Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich gorąco
i jak w tytule mam pytanko czy można zmienić przydomek hodowlany?
I jak to zrobić?.
Z góry informuję że mam sukę hodowlana ale nie miała jeszcze szczeniąt i na razie nie zamierzam jej dopuszczać a przydomek który wybrałam dwa lata temu był podany jako nie dokońca przemyślany.
Pytałam w związku ale po usłyszeniu mojego pytania panie się strasznie oburzyły że jak? dlaczego? i po co? więc wszystko wyjaśniłam po kolei ale niestety zbyt rzetelnych informacji nie uzyskałam. Może tutaj ktos mi pomoże? bardzo proszę i z góry dziękuję

Posted

Z praktyką różnie bywa :cool3: . Na pewno można przydomka się zrzec, można teżna kogoś przepisać. Może- zaznaczam- MOZE- gdy już się "pozbędziesz" starego, będzie się dało wyrobić nowy, ale to teoria, trzeba by się było dopytać.

Posted

Właśnie dopytać tylko kogo?
W związku jak to w związku nabiorą wody w usta i tyle a nie znam nikogo ktoby mogł mi podpowiedzieć.

Posted

pewnie sami nie wiedzą:evil_lol: a to w koncu nie jest tajemnicą żadną

regulamin mówi, że przydomek może być zmieniony tylko z ważnej przyczyny ( a taką jest niemożność zarejestrowania w FCI-bo juz taki jest)

inną ważną mozna sobie wymysleć ( ale nie wiem co by to mogło być)

można przerejestrować psy na męża np. i jako mąż wystąpić o nowy przydomek

lub na wspólnika :razz:

jeśli Ci się przydomek nie podoba to próbuj w końcu może Ci się uda

Posted

Ja jestem właśnie na etapie zmieniania przydomka, a właściwie jego pisowni. Okazało się, że został on zarejestrowany niezgodnie z moją wolą, tj. jest pisany po imieniu psa, mimo iż chciałam przed i tak też było napisane na wniosku o jego przyjęcie. W moim przypadku zawinił całkowicie ZG.
Dowiedziałam się o tym stosunkowo niedawno. Kiedy dostałam eksportówkę suczki z mojego miotu z przydomkiem pisanym po imieniu, odesłałam ją do poprawki do ZG, potem dostałam odmowę poprawy.

Trzeba właśnie napisać stosowne pismo do ZG, odesłać kwitek potwierdzający przyjęcie i czekać na decyzję.
Ja dodatkowo musiałam odesłać dwie eksportówki. Osoby z zagranicy, które ode mnie kupiły szczeniaka, nadal przez to czekają na ten rodowód, nie mogąc tym samym wystawiać szczeniąt... Ehhh.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Kaaja']Właśnie dopytać tylko kogo?
W związku jak to w związku nabiorą wody w usta i tyle a nie znam nikogo ktoby mogł mi podpowiedzieć.[/quote]
[B]Kaaja[/B] najlepiej chyba zadzwoń do ZG ZKwP.. tam powinni Ci udzielić informacji.
Z tego co wiem, to tak jak pisze [B]nice_girl[/B] trzeba wystąpić o to na piśmie. Tylko, że tak jak mówi regulamin "zlikwidować" przydomek można w wyjątkowych sytuacjach (czyli musisz mieć to odpowiednio umotywowane).
Jeśli już ZG się przychyli do Twojej prośby/pisma to później trzeba ponownie wystąpić o właściwy już przydomek (na normalnych zasadach - czyli opłata, wniosek, czas oczekiwania, etc.)
Powodzenia ;)

Posted

[quote name='anovi'][B]Kaaja[/B] najlepiej chyba zadzwoń do ZG ZKwP.. tam powinni Ci udzielić informacji.
Z tego co wiem, to tak jak pisze [B]nice_girl[/B] trzeba wystąpić o to na piśmie. Tylko, że tak jak mówi regulamin "zlikwidować" przydomek można w wyjątkowych sytuacjach (czyli musisz mieć to odpowiednio umotywowane).
Jeśli już ZG się przychyli do Twojej prośby/pisma to później trzeba ponownie wystąpić o właściwy już przydomek (na normalnych zasadach - czyli opłata, wniosek, czas oczekiwania, etc.)
Powodzenia ;)[/quote]
tak jak pisalam wczesniej- kontaktowalam sie z ZG i dotałam informacje ze trzeba odpowiednie pismo wysłac (poprzez swoj oddzial) do GKH.. ale moja prosba została odrzucona juz w moim oddziale i dalej nie poszła.... ehh a potywacje mialam, wydaje mi sie wystarczajacą, teraz jedyne co mi zostaje to przepisac swoj przydomek na kogos innego///

Posted

Ja mam troszkę inne pytanie,
w maju bodajże dostałam potwierdzenie mojego przydomka, teraz w lutym moja suka będzie kryta, a ja chciałabym dopisać współwłaściciela do mojego przydomka, jak mam to zrobić? czy za to coś się płaci, ile to wszystko trwa, czy zdążę przed kryciem?

Posted

[QUOTE][/właściciel przydomka jest TYLKO JEDEN !! Współwłaścicielem psa może byc ktoś jeszcze !! ale przydomek ma 1 właściciela..........QUOTE]

W takim razie jak wytłumaczyć że tam gdzie występuje hodowca są wpisane 2 nazwiska? Szczególnie u psów z zagranicznym pochodzeniem można się z tym spotkac. Np. hodowca: Xiński i Kowlaski? W tym wypadku nie rozumiem....

Ania.

Posted

na wspólnika hodowli można wziąć pełnoprawnego członka związku, ale przydomek należy do reprezentanta takiej spółki........... czyli do jednego z nich.......

Posted

[quote name='ursus']na wspólnika hodowli można wziąć pełnoprawnego członka związku, ale przydomek należy do reprezentanta takiej spółki........... czyli do jednego z nich.......[/quote]

pełnoprawny, tzn. zarejestrowany w zk?

Posted

Ja ``przejelam`` przydomek od mojej znajomej, ktora kryla swoja suke tylko raz i nie zamierzala kontynuowac hodowli a ja bylam wlascicielka suczki z tego miotu. Przydomek od samego poczatku mi sie nie podobal ale chcialam ``ciagnac`` linie:cool3:
Ostatnio cos mi odbilo i chcialam go zmienic na ``normalnie brzmiacy`` bo Zambi nawet po 12latach dziwnie mi sie wypowiada:shake: i kojarzy mi sie z zombie:evil_lol:
Dzwonilam do zarzadu glownego w w-wie i dostalam niezbyt pomyslna da mnie odpowiedz: nie moze Pani miec na swoje nazwisko 2 zarejestrowanych przydomkow.
Wydzwanialam wszedzie:oops: i jedynym wyjsciem z tej sytuacji bylo namowienie kogos:evil_lol: aby zarejestrowal Zambi w FCI a ja bede miala wtedy podstawe do zmiany swojego przydomka;)
Druga propozycja to wyjscie za maz:diabloti:

Posted

Zastanawia mnie fakt dlaczego ludzie pisza po kilkanascie przykladow przydomkow z tego podobaja mu sie tylko np.dwa? Czy nie prosciej jest napisac tylko dwa i poczekac na odpowiedz ZG? Ja osobiscie wyslalm 3 propozycje i bylo mi obojetne ktory wybiora bo wszystkie mi sie podobaly.Wybrali ten najfajniejszy-mialam szczescie.

Posted

[quote name='ursus']lub zmiana adresu zamieszkania......... nie połaoią się w ZG[/quote]

:D I od razu nostryfikowac, a potem gdy juz zatwierdza tlumaczyc obludnie, iz sie nie wiedzialo, ze dwoch nie mozna miec :evil_lol:

Posted

[quote name='rysiczka']Zastanawia mnie fakt dlaczego ludzie pisza po kilkanascie przykladow przydomkow z tego podobaja mu sie tylko np.dwa? Czy nie prosciej jest napisac tylko dwa i poczekac na odpowiedz ZG?
[/quote]
Nie moga pisac po kilkanascie propozycji, bo można najwyżej 5. A robia to w celu zaoszczedzenia na czasie. Jezeli zdarzy sie,ze zaden z tych 5 nie zostanie zarejestrowany to całą procedure sie powtarza i trzeba czekac kolejne trzy miesiące. Moje 5 propozycji nie dotarło nawet do FCI,bo w ZG sie nie spodobały i wniosek wrócił do oddziału. Kolejne propozycje wysłałam w listopadzie i na razie odpowiedzi brak. :mad: :mad: Próbuje zarejestrowac przydomek od kwietnia ub.roku i jak tak dalej pójdzie,to suki umrą w dziewictwie albo otworzę rozmnażalnię....:mad: :mad: :mad: