mmu Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 Bardzo proszę Was o poradę, moja mama ma dwie 8 letnie mopsiczki. Ma problemy z doborem karmy, szczerze mówiąc kupuje na wagę coś w osiedlowym sklepiku. Mama nie jest osobą zamożną, nie stać Jej na Royal Canin, czy Hillsa, ma zresztą na utrzymaniu jeszcze kota :) Karma musi być miękka i mieć małe granulki, bo jedna z mopsic ma kłopoty z zębami, je bardzo wolno i twardego nie pogryzie. Możecie doradzić coś dobrego, ale niezbyt drogiego?dowiozłabym jej następnym razem (mieszkam w innym mieście), bo mama nie da rady przytargać ze sklepu worka i jeszcze wnieść na 3 piętro :shake: Quote
D0minika Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 Mmu, ja mam 5letniego mopsika, w tym roku ma 6 stuknie ;) i on w ogóle nie jada suchej karmy, bo ma za słabe zeby i w dodatku dziąsła delikatne i nie pogryzie... My mu gotujemy jedzenie, pożera serca drobiowe z ryżem i warzywami, czasami dodajemy mu jajka, czasem zamiast serc są kurze łapki, bo to zdrowe na stawy. Gdzieś na dogo pisali o niedrogiej karmie suchej, ale nie pamiętam nazwy :roll: Jak mopsiula ma problemy z pogryzeniem, to może by tą suchą karmę zalać trochę wrzątkiem, namoknie i jak ostygnie to dać? Da się coś takiego zrobić, nie ma jakiś skutków ubocznych? :roll: Quote
bachar Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Każdą suchą karmę można namoczyć zalewająć ciepłą przegotowaną wodą (taką ok. 50 st.C) Quote
mmu Posted January 21, 2007 Author Posted January 21, 2007 z tym zalewaniem karmy, to macie rację :multi: , robiłam tak swojemu psu, jak był szczeniaczkiem że też człowiek nie wpda na najprostsze rozwiązania :oops: dzięki! Quote
Chefrenek Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 Moje mopsie na starość jadły Nutrę Nuggets dla szczeniąt, ma małe granulki i jest dobra (cena 15zł za kilogram). Z NN to jeszcze jest dobra z wołowiny w zielnym opakowaniu, ale kuleczki są trochę większe. Quote
ATLANTYDA Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 [quote name='Chefrenek']Moje mopsie na starość jadły Nutrę Nuggets dla szczeniąt, ma małe granulki i jest dobra (cena 15zł za kilogram). Z NN to jeszcze jest dobra z wołowiny w zielnym opakowaniu, ale kuleczki są trochę większe.[/quote] A jak z utrzymaniem wagi czy karma dla szczeniąt nie za bardzo kaloryczna ? Właśnie mam mopsika na dt około 5 letniego i też woli gotowane jedzonko ,ale suchą namoczoną też zjada . A zostało mi w domu jeszcze szczenięca Arion ma malutkie granulki zastanawiałam się czy można mu spróbować podać.Tylko ta kaloryczność mnie nurtuje . Quote
Chefrenek Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 No mopsiki mają tendencje do tycia. Moje tyły na gotowanym a na suchym nie. Quote
waljum Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Z tym, że karma dla szczeniąt jest faktycznie bardziej tucząca. Quote
Morwa44 Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Każdy ma jakieś rozwiązanie ^^ np. Moja koleżanka kupuje psu suszone miecho ( Nie powiedziala gdzie O.o) A przynajmniej tak tylko mówi Quote
ATLANTYDA Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Raz kupiłam suszone mięso i nasz pies miał straszna biegunkę drugi raz wole nie próbować. Mopsio do suchego sie przekonuje je z reki ,lub namoczone. Dziś dodałam mu jeszcze trochę puszkowego i wcinał aż miło . Ponieważ jest u mnie kilka dni jesteśmy na etapie prób ale ogólnie nie jest wybredny :p Quote
Morwa44 Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Emh! ja wole nie ryzykować :-o! Oberze reklame petigree i sobie kupie karme :ekmm: Quote
stellanovaa Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 Zawsze można wybrnąć z sytuacji podawając namoczona karme a do tego dodawac gotowane: mięso, makaron, marchew - miazgę plus biały serek. Co prawdziwe to nie sztuczne i jesli ktos karmi sztucznym jakby nei było granulatem to jest dobrze dodawać naturalnego jedzonka :lol: Quote
stellanovaa Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 [quote name='Morwa44']Emh! ja wole nie ryzykować :-o! Oberze reklame petigree i sobie kupie karme :ekmm:[/QUOTE] Ukazał sie własnie artykuł w "Psie" nr2. Artykuł dotyczy odchowywania szczeniąt i jest autorstwa pani Supronowicz, ktora jest sędzina i hodowczynią od lat prawie 40, która wyhodowała, jak pisze 140 czempionów różnych państw, karmi psy właśnie Pedigree z dodatkiem mięsa. Są drogie karmu i tanie i tak an dobra sprawę nie dowiemy sie ktora jest lepsza drozsza czy tansza. Mając to na uwadze od lat stosuję karmy ale z gotowanym mięsem, makaronem, nieraz ryżem i biały ser. Quote
Polcia Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Mój 12-letni mops jada od kilku lat karmę bosch senior i ... właściwie tylko ją (czasami dostaje marchewkę, jabłko lub jego ulubione pomidory :)). Miał robioną morfologie i jak na jego wiek wypadła dobrze, wagę też trzyma od kilku lat na tym samym poziomie (to jest również karma dla otyłych psów). I choć widać po nim już wiek to formę ma jeszcze całkiem, całkiem. Może to po części zasługa szczeniaka który się znalazł u nas w domu... :evil_lol: [IMG]http://img96.imageshack.us/img96/7257/dsc05340.jpg[/IMG] Quote
buba44 Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 moje mopki 4 sztuki wolą gotowane,suche jest wygodniejsze ale nawet nie ruszą ,staram się żeby za bardzo nie tyły. Quote
Recommended Posts