amikat Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 [quote name='xxxx52']nie dam spokoju ,dopoki ta tragedia zwierzeca sie nie skonczy.Duzo osob zapomina ,albo nie rozumie:mad: Jedz przez Polske,rozmawiaj,nawet daj pieniadze na kastracje no ic co............!Nie tylko rozchodzi sie o szczeniaki ,ale o ZDROWIE psow!!!!!!!!!!! Szczegolnie mam alergie,jezeli sie adoptuje rasowe pieski. Przy tej rasie szczeniaki koszuja od 1500 zl.,no i to nie jest dobry kasek dla rozmnazaczy czy hodowcow?[/quote] Wiesz co - komu jak komu ale Ambrze która chce pomóc w adopcji zarzucać rozmnarzacza i brak wiedzy na temat adopcji to lekka przesada. Poszukaj takich którzy mają przadziwa wolę mnozenia piesków i trzaskania na tym kaski. Powalcz z nimi! Zachęcam! Czy na prawdę nie znasz Ambry na tyle zeby jej ufać? Jedziemy po malutką w piątek i jedno mogę zaręczyć - bedzie jej dobrze, nawet bardzo dobrze . Zapraszamy na wizytę z wizytacją!:lol: Quote
pinczerka_i_Gizmo Posted January 9, 2007 Author Posted January 9, 2007 Ah to ta Amikat, mająca dwie dobki, której post dzisiaj czytałam w 'grupie 2' w 'pinczerach' :evil_lol: W transporterze ją będziecie wieźć czy w bagażniku? Przypominam, że w Dorothy aucie się zbuntowała i całą drogę jechała na tylnym siedzeniu :razz: Przyjedziemy [I]na wizytę z wizytacją :lol: [/I]- muszę choć raz jeszcze zobaczyć na żywo te śliczne oczka ;) Quote
Ambra Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 kurcze, dziwne że mnie nikt tak z dogo jak sie zgłosilam że wezme na tymczas swoja dobke majac 3 posty nie sprawdzał i nawet zadnego telefonu potem nie było hehee! szkoda ze tak sprawdzani nie sa ludzie przez schroniska!:-( a tak wogole xxx52 jesli tak mi nie ufasz to przesledz adopcje przeze mnie m.i.n. przeprowadzone i zauwaz ze ja tak samo mam psy na tymczasie i oddaje je do nowych domów i kontroluje zupełnie obcych mi ludzi. Lena pojedzie na tylnim siedzeniu pewnie w towarzystwie Amikat! kontenerek by sie nie zmiescił poza tym. pozdr. Quote
Blanka Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 W kontenerku bylaby nieszczesliwa , lubi lazic po samochodzi , ale jak bedzie miala kogos z tylu to bedzie grzeczna . Quote
amikat Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 Oczywiście ze pojedzie na tylnym siedzeniu. Na kolankach jezeli dziewczyna zechce! Mam nadzije że ta podróż nie bedzie dla niej męcząca . Czeka kochający domek i JEJ człowiek. Zapraszamy na wizytę! Ambra zawsze dokładnie sprawdza domki do których wyadoptowuje psy czy koty , pilnuje ich też potem. Zabolało mnie ze sie nasłuchała..... Ja mam swoją sunie (Sarę ) też dzieki niej... Quote
Tundra Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 Odbieracie we Wroclawiu psa, ktory jest w Poznaniu? Quote
Ambra Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 [quote name='Tundra']Odbieracie we Wroclawiu psa, ktory jest w Poznaniu?[/quote] tak, bo spotykamy sie w połowie drogi z jej obecna opiekunką, a co?:roll: Quote
Tundra Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 A nie zrozumialam, jak zreszta wielu rzeczy na tym watku. A najbardziej dowartosciowywania rasy charta polskiego genami chartow schroniskowych!!!1 Quote
xxxx52 Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Blanka-cyt."A tak w sprawie sterylizacji,ja uwazam ,ze jesli chodzi ChARTY SCHRONISKOWE ,to sa czasem PRZECIWSKAZANIA"koniec cytatu mam zapytanie kto tak uwaza :,mysle ze,tylko hodowcy poszukujacy tanie psy rasowe do dalszych hodowli i genetycznych eksperymentow:angryy: Psy schroniskowe ,czy to sa rasowe,czy nie rasowe powinno sie uchronic przed eksperymentami -hodowla ,sterylizujac je.Przeciwskazaniem sa jedynie choroba ciezka serca,wycieczenie,a natomiast nie ma znaczenie plec,rasa,wiek. Quote
pinczerka_i_Gizmo Posted January 10, 2007 Author Posted January 10, 2007 Ja zwracam się z prośbą o załatwianie jakichkolwiek spięć pomiędzy Dogomaniakami na priv, to jest wątek Leny, nie pole bitwy. Quote
Tundra Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Alez wszystkie tu poruszane sprawy dotycza Leny, jej przyszlosci i jak najlepszej adopcji. Bledem byloby wstawianie psa na-Psy w potrzebie, a prz roznicy zdan, zalatwianie tego po cichu= prywatnie. Dogomania jest forum dla wielu lub raczej kazdego komu przyjdzie na to tylko ochota! Wiekszosc kieruje sie jednak w pierwszej lini- pomaganiem psom schroniskowym. Mysle, ze intencja kazdego z nich i chyba najglebszym marzeniem jest, aby mieli jak najmniej pracy, aby tych schroniskowych sierot bylo jak najmniej. Dlatego dyskusje o sposobie przeprowadzania adopcji, o intencjach nowych wlascicieli, o warunkach dla nowych pieskow sa jak najbardziej na miejscu. Powinny ciagle uswiadamiac o czym my mowimy- o przepelnionych, najczesciej koszmarnych schroniskach , a zeby problemow z nimi nie bylo, powinno sie trzymac pewnych zasad, - dla mnie np. kastracje. Szoda, ze hodowcy maja tu inne zdanie. Choc chyle kapelusza przed Blanka, ze otwarcie o tym mowi. Quote
Blanka Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 A dlaczego mam unikac tematu , chartow polskich w Polsce jest moze 300 osobnikow na calym swiecie jest ich mize 500 . Dlatego uwazam ,ze czasem grzechem jest nie korzystanie z psow w typie charta polskiego , ktory jest wyciagniety ze schroniska i w dodatku pozytywnie przejdzie przeglad hodowlany . Pisze tu o tej jedne konkretnej rasie . Generalnie tez jestem za kastarcja , sama ma w domu 3 kastorwane koty , bo wiem ze nie hoduje kotow i dla ich dobra i mojego spokoju to zrobilam . Ale nie nalezy byc zaslepionym w niektorych przypadkach , znam osobiscie przypadek psa charta polskiego , ktory wyjechal ze swoim wlascicielam do Niemiec , przez wiele lat bylo dobrze ,ale nagle cos sie stalo i wlasciciel oddal psa do schroniska . Hodowcy w Polsce chciali z tego schroniska psa wyciagnac ,mielismy domy tu na miejscu , dobre fajne charciarskie domy , nic nie pomoglo, nawet klub chcial pisac pisma zeby za ludzi poreczyc . NIE PIES DO POLSKI NIE WROCI . No i najgorsze bylo tez to ze chciano go wykastrowac , a byl to pies wazny pod wzgeldem hodowlanym . Koniec koncow psa ukryto ,przed ludzmi z Polski , wiemy ze ktos go znalazl ,ale nie wiadomo czy jeszcze jest psem- samcem . Quote
xxxx52 Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 mam nadzieje ,ze nie byl psem samcem.:shake: (Blanka) myslalam ,ze dogomania zrzesza milosnikow psow ,ratujacych psy ze schronisk itd,a nie hodowcow,szukajacych materialow genetycznych:crazyeye: i tanich lupow:mad: Quote
Blanka Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Widzisz malo potrafisz zrozumiec lub po prostu dla ciebie prostsze jest nie rozumiec . Zapewniam cie jednak , ze byc hodowca , a rownoczesnie milosnikiem psow oraz angazowac sie w ratowanie psow nie tylko tych ze schronisk , to nie jest rzecz niemozliwa . Nie rozumiem tez twojego dosc "dziwnego" stosunku do hodowcow , ale ja jestesm osoba , ktorej juz nic nie zdziwi :) Quote
Saksana Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/24A_0112[/IMG] Witam i plisek, czy ktoś mi napisze jak się wkleja zdjęcia ? Quote
andzia69 Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 [quote name='Blanka']A dlaczego mam unikac tematu , chartow polskich w Polsce jest moze 300 osobnikow na calym swiecie jest ich mize 500 . Dlatego uwazam ,ze czasem grzechem jest nie korzystanie z psow w typie charta polskiego , ktory jest wyciagniety ze schroniska i w dodatku pozytywnie przejdzie przeglad hodowlany . Pisze tu o tej jedne konkretnej rasie . [/quote] Blanka - kto zna polskie rasy wie o czym mówisz. Są to rasy na wyginięciu i do nich zalicza się też ogar polski, i wiem,że też szukane są psiaki w schronach " w typie" do odbudowania właśnie rasy, a nie po to,żeby handlować na prawo i lewo (to nie są rasy dla mas a jedynie dla wybranych) Saksana - musisz najpierw zapisać zdjęcia na jakimś serwerze np. [url]www.imageshack.us[/url] w trybie 100 x 75 i potem skopiować linka i wkleić tu (po kliknięciu na taki obrazeczek nad odpowiedzią do wątku) Quote
xxxx52 Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 czyzby to bylo nowe modne slowo zastepcze dla rozmnazania cyt. ODBUDOWANIE RASY,:angryy: PS.ostatnio wyczytalam na dogomanii,ze wyciagnieto ze schroniska psa rasowego nie polskiej rasy:razz: i dano rodzinie zstepczej(nota bene hodowczyni)kiedy odebrano bo dogomanianki znalezly domek hodowczyni milosniczka psow":angryy: oswiadczyla ,ze suczka jest ciezarna i zazadala za kazdego szczeniaka 450 zl.Mysle ,ze to wszystko uczynila w "celu odbudowania rasy":razz: andzia 69-no tak charty sa rasa dla wybranych? :klusownikow (przyklad Charta-Willego z ranami klutymi od noza na lapkach,uszach,slady bicia) Quote
Blanka Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Przykro mi to stwierdzic ,ale nie mam w zwyczaju rozmawiac z ludzmi , ktorzy maja klapki na oczach , nudzi mnie to :lol: . Ja robie swoje , ty rob swoje . Quote
andzia69 Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 [quote name='xxxx52']czyzby to bylo nowe modne slowo zastepcze dla rozmnazania cyt. ODBUDOWANIE RASY,:angryy: PS.ostatnio wyczytalam na dogomanii,ze wyciagnieto ze schroniska psa rasowego nie polskiej rasy:razz: i dano rodzinie zstepczej(nota bene hodowczyni)kiedy odebrano bo dogomanianki znalezly domek hodowczyni milosniczka psow":angryy: oswiadczyla ,ze suczka jest ciezarna i zazadala za kazdego szczeniaka 450 zl.Mysle ,ze to wszystko uczynila w "celu odbudowania rasy":razz: andzia 69-no tak charty sa rasa dla wybranych? :klusownikow (przyklad Charta-Willego z ranami klutymi od noza na lapkach,uszach,slady bicia)[/quote] xxxx52 - widzę, ze masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem - co do ps. - suka była podobna do beagla a nie była beaglem, a to ze była w ciąży dowiedziano się gdy suka była już u tych ludzi - a że chcą po 450 zł za maluchy pozostawię bez komentarza... a co do kłusowników - xxxx52 ty nie musisz mnie uświadamiać - mieszkam w koncu w zagłębiu kłusowniczym i to ja próbowałam znaleźć domy chartom z naszego schronu - a nie ty!!!! Ty tylko dużo gadasz, każdego pouczasz - pokaz wreszcie,że oprócz czczej gadaniny umiesz coś innego robić. Więcej nie mam na ten temat nic do powiedzenia - przynajmniej tobie. Quote
Blanka Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Wow , to super nie widzialam ze xxxx52 jest tylko taka wirtualna pomagaczka :) , myslalam ,ze ma conajmniej w domu schronisko i codziennie przeprowadza po 5 sterylizacji . No prosze jak to sie czlowiek w tym internecie moze pogubic . Quote
xxxx52 Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 charty schroniskowe sa bez dokumentow i metryki tzn. sa nie rodowodowe.Jak mozna uzywac ich do rozrodu,na jakiej Podstawie uznaje sie za rodowodowe przeciez sa one tylko w typie charta polskiego! Czy zwiazek kynologiczny akceptuje charty schroniskowe nierodowodowe ,tylko wTYPIE CHARTA do odbudowy rasy?to bardzo podejrzane:crazyeye: Quote
Blanka Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Wiesz co , bo zaczyna to byc zabawne , przeczytaj jeszcze raz , albo nie jeszcze trzy razy to co juz wczesniej napisalam . To moze sie czegos dowiesz .:cool3: Quote
Ambra Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 xxxx52 ja nie wiem czy Tobie sprawia przyjemnosc pojawianie sie w watkach i robienie szumu! Przeciez gdzie sie nie dopiszesz doprowadzasz do bzdurnych i niepotrzebnych dyskusji! czy Ty uwazasz że moja rodzina bierze psa na rozmnażanie? i wogole że kazda tu osoba jest rozmnazaczem typu pseudohodowca? i tylko czeka na takie kąski:shake: dajże spokój! przykre to! A uwazam że szacunek nalezy się wlaśnie hodowcom którzy pomimo wykonywanej czynności i miłości do swoich psów nie zapominają o tych bez metryk, rodowodów i udzielają równiez swojego wsparcia. Kazdy pomaga na swój sposób. Tylko nie rozumiem czemu wprowadzać zamieszanie i wypisywac wyssane z palca braki zaufania do przyszłego domu dla Leny. Nie kazdy jest zly i chce skrzywdzic pieska...nie kazdy!:shake: A sposobem na wszelkie zmartwienia nie jest tez ich wywożenie, tak jak przeczytałam na innym watku - sa kraje bez takich miłośników psów jak my i im nalezy nieśc pomoc w pierwszej kolejności - oczywiscie jeśli chce się pomagac poza granicami swojego kraju... :roll: Quote
Tundra Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Pozwole sobie dorzucic cegielke do tych " dywagacji". Jesli Lena jest chartem polskim, a jest ich w Polsce tak malo, to dlaczego ona trafila do schroniska? Podejrzewam ( tylko tyle moge) zawiodl jednak hodowca, ktory oddal swego psa w nieodpowiedzialne, a moze nie chcial go przyjac spowrotem, albo byl to tzw. pseudohodowca, co w tym przypadku na jedno wychodzi. Jak tu w tym wirtualmym swiecie ich rozroznic, ktory z nich jest odpowiedzialny. Sama uwierzylas Andzi, a nie slusznie jesli chodzi o xxx52. To szczytne cele potrzymac zadkie rasy i moge nawet poeiedziec, ze jestem za. Ale uwazam, ze jesli pozostana w ograniczonej liczbie, to jest to tylko z korzyscia dla nich. Beda trafialy z wieksza rozwaga do wybranych, odpowiedzialnych ludzi. Tak Niemcy obwarowali swoja rase posokowca- tylko wybrani dostaja pozwolenie na hodowle a ilosc miotow jest ograniczana. Oczywiscie istnieje i tu czarny rynek, w ktorym Polacy maja swoje miejsce. Podejrzewam, ze w oparciu o takie schematy nie powiodla Wam sie akcja wyciagania psa z niem. schroniska. Niestety na te schematy trzeba sobie zapracowac:( i dzialaja one w obie strony. I jeszcze nie zapominajmy, ze poza praca nad zadkimi rasami, Polacy maja ogromny i momentalnie nierozwiazywalny problem nadpopulacji psow, ktore wegetuja w schroniskach. Co tu mozna zaproponowac- -obostrzenia przepisow, niestety tatze w stosunku do hodowcow, -uswiadamianie spoleczenstwa o potrzebach i obejsciu z psem, -walka z czarnym rynkiem ale to trudne, na lata na teraz STERYLIZACJA psow schroniskowych obowiazkowo i bez wyjatku, jako zasada, bo gdzies trzeba zaczac, a do tego tu przykladaja serce i rece ludzie zaangazowani, ktorzy to nedze, niekonczaca sie widza codziennie. Quote
Recommended Posts