Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
szukam wskazówek jak sprawić, żeby dwie suki się polubiły.
Mam już jedną sukę - to duży kundel. Pies biega po podwórku, mam go od jakichś 6 lat. Niedawno przybłąkała się do mnie inna suka, też duża. Postanowiłam ją przygarnąć, biedna była słaba i niedożywiona. Problem jednak z tym, że Aza(ta pierwsza) jej nie akceptuje :(
Aza jakoś znosi towarztstwo nowej koleżanki jak ta się do mnie nei zbliża, ale jak tylko próbuję ją pogłaskać, albo się z nią pobawić to wręcz się na nią rzuca ;/ A poza tym ją terroryzuje i pozwala byc tylko na obrzeżach podwórka...
Macie podobne doświadczenia? Jakieś rady co zrobić, żeby psy się polubiły. Staram się nie zaniedbywać Azy, żeby nie czuła się zagrożona, ale obawiam się, że to nie wystarcza :(

Posted

Duuużo pracy z obiema sukami żeby zapanowac nad ich zachowaniem i chyba nie da się opisać konkretnej pracy przez forum. Jakiś szkoleniowiec by się przydał na miejscu.
...a czy się polubią...hm, moga się też nigdy nie polubić - to dwie dorosłe suki, pani Zofia Mrzewinska utrzymuje, że niełatwo o przyjazne i stabilne stosunki w takim układzie. Starszej suce na jej teren wprowadziłaś druga samicę, niby czemu miała ją przyjąc z "z otwartymi ramionami" (czy raczej łapami :) )? Obcy na terenie, konkurent do żarcia i do Ciebie - nic, tylko tłuc nowo przybyłą ;)

Posted

Kiedy przygarnęłaś nową sunię? One są razem na podwórku cały czas? Co oznacza, że rezydentka "rzuca się" na nową - gryzie ją, wywiązuje się walka, czy po prostu odstrasza ją od Ciebie?
Jeżeli suki są razem i sytuacja trwa od niedawna, to wszystko jest do nadrobienia. To normalne, że na początku pies silniejszy "rozstawia po kątach" słabszego, tym bardziej, gdy silniejszy jest dotychczasowy pies. To Ty jesteś źródłem konfliktu i powinnaś nad tym popracować. Powinnaś panować nad własnym psem na tyle, żeby móc przystopować jej humory kiedy przekracza pewne granice. To Ty decydujesz, którego psa i kiedy głaszczesz. Jednak powinnaś robić to z głową, nie wywołuj niepotrzebnie konfliktów. Jeżeli nie leje się krew, a nowa sunia nie siedzi cały czas zestresowana - daj im się dotrzeć, a sama popracuj nad opanowaniem emocji, obserwuj psy, naucz się, kiedy sytuacja staje się napięta i reaguj. Jeżeli suki nie rywalizują o jedzenie, karm je z ręki smakołykami obie jednocześnie, nagradzaj spokojne zachowania, momenty, gdy są do siebie przyjaźnie nastawione. Chodzi o to, żeby obie dobrze kojarzyły swoją obecność przy Tobie. Reaguj zanim suka rezydentka "rzuci się" - najczęściej widać to dużo wcześniej: zacznie się wpatrywać w rywalkę, spinać itp. Odwracaj wtedy jej uwagę.
Nie lituj się nad nową sunią. To najgorsze, co możesz zrobić, bo wzmacniasz "zazdrość" rezydentki i upewniasz nową suczkę w przekonaniu, że coś nie gra.

Posted

[QUOTE]To Ty jesteś źródłem konfliktu i powinnaś nad tym popracować. Powinnaś panować nad własnym psem na tyle, żeby móc przystopować jej humory kiedy przekracza pewne granice. To Ty decydujesz, którego psa i kiedy głaszczesz.[/QUOTE]

A ja właśnie nie jestem pewna, czy to do zrobienia bez wskazówek szkoleniowca ;)

Posted

Zależy od jak dawna trwa sytuacja, jak wyglądają ataki i jakie nastawienie ma do tego właścicielka ;)
Jeżeli jest to odganianie z warkotem pod wpływem "zazdrości" o właścicielkę, to jest to najczęstsza sytuacja przy łączeniu psów i niekoniecznie potrzeba do tego behawiorysty/szkoleniowca. Tym bardziej jeżeli suki od jakiegoś czasu przebywają stale razem i jeszcze się nie pozabijały ;) Dlatego zadałam te kilka ważnych pytań.

Posted

Nie wszystkie psy się polubią. Jak ludzie - jedni od razu sobie przypadną do serca, a inni nie. Suka, która biega po podwórku, broni swego terytorium i trudno mieć do niej pretensje. Weź obie dziewczyny na dwie smycze i idź z nimi na długi spacer. Niech idą równolegle do siebie - jedna po Twojej prawej stronie, druga po lewej. Nic tak dobrze nie robi na integrację sfory, jak wspólne wyjście "na polowanko". Ja zawsze tak robiłem, gdy brałem nowego psa. Tak mi poradził znajomy behawiorysta.