Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wzorzec staffika jest jeden, nie ma rozdziału na "staffik blue" i "staffik nie blue". Blue to jedynie umaszczenie-błękitne (niebieskie), jedno z wielu dopuszczalnych przez wzorzec w tej rasie, które nie ma wpływu na wagę i wzrost. Ostateczna waga i wzrost psa to już wypadkowa genów i w przypadku masy ciała-także żywienia. Pisałeś w innym temacie, że Twój staffik ma 46 cm w kłębie. Czy aby na pewno dobrze go wymierzyłeś? 46 cm to powinien mieć amstaff, górna granica wzorca dla staffika to 40,5 cm.
[url]http://www.alfatauri.pl/wzorzec.htm[/url]

Posted

aha dzieki za info... no moze i zle go zmierzylem...bo dokladnie nie wiem jak go zmierzyc w kłębie... heh.. :/
ale [B]WZROST I WAGA:[/B]
Pożądana wysokość w kłębie: 35,5 - 40,5 cm. Wzrost i waga powinny iść w parze.
Waga: psy 12,7 - 17 kg,
suki 11 - 15,4 kg.
A moj ma juz 25 kg a ma dokladnie 6 miesiecy i 2 tyg
Waga sie nie myli... :) pozdrawiam moze mi ktos podpowie jak zmierzyc dokladnie w kłębie... pozdrawiam

Posted

Leszczu, wzorzec wzorcem, a życie życiem. Moje psy też patrząc na wagę podaną we wzorcu są "ponadwymiarowe"-poprzedni staffik ważył 22 kg, obecny, w wieku 8 miesięcy, waży 19 kg. Ale im ta waga bardzo pasowała do wzrostu i gdyby ważyły mniej-wyglądałyby brzydko. Ja się z tych wyników wagi bardzo cieszę!
Waga ma iść w parze z budową ciała i wzrostem, tylko uważaj, żeby psa nie zatuczyć.
A jak się robi pomiary zoometryczne masz tu:
[URL]http://www.swiatczarnegoteriera.republika.pl/n-standard_miara.htm[/URL]