Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zgadzam się z Sybel, jedno zdanie chyba w jej wypowiedzi było najważniejsze: że czasami inaczej niż siłą się nie da, ale nie gdy jest to wesoły szczeniaczek...

Posted

Ja niestety zdania nie zmienię - jeśli ktoś nie jest w stanie 2-3 miesięcznego szczeniaka okiełznać bez takich metod, to albo to on inaczej nie umie, albo ma psychopatyczne szczenię kwalifikujące się do uśpienia (co jest raczej ewenementem).
Ja wiem co znaczy bullowaty, który ma uciechę z doprowadzenia mnie do krzyku taką, że dostaje głupawki; który na odwracanie się kiedy przesadził w zabawie reagował wskakiwaniem mi na głowę i próbami oskalpowania ;) Dało się, działało nawet kiedy miał 3-4 miesiące i już nie był taki tyci - więc jeśli ktoś upiera się, że 8-tygodniowemu kundelkowi trzeba pchać palce w nasadę języka, bo inaczej się nie da, bo jest trudny, to po prostu żenada. Za dużo już widziałam psów, szczeniąt, z którymi "inaczej się nie da" - owszem, da się, jak właściciel wykaże więcej konsekwencji, cierpliwości, poprawi timing, popracuje nad swoją własną postawą, tonem głosu, stanowczością, a nie wywali szczeniaka za drzwi dopiero po minucie okropnego gryzienia, zrobi tak kilka razy i załamie ręce, że nie działa...

A niestety, liczni wieloletni hodowcy często mają jak widać tyle pracy z różnymi aspektami tego zajęcia, że na dokształcanie się w dziedzinie układania czasu nie starcza, i polecają potem dookoła genialne metody sprzed 30 lat - albo po prostu z racji tego wybierają te najmniej wymagające od nich samych.

Posted

[quote name='RokitekiLexy']Kupiłam szczeniaka, ma ok 8 tyg. i strasznie mnie gryzie w ręce. Może nie do krwi ale boli :-( ma ząbki-igiełki, a jak próbuję ją odpychać to nic nie daje i przybiega do mnie i znowu gryzie... jak temu zapobiec bo nie chcę żeby gryzła w przyszłości?[/QUOTE]
Wybierz się z psem do przedszkola. Tam dowiesz się, jak sobie poradzić z problemem podgryzania, jak zbudować dobrą relację z psem i jak nauczyć go panowania nad sobą. Dalszy etap szkolenia też będzie łatwiejszy :)
Osobiście uważam, że szczeniak powinien podgryzać, by mógł nauczyć się kontrolowania swoich szczęk. Co ważne - nie kupuj małemu piszczących zabawek, bo przestanie być wrażliwy na sygnały głosowe, że za mocno gryzie. Nie pozwalaj podgryzać swoich ubrań, a zabawę przerywaj, gdy zaczyna gryźć Cię za mocno. Rób to konsekwentnie. I przede wszystkim ucz psa od samego początku - tak posłuszeństwa, jak zasad obowiązujących w domu.

Posted

Nie radzę psa odpychać od siebie gdy za mocno gryzie. Takie odpychanie może działać na psa wręcz zachęcająco. Przynajmniej u nas tak jest. Natomiast bardzo dobrze się sprawdza totalna ignorancja, uniesiona głowa do góry i niepatrzenie na psa, do czasu aż się uspokoi.

• 2 weeks later...
Posted

Mój Cockerek ma tak samo ;) Ma niecałe 8 tyg . Jest to bardzo nie przyjemne .... Ale czekam aż mu przejdzie ;) A wiecie może jak nauczyć go warować ? Tylko gdy obniżam reke aby pokazać mu ten ruch zaczyna gryźć ręke aby dostać smakołyk ; (

Posted

[QUOTE]A wiecie może jak nauczyć go warować ? Tylko gdy obniżam reke aby pokazać mu ten ruch zaczyna gryźć ręke aby dostać smakołyk ; ( [/QUOTE]

Aktywność w wybieraniu smakołyka, taka zachłanność to fajna rzecz, bo świadczy o dużej motywacji ;) To póki co nie jest nic złego. Zeby nie gryzł ręki weź smakołyki tak, by troszkę wystawał - niech sobie mały dziubie ten smakołyk po trochu, nie dłoń. I jak masz dzieciaka na smakołyku, to wykonujesz ruch do warowania. Jak sie uda - pochwała i dajesz całego smaka.

Posted

Za jakiś czas powinien zakapować, że na smaka trzeba się położyć i poczekać. Moja tez taka jest ;)
Kiedyś zrozumie, że bedzie szybciej jak sie uspokoi, to tylko kwestia czasu