michelle04 Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 Przepraszam za moją absencję, ale moja mamcia jest chora i dodatkowo zmieniamy wystrój pokoju, więc mam kocioł. Z Bastkiem jestem umówiona na wizytę u weta na sobotę, więc wówczas napiszę jaka jest diagnoza. Quote
asia-s Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 przyszly pieniazki od Farmerka63 i Sara2011 - Bastek serdecznie dziekuje :-) Quote
dorota k. Posted February 10, 2012 Posted February 10, 2012 [quote name='michelle04']Przepraszam za moją absencję, ale moja mamcia jest chora i dodatkowo zmieniamy wystrój pokoju, więc mam kocioł. Z Bastkiem jestem umówiona na wizytę u weta na sobotę, więc wówczas napiszę jaka jest diagnoza.[/QUOTE] Michelle zdrówka dla Mamci WSPANIAŁEJ KOBITKI:) Dzięki, że znajdziesz czas na wizytę z Bastkiem u weta. Zobaczymy, co powie i jakie badania dla Bastusia zaleci. Mogę nie doczytać wszystkiego przed wieczorem, ale zawsze jestem ZA TYM co dla Chłopaka najlepsze. A jak Bastuś się sprawuje? Quote
dorota k. Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 Tak,tak. A Michelle na brak zajęć nie narzeka - jestem pełna podziwu i uznania- więc cierpliwie czekamy na info. Quote
michelle04 Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Cioteczki sytuacja wygląda następująco: Bastek to staruszek, wet zajrzał w pysia i powiedział 12-13 lat :( Stan uzębienia fatalny, spuchniętę dziąsła, konieczny zabieg usunięcia kilku zębow oraz kamienia nazębnego. Tylne nogi są pourazowe, jakaś zaszłość, dlatego Bastek tak 'szeroko' chodzi tylnymi łapkami. Dodatkowo powiększona prostata. Wzrok słaby, stąd taki początkowy dystatns zanim nie pozna zapachu i nie zobaczy z bliska. Waży 15,50 kg. Zalecenia następujące: 10 tabletek Karsivan 50 mg po 2 dziennie: rano i wieczorem dla ogólnego wzmocnienia kondycji Bastka, a po zakonczeniu kuracji zabieg usunięcia zębow i kamienia, wraz z badaniem uszu (dzisiaj nie pozwolił, bo był tak zestresowany badaniem prostaty) oraz obcięciem pazurków. Quote
docha Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 o matko, to on jest strasznie zaniedbany i taki stary?! nie dziwne, że tak porusza się ospale, jego wszystko boli od zębów począwszy. Przy takim zaniedbaniu to uszy na pewno są chore. Quote
Anula Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Michelle to karsivan ma Bastek brać przez pięć dni jak zrozumiałam a następnie zabieg czyszczenia zębów i zbadanie uszów. Nie wiem może przydało by się USG zrobić tej prostaty. Wygrzebałam w internecie o problemach prostaty. [B]Schorzenia prostaty[/B] 2011-02-23 15:56:10 [B] [URL="http://www.cafeanimal.pl/artykuly/porady"]porady[/URL] [/B] Prostata jest nieparzystym gruczołem płciowym produkującym wydzielinę stanowiącą główny płynny komponent nasienia. Narząd ten często bywa przyczyną problemów zdrowotnych u psów w średnim i starszym wieku. Do najczęściej spotykanych schorzeń prostaty należą: nowotwory złośliwe, torbielowatość oraz łagodny przerost [URL="http://www.cafeanimal.pl/artykuly/porady/Schorzenia-prostaty,4235/zdjecia?p=212022"] [IMG]http://www.cafeanimal.pl/zdjecia/5689x212022x200m0.jpg[/IMG] [/URL] fot. Thoursie / sxc.hu Prostata, nazywana gruczołem krokowym lub sterczem, to nieduży narząd mięśniowo – gruczołowy umiejscowiony w jamie miednicznej - w bezpośrednim sąsiedztwie pęcherza moczowego i końcowego odcina jelita grubego - prostnicy. Lokalizacja ta daje o sobie znać, gdy dochodzi do patologicznego powiększenia gruczołu. Bowiem przerośnięty stercz uciska na cewkę moczową, utrudniając w ten sposób swobodne oddawanie moczu. Uciska także na prostnicę – skutkuje to bolesnością podczas defekacji. Najniebezpieczniejszymi w skutkach schorzeniami prostaty są jej nowotwory złośliwe – gruczolakoraki i raki. Mogą one występować zarówno u psów kastrowanych, jak i u osobników niepoddanych kastracji. Zwykle pojawiają się u starszych zwierząt – średnia wieku chorych wynosi 9 – 10 lat. Choroba zwykle postępuje bardzo szybko i w krótkim czasie doprowadza do wyniszczenia czworonoga. Objawami nasuwającymi podejrzenie nowotworzenia prostaty są: bolesne parcia z wydalaniem cienkich, wstążkowatych stolców; wychudzenie; jadłowstręt; utrudnione oddawanie moczu; kulawizny tylnych kończyn i ogólne osłabienie. Gruczolakoraki, jak wszystkie nowotwory złośliwe, mogą dawać przerzuty do innych narządów, np. do płuc, węzłów chłonnych, kości miednicy i kręgosłupa. Choroba źle rokuje. Leczenie – chemioterapia i radioterapia przynoszą krótkotrwałą korzyść terapeutyczną, a na ewentualne chirurgiczne usunięcie narządu, z powodu zaawansowanego stanu chorego, zwykle jest za późno. Drugim schorzeniem prostaty, zdecydowanie mniej niebezpiecznym dla czworonoga, jest jej łagodny przerost. Przyczyn tego nienowotworowego powiększenia narządu należy doszukiwać się w wysokim poziomie hormonów płciowych. Choroba może dotykać już bardzo młode psy, bo 1-2 letnie. Chore czworonogi zwykle nie zdradzają żadnych objawów. Symptomy pojawiają się dopiero w bardzo zaawansowanym stanie choroby i mają postać: krwawień z cewki moczowej; utrudnień w oddawaniu moczu i bolesnej defekacji. Najskuteczniejszą metodą leczenia jest kastracja (odjęcie jąder – głównego źródła hormonów płciowych). Prowadzi ona w krótkim czasie do inwolucji powiększonej prostaty. W przypadku psów reproduktorów, u których kastracja nie wchodzi w grę, można zastąpić ją lekami doraźnie zmniejszającymi gruczoł krokowy (finasteryd, octan megestrolu, medroksyporgesteron). Trzecim schorzeniem, stosunkowo często spotykanym u psów mających problemy z prostatą, jest torbielowatość gruczołu. Wielkość i ilość torbieli rozwijających się w chorobowo zmienionym narządzie bywa bardzo różna. Niekiedy cały gruczoł zostaje usiany licznymi, kilkumilimetrowymi cystami, a innym razem rozwija się tylko jedna torbiel osiągająca nawet 20 cm średnicy. Przyczyny i objawy schorzenia zbliżone są do tych występujących przy łagodnym przeroście gruczołu. Sposób leczenia zależy od charakteru zmian. Czasami remisję torbieli osiąga się po wykonaniu zabiegu kastracji lub po kuracji inhibitorem testosteronu – finasterydem. W bardziej zaawansowanych przypadkach konieczny jest zabieg chirurgicznego usunięcia zmiany lub drenowania cysty (odprowadzania zalegającej wydzieliny). Diagnostyka schorzeń prostaty wymaga przeprowadzenia badań technikami obrazowania – RTG i USG. Badana te wskazane są również w celach profilaktycznej kontroli stanu gruczołu u dojrzałych, niekastrowanych psów. Zaleca się także, aby czworonogi nieprzeznaczone do rozpłodu poddawane były zabiegowi kastracji, który w znaczący sposób ogranicza ryzyko wystąpienie niektórych schorzeń prostaty. Quote
dorota k. Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 No i nie wiem co napisać :( Michelle, napisz proszę ile za tą wizytę i leki. Prześlę pieniądze na konto , a później Monika i ja coś podziałamy z bazarkami. Quote
aanka Posted February 12, 2012 Author Posted February 12, 2012 (edited) Jesteśmy tu wspólnie w wiadomym celu i wspólnie będziemy dzialać i finansować wszystko.. Moja stała dekl. do wykorzystania -gdy potrzeba oczywiście dołozę . kto obiecał bazarki ,prosze bardzo -moze działać ... troche mnie dziwi ,ze wet.u nas nie z diagnozował Bastka dokładniej... Edited February 12, 2012 by aanka Quote
docha Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Zgadzam sie z ankaa, jutro uzupelnie deklaracje i cos dorzuce. Jutro wieczorem zapytam swego weta co on by zrobil z prostata Quote
aanka Posted February 12, 2012 Author Posted February 12, 2012 docha -wzorcowo prowadzisz finanse,,,bo ze mnie taki trochę roztrzepaniec ...:mad: Quote
Anula Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 [quote name='aanka']docha -wzorcowo prowadzisz finanse,,,bo ze mnie taki trochę roztrzepaniec ...:mad:[/QUOTE] Aniu - docha nie prowadzi finansów Bastka tylko asia-s. Ja dorzucę jednorazowo 20zł na weta,może ktoś jeszcze aby odciążyć Dorotkę? Michelle możesz wstawić na wątek rachunek za weta i tabletki aby było wiadomo ile poszło pieniążków dodatkowych na Bastka? Czy dowiadywałaś się o koszt zabiegu ząbków i czy wizyta jest już umówiona? Quote
asia-s Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Dziewczyny w skarpecie Bastka jest ponad 250 zl dodatkowo wolnych, hotel za luty oplacony, brakuje tylko dwoch lutowych deklaracji, zaraz beda za marzec - mamy komplet deklaracji, wiec wolnych zostaje ponad 250 na wizyte, leki ect. Michelle napisz ile za wizyte, leki Quote
wieso Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 ja wyslalam jednorazowo 50 zl mialy byc juz dzisiaj na koncie ale niestety beda dopiero we wtorek albo w srode...... Quote
aanka Posted February 12, 2012 Author Posted February 12, 2012 Nie rozumiem7 ..dlaczego Dorota miały sama opłacać Bastka..więc o jakim odciazaniu mówimy... juz raz prosiłam o coś.....Dorotę k. i prosimy o r9•chunek ,bo nie wiemy ile trzeba wpłacać... Quote
dorota k. Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Dziewczyny, dzięki, że jesteście, bo znowu się powtórzę, im więcej głów i pomysłów tym lepiej. Nie mam daru pisania, może nie wszystko potrafię jasno i precyzyjnie powiedzieć - napisać, więc jeśli czegoś nie napiszę, nie dopowiem, to proszę pytajcie. Zacznę od tego, że naprawdę nie wiem dlaczego nie zdiagnozował wszystkiego na miejscu wet. Ja z Bastkiem nie przebywałam długo, więc też nie wszystko mogłam zaobserwować. Rozmawiałam dzisiaj z Michelle, bo nie chciałabym, aby ona myślała, że wszystko na nią "zrzucam". Koszty leczenia Bastka - mam nadzieję pokryją bazarki,więc to nie tak, że to ja (Anula Dzięki) Chciałam przelać jakąś zaliczkę, ale Michelle powiedziała, że nie. Narazie za wizytę nie zapłaciła nic. Jedynie koszty karsivanu. Będzie podawała tabletki, a później umówi się u weta na wizytę z ząbkami i wtedy jak Bastek będzie znieczulony wet porobi mu też inne badania, m.in. na prostatę i będziemy wspólnie z Wami decydować co i jak. Dlatego poczekajmy z wpłatami, Michelle na bieżąco będzie pisała co i ile kosztuje. W międzyczasie mam nadzieję, że ruszy bazar i wtedy Ciocie coś zakupią aby wspomóc leczenie Bastka. Quote
Anula Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Michelle a co wet o Bastku mówił o jego wyglądzie,jest wychudzony,zaniedbany,dlaczego się pytam ponieważ na innym tragicznym wątku natknęłam się na preparat o nazwie [URL="http://sklep.mvet.pl/Preparaty-mineralno---witaminowe/Dla-kotow/Koty-dorosle/produkt.2333.BB---Recovery-Balance/"]BB & [B]Recovery Balance[/B].. [/URL]Jeżeli by tak było może by jego zakupić? Quote
michelle04 Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 (edited) Tak ja napisała Dorotka za wizytę i badania nic nie zapłaciłam. Mój wet to wspaniały człowiek!!! Nawet,gdy Bastuś zrobił kupę podczas badania prostaty spokojnie posprzątał po nim mimo,iż ja czułam się w obowiązku to zrobić. Koszt wizyty to tylko tabletki (15 PLN). Dorotko masz rację to są te same tabletki, ktore dostałam od Was, przepraszam, że wcześniej tego nie zauważyłam, moj błąd, dlatego koszt tabletek biorę na siebie, bo za gapowe się płaci :) Co do kosztów zabiegu to jeszcze ich nie znam. Wszystko będzie jasne, gdy Bastek będzie pod narkozą i wówczas wet zbada go kompleksowo. Nie wiem czy powinnam to pisać na wątku, ale tak dla jasności sytuacji dot. kosztów leczenia napisze lakonicznie, że jeśli chcemy rachunek za zabieg będzie on trochę wyższy niż bez rachunku. Decyzję pozostawiam Wam. Bastek jedzie do weta [URL="http://w191.wrzuta.pl/obraz/powieksz/2VZdMA1tGtO"][IMG]http://c.wrzuta.pl/wi19394/e3d608be002460ec4f380328/sdc15200[/IMG][/URL] [URL="http://w191.wrzuta.pl/obraz/powieksz/6RwIcfwFKPu"][IMG]http://c.wrzuta.pl/wi13841/ebce7679001da1004f380328/sdc15197[/IMG][/URL] No ile waże ? [URL="http://w191.wrzuta.pl/obraz/powieksz/8UUDaQd9R0I"][IMG]http://c.wrzuta.pl/wi6898/a036c4b9002545d14f38032a/sdc15202[/IMG][/URL] [URL="http://w191.wrzuta.pl/obraz/powieksz/aXyjab7jul2"][IMG]http://c.wrzuta.pl/wi19085/f206a75e001af9254f38032c/sdc15208[/IMG][/URL] [quote name='Anula']Michelle a co wet o Bastku mówił o jego wyglądzie,jest wychudzony,zaniedbany,dlaczego się pytam ponieważ na innym tragicznym wątku natknęłam się na preparat o nazwie [URL="http://sklep.mvet.pl/Preparaty-mineralno---witaminowe/Dla-kotow/Koty-dorosle/produkt.2333.BB---Recovery-Balance/"]BB & [B]Recovery Balance[/B].. [/URL]Jeżeli by tak było może by jego zakupić?[/QUOTE] Anula poczekajmy na kompleksowe badania pod nakozą, wówczas napiszę coś więcej o dalszej diagnozie i leczeniu. Edited March 3, 2012 by Szamanka Post pod postem Quote
michelle04 Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 (edited) Termin zabiegu jeszcze nie jest ustalony, ale skoro mam Waszą akceptację to zadzwonię do weta by umówić się z nim na zabieg. [quote name='Anula']No właśnie a ile Bastuś nasz waży?[/QUOTE] Anula 15.50 kg Edited March 3, 2012 by Szamanka Post pod postem Quote
Emma53 Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Śliczny psiak z Bastka, nie wygląda wcale na starego. Trzeba go "wyremontować" i będzie z niego super kudłaczek-nówka. Quote
Anula Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 [quote name='michelle04']Anula 15.50 kg[/QUOTE] To chyba mało nie waży? Bastuś jest fakt do remontu ale jak przejdzie ten remont to będzie nówka! Quote
maja602 Posted February 13, 2012 Posted February 13, 2012 Bardzo ładny piesek a jak się porówna ze zdjęciem z pierwszego postu, to w ogóle jakby nie ten sam. Ktoś będzie miał supr przyjaciela. Quote
dorota k. Posted February 13, 2012 Posted February 13, 2012 Śliczny Chłopak. Jak się patrzy na zdjęcia to nie wygląda na starego psiaka. Michelle, proszę umawiaj wizytę Bastusia. DZIĘKI. Serdecznie pozdrawiam. Mizianko dla Chłopaka i jego koleżanek i kolegów poproszę. Quote
docha Posted February 13, 2012 Posted February 13, 2012 ja się nawet dziwię, że on jest niedowidzący, on ma tak ładnie żywe oczka, bez psiej starczej zaćmy i chyba przez to wygląda młodo. nigdy bym mu nie dała tyle lat. on już na tych zdjęciach wygląda swobodniej, nie jest tak zlękniony. Quote
Recommended Posts