libia Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Witam Zamierzam w przysz艂o艣ci mie膰 psa kt贸ry艣 z tych ras, pytanie kt贸ra. Tak jak w temacie od chyba 2 msc zastanawiam si臋 nad tymi dwiema rasami. Ot贸偶 od wielu lat moj膮 wymarzon膮 ras膮 by艂 doberman. Jednak kiedy w necie znalaz艂am informacj臋 o pinczerze 艣rednim moja decyzja o posiadaniu dobermana nieco si臋 zachwia艂a. Ci膮gle t艂uk臋 si臋 z my艣l膮, czym pinczer 艣redni ust臋puje dobermanowi b膮d藕 odwrotnie. Osobowo艣膰? to kt贸ry z nich tryska wi臋ksz膮 energi膮, kt贸ry z nich jest bardziej inteligentny, kt贸ry bardziej zdyscyplinowany a tym samym pos艂uszny (w przypadku przeszkolenia w tym kierunku), kt贸ry z nich jest bardziej pow艣ci膮gliwy i opanowany, kt贸ry z nich jest bardziej ha艂a艣liwy (szczekacz) Domy艣lam si臋, 偶e doberman przejawia bardziej terytorializm, jest bardziej nieufny. Dodatkowo zrozumia艂膮 rzecz膮 jest koszt utrzymania, to chyba zasadnicza r贸偶nica. Zastanawia mnie te偶 stan zdrowia. Z tego co czyta艂am w necie, dobermany jako rasa bardziej obci膮偶ona jest r贸偶nymi schorzeniami ni偶 pinczery 艣rednie. Quote
libia Posted June 1, 2013 Author Posted June 1, 2013 Temat jest ju偶 nieaktualny. Zdecydowa艂am si臋 na pinczera. Za i przeciw przechyli艂y szal臋 na korzy艣膰 pinczerka. W czerwcu jad臋 po suni臋. Ja i moa rodzinka nie mo偶emy si臋 ju偶 doczeka膰 Quote
Recommended Posts