Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='zachraniarka']
[B]Marysiu[/B]
zmiany komend u teriera ćwiczyłam początkowo na zasadzie gimnastyki, naprowadzając smakołykiem i pomagając ręką. [...]
Ciężko mi napisać dokładnie jak nauczyć tego siadu, bo nie wiem co Una umie i na co reaguje. Możesz spróbować bardzo dużo rzeczy np. jesteś przed psem i smakołykiem ciągniesz ją wpierw trochu do przodu i wtedy dopiero do góry. Musisz popróbować jaka pomoc z Twojej strony sprawi, że zachowa się ona w określony sposób.[/quote]

BARDZO Ci dziękuję :Rose: Nie wiem, czy spróbujemy, czy w naszym przypadku gra jest w ogóle warta świeczki - ale efekt, jaki macie z Ludwikiem, zaparł mi dech w piersi :) Może z kolejnym psem ;)
Co ciekawe (bo piszesz, że z Ludwikiem najtrudniej było z warowaniem) - to jest coś, co Una potrafi po prostu zrobić :lol: Jeśli zastawię jej jakkolwiek możliwość przesunięcia się do przodu, to ona zawaruje z siadu do tyłu i jest to jej naturalna umiejętność, może zwiększona trochę tym, że warowania jako takiego była od początku uczona z czterech łap :) Jakie te nasze psiska różne, prawda? :multi:

Pozdrawiam cieplutko!
Marysia i Una

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']Jeśli zastawię jej jakkolwiek możliwość przesunięcia się do przodu, to ona zawaruje z siadu do tyłu i jest to jej naturalna umiejętność[/QUOTE]

OK, ale próbowałaś tego kiedy pies jest przy nodze i nie ma nic zastawione? Dla mnie to był (i nadal jest, stąd na filmiku dziwne akrobacje przed ułożeniem teriera do przywołania ;) ) koszmar, no bo kurda nie chce tym dupskiem wyskoczyć prosto do tyłu tylko mi się krzywi :mad:

Drugi mój koszmar, który udało się zwalczyć to było kiedy Ludwik odstawiał zad z takim zamachem, że wyskakiwał na krok do tyłu. Myślałam, że zamorduje gada, bo nadgorliwość uważam za gorszą od faszyzmu :angryy: ;)

Także zdecydowanie uważam warowanie za najtrudniejsze, siad od początku był taki jaki miał być :roll:

Ale faktycznie psy są różniaste i to jest bardzo fajne :loveu: