Jump to content
Dogomania

Ligota-KONIEC PSIEGO DRAMATU!!! A jednak jest jeszcze coś do zrobienia!!! :(

Recommended Posts

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przeklejone z pierwszej strony: "Sunia straciła niedawno swoje dzieci, terrirkowata, bardzo smutna". Możecie napisać jaka jest psinka duża i mniej więcej ile może mieć lat ;)

Posted

[quote name='Saksana']Przeklejone z pierwszej strony: "Sunia straciła niedawno swoje dzieci, terrirkowata, bardzo smutna". Możecie napisać jaka jest psinka duża i mniej więcej ile może mieć lat ;)[/quote]

ta sunia ma juz domek

Posted

Szanowni Przyjaciele zwierząt
Pragnę wszystkim którzy aktywnie włączli się do ratowania zwierzaków z tej mordowni serdecznie dziekuje i licze nadal na waszą pomoc.
Obiecuje ze z moimi strażnikami z Wrocławia całą sprawe doprowadzimy do końca a winnych będziemy chcieli ukarać złożyłem już wniosek będe występował w sprawie jako oskarżyciel posiłkowy na początku marca udaję się z wizytądo tego schroniska oraz wójta miasta Oleśnica.
Pozdrawiam serdecznie Mateusz Janda Główny Komendant Straży dla Zwierząt

Posted

[quote name='ARKA']
To miejsce, Ligota, musi zniknąć z mapy Polski [/quote]

Witam,

jestem tego samego zdania.

[B][FONT=Arial][COLOR=#ff00ff]An den
Woiwoden von Niederschlesien
Herrn Krzysztof Grzelczyk
e-mail: [/COLOR][/FONT][/B][EMAIL="wojewoda@duw.pl"][B][FONT=Arial][COLOR=#ff00ff]wojewoda@duw.pl[/COLOR][/FONT][/B][/EMAIL]
[EMAIL="info@duw.pl"][FONT=Arial][COLOR=magenta][B]info@duw.pl[/B][/COLOR][/FONT][/EMAIL]

[FONT=Arial][COLOR=magenta]tel.: 0 71 340 63 01[/COLOR]
[COLOR=magenta]faks: 0 71 340 68 95[/COLOR]

Sehr geehrter Herr Woiwode,

hiermit ersuche ich Sie, umgehend Maßnahmen zu ergreifen, damit die örtlichen Behörden, die herrenlose Tiere in das Pseudo-Asyl in [B]Nowa Ligota[/B] überführt haben, unverzüglich finanzielle Mittel für die veterinärmedizinische Betreuung und die Gewährleistung des Unterhalts der von Beamten und anderen Personen geschädigten und vernachlässigten Tiere bereitstellen, welche gegenwärtig in dieser schändlichen Folterhölle gehalten werden.

Polen als Mitglied der EU - und dies schließt auch seine Selbstverwaltungsorgane ein - sollte die Rechte der Tiere respektieren und ihnen daher auch gesetzlich Hilfe und Betreuung garantieren!
Es ist geradezu unglaublich, dass herrenlose Tiere derart grausam behandelt und in Konzentrationslager gesperrt werden, während Artikel 1 des polnischen Gesetzes zum Schutz der Tiere klar besagt:
[/FONT][FONT=Arial][SIZE=2]"Ein Tier als ein lebendes Wesen, welches Leid empfinden kann, [COLOR=#ff0000][B]IST KEIN DING[/B][B]!!!![/B][/COLOR][U][B] Der Mensch ist ihm gegenüber zu Achtung, Schutz und Betreuung verpflichtet."
[/B][/U]
Ich gehe davon aus, dass aus den gesetzlich festgelegten Gemeindemitteln für die Betreuung herrenloser Tiere umfassende veterinärmedizinische Hilfe erteilt und eine grundlegende Ernährung jener Tiere gewährleistet wird, denen eine verantwortungslose Betreuungsperson im stillen Einvernehmen mit den örtlichen Behörden die Hölle auf Erden bereitet hat. Ich bin zuversichtlich, dass diese erbarmungswürdigen Geschöpfe die gebührende Betreuung erhalten und dieses Problem nicht durch Euthanasie schnell und "sauber" gelöst wird.
Dies ist menschliches Verschulden, und Menschen sollten nunmehr das diesen Tieren zugefügte Leid beheben.
Ich bin überzeugt, dass Sie, Herr Woiwode, all jene Beamten streng bestrafen werden, die durch Vernachlässigung der ihnen übertragenen Pflichten (Unterlassung einer Kontrolle des Schicksals aufgegriffener herrenloser Tiere, Billigung des Bestehens eines Pseudo-Asyls, in dem vermutlich Mittel aus dem ohnehin mehr als bescheidenen Fonds für den Unterhalt der Hunde unterschlagen wurden) zu einer solch großen Tragödie beigetragen haben - dem Leiden und Sterben unschuldiger Geschöpfe in einer Folterhölle.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]Hochachtungsvoll[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial](Vor- und Nachname)[/FONT]

[FONT=Arial]--------------------------------------------------------------------[/FONT]
[FONT=Arial]Kanzlei des Präsidenten der Republik Polen
ul. Wiejska 10
00-902 Warszawa
e-mail: [EMAIL="listy@prezydent.pl"][COLOR=#0000ff]listy@prezydent.pl[/COLOR][/EMAIL]
fax. (22) 695-22-38
[/FONT]
Sehr geehrter Herr Präsident,

hiermit appelliere ich an Sie, entschiedene Maßnahmen zu ergreifen und die gesetzlichen Bestimmungen zu ändern, damit das organisierte Verbrechen des Aufgreifens oder des Aufkaufs herrenloser Tiere von den Gemeinden beseitigt wird, welche dann getötet oder in Pseudo-Asyls gesperrt werden - Pseudo-Asyls, in denen herrenlosen Tieren nicht die gebührende Betreuung zuteil wird, sie nicht geheilt werden, sondern an Krankheiten und Unterernährung qualvoll zu Grunde gehen. Dies sind polnische Vernichtungslager für Tiere.

Kann sich das EU-Mitglied Polen keine Humanität gegenüber herrenlosen Tieren leisten?

Muss es in Polen Konzentrationslager für Tiere mit Billigung der dafür verantwortlichen Gemeindebeamten und Aufsichtsbehörden geben?
Gegenwärtig ist Nowa Ligota, Gemeinde Oleśnica, ein überaus schmerzliches und offensichtliches Beispiel dafür, welches nicht nur uns Polen empört, und derartige Orte gibt es in Polen noch sehr viel mehr.

Wir sind überzeugt, dass Sie und den Herrn Premierminister, die Sie als große Tierfreunde bekannt sind, ein solch enormes Leid, wie es herrenlosen Tieren in Polen widerfährt, nicht gleichgültig lässt.

Hochachtungsvoll
(imie nazwisko)

Popieram na sto procent. Tylko uważam, że te listy nie powinny być podpisane tylko przez jedną osobę, ale w imieniu jakiejś grupy lub organizacji i że nie powinny być sformułowane w liczbie pojedynczej, lecz od samego początku w liczbie mnogiej. No i koniecznie trzeba załączyć ten link: [URL]http://www.psianiol.org.pl/ligota/index1.htm[/URL]

Pozdrawiam

Matthias

Posted

Szanowny Panie Straz dla zwierzat

Mysle ze zanim Pan uprzejmie sie zaangazowal - dziewczyny z Wroclawia odwaliły całą robote
zatem prosze pozwolic dzialac dziewczynom dalej bo to co bylo do zrobienia juz zostalo zrobione
teraz nie trzeba nowych pod publike wystepow.
w warszawie jest takze mnostwo spraw wymagajacych zalatwienia - i z przyjemnościa skorzystam z Pana dobrych checi - rozumiem ze takze jest Pan gotowy pomoc.

z calym szacunkiem

iwona kantorowicz

Posted

Szanowna Pani
Nie zamierzam dyskutowac na ten temat sprawa jest mi znana od samego poczatku i równiez w niej uczestniczę ja wszedłem tylko podziekowac wszystkim tym którzy włączyli się do tej dramatycznej akcji.
Swoje docinki prosze pozostawic dla siebie pozdrawiam

Posted

Szanowny Panie,

Ciekawam czy po miesiacu od wykrycia sprawy przez Panie strazniczki z Wroclawia byl tam Pan juz czy tez udaje sie Pan po raz pierwszy jako Komendant ?
Bo jesli po raz pierwszy to pozostawiam to bez komentarza.

z powazaniem

Posted

[quote name='Matti1301']Popieram na sto procent. Tylko uważam, że te listy nie powinny być podpisane tylko przez jedną osobę, ale w imieniu jakiejś grupy lub organizacji i że nie powinny być sformułowane w liczbie pojedynczej, lecz od samego początku w liczbie mnogiej. No i koniecznie trzeba załączyć ten link: [URL]http://www.psianiol.org.pl/ligota/index1.htm[/URL]

Pozdrawiam

Matthias[/quote]

Matthias-zalozenie bylo takie, własnie po zmianie, ze w liczbie pojedynczej. Zreszta w drugim jest-zle-poprawilam-jest i ja i my:oops:

Jesli bedzie to grupa to zmieni sobie na my. My, pisza tez organizacje-stad u mnie, nawyk-my a nie ja :oops: No i jedna zminana dla [COLOR=blue]cudzoziemców.[/COLOR]

Szanowny Panie Prezydencie,

Apeluję o poczynienie stanowczych kroków, zmian ustawodawczych, które zlikwidują w Polsce zorganizowaną grupe przestępczą zajmujacą sie wyłapywaniem, skupem bezdomnych zwierząt z gmin i albo je usmiercają albo umieszczają w pseudo-schroniskach. W pseudo-schroniskach, gdzie bezdomne zwierzęta nie mają należytej opieki, nie są leczone, umierają z chorób i niedożywienia, w cierpieniu i męczarniach. To są polskie obozy zagłady zwierząt.

Czy Polskę, członka UE, nie stać jest na humanitaryzm wobec zwierząt bezdomnych?

Czy w Polsce muszą funkcjonować obozy koncentracyjne dla zwierząt za aprobatą urzedników gminnych i służb nadzoru, do tego powołanych?
Obecnie, Nowa Ligota gmina Oleśnica, jest tego jakże bolesnym, naocznym przykładem, bulwersującym nie tylko ([COLOR=blue]nas[/COLOR]) Polaków, a takich miejsc w Polsce, jest dużo, dużo wiecej.

[COLOR=red]Jestem[/COLOR] przekonany([COLOR=red]a[/COLOR]), że Pan i Pan Premier, znani jako wielcy miłośnicy zwierząt, nie przejdziecie obojętnie obok tak wielkiej krzywdy zwierząt bezdomnych, która dzieje się w Polsce.

Z poważaniem,
(imie nazwisko)

Posted

[quote name='czarna anda']Szanowny Panie,

Ciekawam czy po miesiacu od wykrycia sprawy przez Panie strazniczki z Wroclawia byl tam Pan juz czy tez udaje sie Pan po raz pierwszy jako Komendant ?
Bo jesli po raz pierwszy to pozostawiam to bez komentarza.

z powazaniem[/quote]

:crazyeye: a czyzby wrocławska SdZ cos zle robiła, nie dawała rady, ze Komendant musi byc? Czepisz sie dla czepiania?:razz:

Posted

[quote name='ARKA']Matthias-zalozenie bylo takie, własnie po zmianie, ze w liczbie pojedynczej. Zreszta w drugim jest-zle-poprawilam-jest i ja i my:oops:

Jesli bedzie to grupa to zmieni sobie na my. My, pisza tez organizacje-stad u mnie, nawyk-my a nie ja :oops: No i jedna zminana dla [COLOR=blue]cudzoziemców.[/COLOR][/quote]

Oki!

[FONT=Arial]Kanzlei des Präsidenten der Republik Polen
ul. Wiejska 10
00-902 Warszawa
e-mail: [EMAIL="listy@prezydent.pl"][COLOR=#0000ff]listy@prezydent.pl[/COLOR][/EMAIL]
fax. (22) 695-22-38
[/FONT]
Sehr geehrter Herr Präsident,

hiermit appelliere ich an Sie, entschiedene Maßnahmen zu ergreifen und die gesetzlichen Bestimmungen zu ändern, damit das organisierte Verbrechen des Aufgreifens oder des Aufkaufs herrenloser Tiere von den Gemeinden beseitigt wird, welche dann getötet oder in Pseudo-Asyls gesperrt werden - Pseudo-Asyls, in denen herrenlosen Tieren nicht die gebührende Betreuung zuteil wird, sie nicht geheilt werden, sondern an Krankheiten und Unterernährung qualvoll zu Grunde gehen. Dies sind polnische Vernichtungslager für Tiere.

Kann sich das EU-Mitglied Polen keine Humanität gegenüber herrenlosen Tieren leisten?

Muss es in Polen Konzentrationslager für Tiere mit Billigung der dafür verantwortlichen Gemeindebeamten und Aufsichtsbehörden geben?
Gegenwärtig ist Nowa Ligota, Gemeinde Oleśnica, ein überaus schmerzliches und offensichtliches Beispiel dafür, welches nicht nur [COLOR=RoyalBlue](uns)[/COLOR] Polen empört, und derartige Orte gibt es in Polen noch sehr viel mehr.

[COLOR=Red]Ich bin[/COLOR] überzeugt, dass Sie und den Herrn Premierminister, die Sie als große Tierfreunde bekannt sind, ein solch enormes Leid, wie es herrenlosen Tieren in Polen widerfährt, nicht gleichgültig lässt.

Hochachtungsvoll

(Unterschrift)

Posted

Wow! Te listy po niemiecku do wojewody i prezydenta to kawał dobrej roboty.Nieważne czy ja czy my- oczywiście w imieniu organizacji brzmi lepiej. Przecież Pana Prezydenta to trafi ..... cenzura hihi :eviltong: powiedział onegdaj, że nie będziemy prowadzić polityki zagranicznej na kolanach a tu takie dictum. E, a może premier to powiedział:cool3: . Wszytko jedno. Dzięki Matti.
Koperek aleś zdjęcia powklejał/a spać nie mogę a najbardziej to ta mała bida mnie męczy
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images20.fotosik.pl/68/ba621fac999142e3.jpg[/IMG][/URL]

i jeszcze ten slepy nieszczęśnik.Ech. Mam psa i sukę w domu, obydwa zeżarłyby takie chuchra na dzieńdobry. Czy nikt z okolic Trójmiasta by ich nie chciał? Bo moge wziąć i jechać i je przywieźć jak byliby jacy chętni.(ale tylko w tym tygodniu bo mam ferie)

Posted

[COLOR=black][quote name='D O R K A']Radomskie schronisko wzięło trzy psy i jedną sukę (chyba ciężarną). Wszystkie cztery mają chorobę skóry i są wychudzone. Leczenie już zostało podjęte na miejscu. Poprosimy kogoś, żeby zrobił im zdjęcia. Wydaje mi się, że nie są to psiaki, których zdjęcia są na wątku.[/quote][/COLOR][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Dorka, Red czy wszystko ok. z psiakami? Z tego co się orientuję w Radomskim schronisku panuje nosówka i parwowiroza, a poza tym zaniepokoiło mnie to, co znalazłam na stronie Psiego Anioła [/FONT][/SIZE][URL="http://www.psianiol.org.pl/ligota/jak.htm"][FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=#800080]http://www.psianiol.org.pl/ligota/jak.htm[/COLOR][/SIZE][/FONT][/URL][SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Napiszcie proszę coś uspokajającego [/FONT][/SIZE]

Posted

Labek miał wczoraj zszyta szyjke jest wszystko juz ok , ale jest problem powazniejszy z brzuszkiem jutro bedzie miał robione usg.

Dobrze że dziadziuś labek został zabrany do lecznicy, bo jest pod stałą kontrolą weterynarza.Mam nadzieje ze badania nie wykażą nic poważnego(trzymam za niego mocno kciuki).Jak długo może zostać w tej lecznicy?On zasługuje na dobry, kochający domek z resztą jak każdy piesek z Ligoty.

Posted

No chyba aż takich 'straszności pięknościowych' nie powklejałam!:p Ale rzeczywiście spać nie można po wizycie tam...:roll:
[U]A jakby ktoś z Wrocka był chętny na któregoś pięknisia, to również się polecam- jeśli chodzi o transport!;) [/U]

Posted

Nie czepiam sie ze nie byl - i to ty sie czepisz dla czepiania !!!
Zastanawiam sie skad ta nagla troska jesli do tej pory wroclawskie dziewczyny radzily sobie swietnie i wciaz radza
czytaj post uwazniej prosze

Posted

[quote name='VitisVini']Wow! Te listy po niemiecku do wojewody i prezydenta to kawał dobrej roboty.Nieważne czy ja czy my- oczywiście w imieniu organizacji brzmi lepiej. Przecież Pana Prezydenta to trafi ..... cenzura hihi :eviltong: powiedział onegdaj, że nie będziemy prowadzić polityki zagranicznej na kolanach a tu takie dictum. E, a może premier to powiedział:cool3: . Wszytko jedno. Dzięki Matti.
Koperek aleś zdjęcia powklejał/a spać nie mogę a najbardziej to ta mała bida mnie męczy
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images20.fotosik.pl/68/ba621fac999142e3.jpg[/IMG][/URL]

i jeszcze ten slepy nieszczęśnik.Ech. Mam psa i sukę w domu, obydwa zeżarłyby takie chuchra na dzieńdobry. Czy nikt z okolic Trójmiasta by ich nie chciał? Bo moge wziąć i jechać i je przywieźć jak byliby jacy chętni.(ale tylko w tym tygodniu bo mam ferie)[/quote]

ta czarna bida od wczoraj ma domek we wrocku :)

Posted

[quote name='czarna anda']Nie czepiam sie ze nie byl - i to ty sie czepisz dla czepiania !!!
Zastanawiam sie skad ta nagla troska jesli do tej pory wroclawskie dziewczyny radzily sobie swietnie i wciaz radza
czytaj post uwazniej prosze[/quote]

Czytalam uważnie, pojechalby na poczatku-bylo by zle, jedzie po miesiacu tez zle, nie pojechalby wcale tez zle, a tak wogole co ciebie to obchodzi?;)

Posted

[quote name='monikita']ta czarna bida od wczoraj ma domek we wrocku :)[/quote]
:lol: super-a to malenstwo z pogryzionym ogonkiem, a Norton, a ten lusy psiak-co zdjecie jest tylko od tyłu?Kurcze, mozna by wymieniac i wymieniac te ciagle najbardziej potrzebujac:-( :shake:

Posted

jasny gwincior! zamiast tracic energie na bezsensowne klotnie zapraszam do LIGOTY! przydadza sie kazde rece.. Dziewczynom z Wroclawia wielkie UKLONY, ale nie tylko im.. ;) Panow rowniez nie zabraklo. Jedno jest pewne - Straz stanela na strazy pozadku i DZIEKI IM ZA TO WSZYSTKO CO ROBIA.