Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy chomik syryjski może mieć cieczkę ???
Mam właśnie chomika tej rasy i niewiem co mu jest niedawno miał mocz czerwony czy to cieczka czy może takie zabarwienie od karmy ???

Posted

mam odpowiedz od "chomikarza" bo ja nie znam sie na chomikach
o ile chomik nie objadl sie burakiem to ta czerwien jest powodem do duzego niepokoju i natychmiastowego pojscia do weta.
Mam nadzieje, ze to tylko buraczek...jednak byl.

ruja jest "bezjobjawowa"

Posted

U gryzoni, niezależnie od tego, czy można zauważyć jakieś objawy rui, nigdy nie ma czegoś takiego, jak cieczka u suki. Wszelkie krwistej barwy upławy (wyciek z pochwy) lub mocz w tym kolorze są powodem do niepokoju i należy zgłosić to weterynarzowi. Zjedzenie buraka może zabarwić mocz na różowo, ale barwnik jest szybko wydalany. Jeśli kolor nie ma związku z jedzeniemburaków, to jest to krew, a to zawsze zła nowina.
Powtarzam, gryzonie nie mają czegoś takiego jak "miesiączka", czy "cieczka".

• 3 weeks later...
Posted

Chomik syryjski to nie rasa a [B]gatunek[/B] ;)
Rasą może być długość włosa np. short hair (krótkowłosy), long hair (długowłosy), rex (kręcona sierść), satin (sierść z połyskiem)

Wracając do Twojego pytania - samica syryjska co kilka dni posiada ruję, zdecydowanie nie jest ona 'bezobjawowa' - jest to kwestią danego chomika. Na moje jedna samica ma faktycznie bezobjawową, druga okropnie śmierdzącą ruję. Zdarza się to u sporej części chomików z forum e-chomik.eu
Wszelkie wydzieliny, zabarwiony mocz i zapach np. ropą może być spowodowany chorobą i powinien jak najszybciej zostać skonsultowany z weterynarzem. U samic bardzo często występuje ropomacicze więc wszelkie zmiany u chomika powinny zostać dokładnie sprawdzane.
Nie zaleca się podawania dropsów, są niezdrowe i zbędne w diecie chomika ;)