Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziś do domku do Lublina wybyła Stefcia :)

bc1fa3b9c2f03cf5gen.jpg

Trafiła do bardzo zwierzolubnego domu, gdzie jest już jedna uratowana sunia i dwa koty z odzysku. W dodatku Pańcia studiuje weterynarię :)

Posted

Też miałam powrót z adopcji "uciekinierki", ale po dwóch - trzech  tygodniach, nie po roku. W przypadku terenów wiejskich,trudno przesądzać,  co jest ucieczką, a co szukaniem sobie zajęcia przez nudzącego się samotnie psa - bez ludzi, bez innych psów, za to z ogrodzeniem, niezupełnie szczelnym........

Posted

Wygląda na to, że pies nie został adoptowany, a pożyczony.Zgadzam się, że nie było więzi, winę ponoszą ludzie, bo pies na pewno nie.Życzę mu szczęścia i prawdziwego domu, bo ten takim nie był.

Posted

Ucieczki to był problem od samego początku, ale ludzie radzili sobie z tym, była też mowa na samym początku o zrobieniu z czasem podmurówki przy ogrodzeniu (Pucek się podkopowywał). Poza tym był grzeczny i ludzie go chwalili. Tym bardziej dziwi mnie taka decyzja po takim czasie... 

Puckowi przynajmniej humor dopisuje i cieszy się towarzystwem psiaków :)

f5fadcfb14c37e82gen.jpg

9b8809f75cc1d976gen.jpg

58445480cbe8742dgen.jpg

Jakby co wątek Pucka:

http://www.dogomania.com/forum/topic/130368-pucek-zwyk%C5%82ybury-kundelek-ma-sw%C3%B3j-dom/page-17

Posted

Nie chcę oceniać i klikać kalumnie, ale takiego zwrotu z adopcji nie rozumiem ... :(

W swojej naiwności dumam - adopcja powinna być bardzo przemyślana, bo bierzemy na klatę

życie Istoty pokiereszowanej przez los i różnie może być i z tą różnością trzeba się zmierzyć,

mieć świadomość, że Ogonek i nam podobny - ma swój charakterek ;)

Cóż, ale do tego potrzeba ogromnej empatii  ...

Miałam sąsiadów, którzy dwukrotnie oddawali do domu dziecka adoptowane dziewczynki,

które "nie spełniały oczekiwań" , trzecia  z nimi została, ale nie wiem, czy podała im na starość "szklankę wody".

Życie ............ :(

Puckowi życzę z całego serca domku i miłości na zawsze :)

Posted

Nie chcę oceniać i klikać kalumnie, ale takiego zwrotu z adopcji nie rozumiem ... :(

W swojej naiwności dumam - adopcja powinna być bardzo przemyślana, bo bierzemy na klatę

życie Istoty pokiereszowanej przez los i różnie może być i z tą różnością trzeba się zmierzyć,

mieć świadomość, że Ogonek i nam podobny - ma swój charakterek ;)

Cóż, ale do tego potrzeba ogromnej empatii  ...

Miałam sąsiadów, którzy dwukrotnie oddawali do domu dziecka adoptowane dziewczynki,

które "nie spełniały oczekiwań" , trzecia  z nimi została, ale nie wiem, czy podała im na starość "szklankę wody".

Życie ............ :(

Puckowi życzę z całego serca domku i miłości na zawsze :)

Kiedyś słyszałam rozmowę Doroty Wellman o adopcji dziecka.Mówi, że nie zdecydowałaby się na nią, bo nie wie, czy poradziłaby sobie, a zwrot z adopcji karałaby śmiercią.Dla mnie dawanie nadziei, a potem odbieranie jej jest wyjątkowym łajdactwem.

• Upvote 1
Posted

Pewnie nigdy się nie dowiemy, czemu puckowy DS tak zdecydował. Ważne, że chłopak nie przeżywa(chyba?) jakiejś ogromnej traumy z powodu rozstania i że wrócił do miejsca, w którym już kiedyś był szczęśliwy.

To dobry start do lepszego DS - u dla niego :). Idę na jego wątek poczytać :)

Co do rozwiązywania stosunku adopcyjnego z dzieckiem, to bym śmiercią za to nie karała, bo czasami się zdarza, że nie ma innego wyjścia - znam taki przypadek adoptowanego chłopca, który gdy trochę podrósł, ciążył do swojej patologicznej rodzimy(znał ich ), a rodziców adopcyjnych okradał, bił, straszył nożem. I co zrobić w takiej sytuacji?

Posted

Zacytowałam Dorotę Wellman, ale trochę się pod tym podpisuję.Mam kilku znajomych, którzy adoptowali dzieci, dwie moje koleżanki też były adoptowane.W jednym przypadku kolega z pracy zaadoptował z żoną kilkuletnią dziewczynkę.Było to po tragicznej śmierci ich jedynaczki.Starali się bardzo, robili wszystko, żeby ich nowa córeczka była szczęśliwa.Dziewczynka jednak nie mogła się u nich odnaleźć, psycholog i cała ta ekipa zdecydowała, że tak być nie może i doradzono im adopcję malutkiego dziecka.Tak się też stało, wszyscy mają się świetnie.Myślę, że chodzi o paskudny argument pt. "nie spełnia naszych oczekiwań".Takiego czegoś nie zrozumiem, nie zaakceptuję.Procedury adopcyjne trwają długo, nie bierze się dzieci jak ze sklepu.Pomagałam kiedyś w tłumaczeniu, bo para Amerykanów zdecydowała się na bardzo chore dziecko z domu dziecka w Stalowej Woli.Nawet nie przypuszczałam, ile to zachodu było z ich strony, ile razy musieli tu przyjeżdżać, jak bardzo byli testowani.

Posted

Każda adopcja jest wyzwaniem i musi być mądrze przemyślana.

Zabór danej nadziei jest rzeczywiście łajdactwem bez 2zdań.

Jednakowoż cóż może poradzić np. Murka - dom sprawdzony, wszystko wygląda ok.

i po roku doopa z adopcji :(

Dobrze, że Pucek nie wylądował w lesie, czy też innym "przytulisku"