ala_najbor Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Witajcie, mój 9tyg maltańczyk z duża czesttliwoscia drapie sie glownie za uszami. Jest oczywiście odrobaczony, weterynarz popsikał go jakimś preparatem, zreszta na razie nie wychodzi wiec nie mial okazji niczego złapać. Karmie go Royal Canin Junior. Mozecie cos doradzic? Zal mi malucha. Quote
ala_najbor Posted January 26, 2012 Author Posted January 26, 2012 Szczeniaka mamy 3 tygodnie , drapie sie cały czas tak samo. Nie ma nic na skórze, pchły też nie znalazłam - ale ma długi włos i ciezko coś znaleźć w zasadzie. Quote
LadyS Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 A gdzie wcześniej mieszkał? Tzn. takie drapanie może być albo na tle stresowym, albo przy zmianie temperatury - u nas było to samo przez pierwsze 2-3 tygodnie. Quote
ala_najbor Posted January 26, 2012 Author Posted January 26, 2012 Wczesniej mieszkal w domku jednorodzinnym razem z rodzenstwem i rodzicami - mial super warunki. U nas czuje sie swietnie, mysle, ze nie jest zestresowany. Wrecz przeciwnie. Zmiana temp tak - bo w sypialni jest bardzo cieplo a w kuchni np nie grzejemy. Moge mu kupic jakis preparat na to drapanie? Zastanawiam sie tez, czy to nie jest kwestia suchej skory/wlosa - raz sie tak drapal, ze nasmarowałam mu włosy (maltanczyk-wlos bialy) jedwabiem i przeszlo mu na dwa dni. Quote
cockermanka Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Przede wszystkim szczeniak za wcześnie odłączony od matki...czyli to pies w typie rasy (wiesz,że kupno takich szczeniąt od nowego roku jest wykroczeniem? ), bez udokumentowanego pochodzenia i takim psie może "siedzieć" wszystko. Może to być alergia na karmę, może przesuszona skóra...a może coś znacznie bardziej poważnego, bo zdrowe szczenię nie drapie się uporczywie. Quote
gryf80 Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 ala w uszy zajrzyj,czy brudne i/lub czerwone w środku Quote
ala_najbor Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 uszka ma zdrowe(stawierdzone przez weta), ogólnie to drapanie całościowe mu przechodzi już po wycofaniu karmy Royal Canin junior, ale w dlaszym ciągu swędzi go za uszami i tam się teraz glównie drapie. Quote
gryf80 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 drapie się cały czas,czy raz na jakiś czas... Quote
ala_najbor Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 drapie sie za uchem (jednym) tak co 30 min Quote
Arlula Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 Maltańczyki mają wrażliwą skórę, sprawdź czy nie ma przesuszonej, łuszczącej się skóry, czegoś w rodzaju łupieżu,może umyłaś co w czymś co wywołało podrażnienie. Quote
Recommended Posts