Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam hydroxyzynę 10 mg, ale nie wiem ile podać psu, bo mi schizuje na całego i nie chce wyjść nawet na siusiu. Pies waży 12 kg.
Oczywiście lek zalecił wet, powiedziałam, że mam, a nie spytałam o dawkę...

Posted

Podałam suni 2 tabletki. Niestety od rana nie sikała. W ogóle nie wychodzi z domu. A jak ją siłą wyciągnę to się szarpie i uwalnia z obroży i szelek, które jej zakładam równocześnie i prowadzę na dwie smycze. Ona myśli tylko o ucieczce. Nie wypróżniała się od wczoraj. To już 24 godziny. Leży w ubikacji i nie da się ruszyć. Mam powtórzyć rano lek, tylko dac o pół tabletki więcej? Co robić????
Zaznaczam, że sunia ma prawie 5 lat i nigdy się nie bała wystrzałów. Teraz nie chce przekroczyć progu domu. Zmuszać ją? Bo widzę, że to pogasza sprawę. Z drugiej strony ile czasu może się nie załatwiać? Nic jej nie będzie?

Posted

pierwszy błąd to podanie leku tak wcześnie!!! To że nie chce się ruszyć -normalne. To że się nie wypróżnia też. Napisz czy pies pił i wysikał się _przed_ podaniem. Pozostaje czekać aż lek przestanie działać - wyciąganie na siłę jest bez sensu - pies nie może się rozruszać bo... podano leki które mają temu zapobiegać...
Piszesz że leży i nie da się ruszyć - dokładnie tak to działa!! Widziały gały co brały.

Nie podawaj kolejnej dawki - psa w ciche miejsce - rano będzie ok.

kolejna sprawa to nie "jojcz" psa, ty się boisz -> pies się boi bo ty się boisz jako przewodnik. Reakcja łańcuchowa.

Zanim podasz cokolwiek przeczytaj ulotkę i zrozum jak działa.

My mamy inną metodę : Nagrywamy cd z petardami i włączamy przy podaniu miski kilkanaście dni wcześniej. Najpierw cicho potem coraz głośniej, zawsze z żarciem... Problemu nie ma a w sylwestra pies szuka żarcia w misce. :multi: banalne tylko trzeba było na to wpaść.

Posted

moja śpi w wannie, przy włączonym radiu, sikała o 14, był spacer ok 20, niestety strzelali więc się nie załatwiła :( chyba nie ma sensu ciągnąć na spacer, bo strzelanie się nasila, moje się nie załatwią :( wyjdę z nimi koło 2-3, może się uda, może Ty też spróbuj wyjść z nocy?
po co rano jeszcze? ja bym nie zwiększała dawki
ja wychodzę z piszczącą zabawką, żeby ciut odwrócić jej uwagę, o 14 się udało- zrobiła siku i kupę, ale teraz już niestety nic nie działa :(

Posted

[quote name='kiwiadams']pierwszy błąd to podanie leku tak wcześnie!!! To że nie chce się ruszyć -normalne. To że się nie wypróżnia też. Napisz czy pies pił i wysikał się _przed_ podaniem. Pozostaje czekać aż lek przestanie działać - wyciąganie na siłę jest bez sensu - pies nie może się rozruszać bo... podano leki które mają temu zapobiegać...
Piszesz że leży i nie da się ruszyć - dokładnie tak to działa!! Widziały gały co brały.

kolejna sprawa to nie "jojcz" psa, ty się boisz -> pies się boi bo ty się boisz jako przewodnik. Reakcja łańcuchowa.

My mamy inną metodę : Nagrywamy cd z petardami i włączamy przy podaniu miski kilkanaście dni wcześniej. Najpierw cicho potem coraz głośniej, zawsze z żarciem... Problemu nie ma a w sylwestra pies szuka żarcia w misce. :multi: banalne tylko trzeba było na to wpaść.[/QUOTE]
Hydroksyzyna nie działa tak jak Sedalin, nie powoduje "zwiotczenia" tylko właśnie ma wyciszać psa. A podaje się ją właśnie rano i druga dawka po ok.12 godzinach. Moja też się ruszyć nie chce, ale nie dlatego że nie może, tylko po prostu w łazience czuje się względnie bezpiecznie, na klatkę schodową już nie wyjdzie bo słychać strzały.

Posted

[quote name='kiwiadams']pierwszy błąd to podanie leku tak wcześnie!!! To że nie chce się ruszyć -normalne. To że się nie wypróżnia też. Napisz czy pies pił i wysikał się _przed_ podaniem. Pozostaje czekać aż lek przestanie działać - wyciąganie na siłę jest bez sensu - pies nie może się rozruszać bo... podano leki które mają temu zapobiegać...

My mamy inną metodę : Nagrywamy cd z petardami i włączamy przy podaniu miski kilkanaście dni wcześniej. Najpierw cicho potem coraz głośniej, zawsze z żarciem... Problemu nie ma a w sylwestra pies szuka żarcia w misce. :multi: banalne tylko trzeba było na to wpaść.[/QUOTE]

Niestety to banalne rozwiązanie nie działa na wszystkie psy. Pisałam już w innym wątku, moja psiaca nie boi się aż tak bardzo w domu, nie ślini się, nie trzęsie. Ale na dwór nie wyjdzie. Bo co innego wybuchy w domu, a zupełnie co innego na dworze. Przynajmniej w naszym przypadku.

Posted

Moja sunia miała dużo energii po tym leku. Goniła kota po domu, jadła i piła, wszystko, tylko nie spacer. Wytrzymała bez sikania 26 godzin!!! A bez wypróżnienia 46. Na szczęście dziś rano nie strzelali i wyszła radośnie na spacer opróżniając co się dało.
Wiem jak działa hydroxyzyna, bo dzieciom daję na podróż czy uczulenia i nie są "sparaliżowane".
Dobrze, że to już minęło, bo miałam stres.

• 1 year later...
Posted

Z Hydroxyzyną nie ma co się bać, nie można jej przedawkować ( no chyba że podamy całą garść tabletek) , po prostu jak damy za dużo to psinka się nam wyśpi a cały lek potem wysika , hydroxyzyna nie odkłada się w organizmie,
z moją psinką przez parę lat mieliśmy w sylwestra trzy światy , a sedalin to męczarnia dla psa , on jest w pełni świadomy tylko cały zwiodczały a potem długo do siebie musi dochodzić , jak go podałem pierwszy raz to aż sam się przestraszyłem,
a jeżeli chodzi o hydroxyzynę to teraz robimy tak jak lekarze i pielęgniarki ze swoimi psinkami , od mojej klientki pracującej w szpitalu dowiedziałem się jak trzeba hydroxyzynę podawać psu ,mój ma 12 kg i podaje się dawki jak dorosłemu człowiekowi,
Tabletki 25 mg
wieczorem dzień wcześniej tabletke 25 mg. , potem rano , w południe, muszą być trzy dawki ,organizm musi się nasycić by lek zaczał działać , a potem tak koło 15.00
i kolo 20.00 2 tabletki i psinka sobie słodko śpi do samego rana a rano nic jej po tym nie jest :)