Laura:) Posted December 23, 2011 Posted December 23, 2011 Czy chomik syryjski może mieć cieczkę ??? Mam właśnie chomika tej rasy i niewiem co mu jest niedawno miał mocz czerwony czy to cieczka czy może takie zabarwienie od karmy ??? Quote
Litterka Posted December 25, 2011 Posted December 25, 2011 A nie karmiłaś chomika burakami? Po burakach mocz ma piękny czerwony kolor;) Niestety, na cieczkach u gryzoni się nie znam, jeśli cokolwiek Cię niepokoi - zapraszam do veta. Quote
fenek Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 mam odpowiedz od "chomikarza" bo ja nie znam sie na chomikach o ile chomik nie objadl sie burakiem to ta czerwien jest powodem do duzego niepokoju i natychmiastowego pojscia do weta. Mam nadzieje, ze to tylko buraczek...jednak byl. ruja jest "bezjobjawowa" Quote
kimera Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 U gryzoni, niezależnie od tego, czy można zauważyć jakieś objawy rui, nigdy nie ma czegoś takiego, jak cieczka u suki. Wszelkie krwistej barwy upławy (wyciek z pochwy) lub mocz w tym kolorze są powodem do niepokoju i należy zgłosić to weterynarzowi. Zjedzenie buraka może zabarwić mocz na różowo, ale barwnik jest szybko wydalany. Jeśli kolor nie ma związku z jedzeniemburaków, to jest to krew, a to zawsze zła nowina. Powtarzam, gryzonie nie mają czegoś takiego jak "miesiączka", czy "cieczka". Quote
Laura:) Posted January 2, 2012 Author Posted January 2, 2012 Mój chomik jadł takie dropsy buraczkowe , bardzo je polubiał a gdy przestałam mu dawać je to nie sikał na czerwono :D Dzięki że pomogliście Quote
Laura:) Posted January 20, 2012 Author Posted January 20, 2012 [URL]http://e-chomik.eu/lista-zywieniowa-co-podawac/[/URL] Quote
.Agata. Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 Chomik syryjski to nie rasa a [B]gatunek[/B] ;) Rasą może być długość włosa np. short hair (krótkowłosy), long hair (długowłosy), rex (kręcona sierść), satin (sierść z połyskiem) Wracając do Twojego pytania - samica syryjska co kilka dni posiada ruję, zdecydowanie nie jest ona 'bezobjawowa' - jest to kwestią danego chomika. Na moje jedna samica ma faktycznie bezobjawową, druga okropnie śmierdzącą ruję. Zdarza się to u sporej części chomików z forum e-chomik.eu Wszelkie wydzieliny, zabarwiony mocz i zapach np. ropą może być spowodowany chorobą i powinien jak najszybciej zostać skonsultowany z weterynarzem. U samic bardzo często występuje ropomacicze więc wszelkie zmiany u chomika powinny zostać dokładnie sprawdzane. Nie zaleca się podawania dropsów, są niezdrowe i zbędne w diecie chomika ;) Quote
Recommended Posts