któregoś ze słodziaków to którego polecalibyście jako łatwiejszego do ułożenia i bardziej posłusznego? Przyznaję, że chyba bliższy moim upodobanoim jest gończy, ale zaznaczam, że narazie nic nie planuję, tylko zbieram informacje. Quote
dogaja Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 [quote name='maartuusia'] Kwestia posłuszenstwa, gdybym teoretycznie chciała mieć któregoś ze słodziaków to którego polecalibyście jako łatwiejszego do ułożenia i bardziej posłusznego? [/quote] Oczywiście, że OGAR!!! Ogary są bardzo zrównoważonymi psami (co nie znaczy, że nie zdarzają się wyjątki i że gończe są... niezrównoważone). Ale ja cenię w ogarach nie tylko urodę (to kwestia gustu, a pięknych psów różnych ras nie brakuje - gończe polskie bywają również zachwycające), ale właśnie ogarzy charakter. Zależy czego oczekujesz po psie. Bo jeśli większej żywiołowości - to będziesz bardziej zadowolona z gończego. To, co piszę to oczywiście tylko śladowe informacje. Są tu na forum posiadacze psów obu tych ras, więc od nich mogłabyś uzyskać wierygodne opinie. Obie rasy pochodzą z jednego pnia - to znaczy gończe z ogarów, ale zaraz odezwą się pewnie ci, którzy nie podzielają tej opinii, co nie ma jednak w tej dyskusji żadnego znaczenia. Nie próbuj wsadzać kija w mrowisko :evil_lol: , bo my tu, na tym forum gończo-ogarzym żyjemy zgodnie: lubimy się, cenimy i wspieramy w potrzebie. I wszyscy tu jesteśmy dumni, że FCI kilka miesięcy temu uznało rasę gończych polskich, po latach oczekiwań. Zastanów się, Maartuusiu, dobrze przed tą decyzją. Będąc właścicielką ogara lub gończego polskiego wstąpisz do naszego... ekskluzywnego klubu. A to ZOBOWIĄZUJE! :lol::lol::lol: Quote
Hania Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 [quote name='maartuusia']Kwestia posłuszenstwa, gdybym teoretycznie chciała mieć któregoś ze słodziaków to którego polecalibyście jako łatwiejszego do ułożenia i bardziej posłusznego? [/quote] Zależy jakie posłuszeństwo - jeżeli posłuszeństwo na wysokim poziomie, szybkie wykonywanie komed, starty w zawodach, zdawanie egzaminów - to gończy. Jeżeli spokojne życie na co dzień - to ogar. Quote
Recommended Posts