ewuśś Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Witam, chciałabym się dowiedzieć jak reagują na siebie cocker spaniel i york w jednym domu. Mój York ma 4 lata (samiec), chcemy wziąć szczeniaka Cocker Spaniela (samiec). Jak będą się zachowywać, czy będa rywalizować,walczyć o terytorium, a nawet obsikiwać dom. Proszę o odpowiedź, to bardzo ważne. Quote
evel Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Trudno powiedzieć, bo nie znamy Twojego yorka. Jeśli ma pozytywny stosunek do innych psów, a Ty będziesz pilnować, żeby potrzeby każdego psa były zaspokojone, a same relacje psiaków względem siebie były poprawne, powinno być w porządku. Może być jednak tak, że gdy spaniel zacznie dorastać, zacznie kwestionować pozycję starszego kolegi i w związku z tym mogą pojawić się problemy, m.in. właśnie znaczenie, rywalizacja o zasoby itp. Rozumiem, że chcecie kupić rasowego (=rodowodowego) spaniela bądź przygarnąć bidę w typie i nie zamierzacie wspierać rozmnażaczy? Quote
Karro Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Przecież to zależy od wychowania psa. A jeśli nie chcecie rozmnażać może dobrym wyjściem byłaby kastracja? Quote
ewuśś Posted October 16, 2011 Author Posted October 16, 2011 To znaczy, York ma rodowód, a Spaniel będzie bez niestety. Obaj są samcami. Nie zamierzamy. Nie jestem zbytnio za kastracją, ale się o to nie będę wykłócać. York nie lubi zbytnio dzieci, ale ogólnie jest łagodnym psem i uwielbia się bawić. Poza tym, często biorę zwierzęta (głównie psy) znajomych, jeśli potrzebują opieki, a nie mają gdzie zostawić bidulek, i pies nie atakuje ani nic. Po prostu olewa obecność innych zwierząt w domu. Quote
Martens Posted October 17, 2011 Posted October 17, 2011 Cocker bez papierów, może jeszcze złoty? Polecam poczytać na temat rage syndromu, szybko entuzjazm opadnie. Quote
evel Posted October 17, 2011 Posted October 17, 2011 To ja polecam poczytać wątki na wychowaniu oraz na spanielach. Bardzo, bardzo dużo problemów opisują właściciele "spanieli" bez papierów. Spaniel bez rodowodu to nie spaniel - już nie mówię w tej chwili o wyglądzie, bo każdy "cocker" bez rodowodu wygląda zupełnie inaczej, ale o psychice - za szczeniaka wszystko może być super, ale jak pies zacznie dojrzewać, to nie chciałabym być na Waszym miejscu. No i piszesz, że nie zamierzacie wspierać rozmnażaczy, ale spaniel ma być bez papierów, to o co chodzi? :niewiem: Quote
gryf80 Posted October 17, 2011 Posted October 17, 2011 york może obsikiwać meble,w momencie kiedy młody bedzie podrastał.radzę wykastrowac najpierw yorka-jeśli oczywiscie nie wiązecie z nim żadnych planów Quote
ewuśś Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 Nie będę kastrować yorka, z nim są poważne plany :) Mama zaczęła myśleć o rodowodowym, nawet jeśli by musiała pożyczyć na tą chwilę pieniądze. @Martens - biały :D Aż tak źle będzie jak zacznie dojrzewać? Quote
Victoria Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 Mam suczke yorka i dwa lata młodsza kundelke w domu. Mamy problemy z zazdroscia. Po roku ich wspolnego zycia yorkowi zaczeła przeszkadzac współlokatorka. Mysle ze to przez to jak bardzo starsza jest rozpieszczona. Przed kupnem spanielka radze przemyslec to jak teraz jest traktowany york i jak bedzie traktowany spaniel (chodzi mi o takie szczegóły jak miejsce do spania itp.) i zeby nie było problemów z zazdrościa przyzwyczajac yorka do takich zasad jakie beda obowiazywały spanielka, jeszcze jak piesek jest tylko jeden. To sprawi ze york nie bedzie sobie kojarzyl zmiany zasad (raczej na mniej korzystne dla niego) z przybyciem nowego kolegi i nie bedzie go za to 'obwiniał'. Oczywiście oba pieski powinny byc traktowane tak samo. Quote
evel Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='ewuśś']Nie będę kastrować yorka, z nim są poważne plany :)[/QUOTE] Z yorkiem plany są takie, że zamierzacie go wystawiać i zrobić z niego legalnego reproduktora, dlatego jesteś tak przeciwna jego kastracji, a nie dlatego, że zamierzacie mu znajdować panienki i powielać yorkopodobne stworki, których już jest do wypęku i które zaczynają już trafiać do schronisk, bo są trochę passe, prawda? Quote
panbazyl Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='ewuśś'][B]Nie będę kastrować yorka[/B], [B]z nim są poważne plany[/B] :) Mama zaczęła myśleć o rodowodowym, nawet jeśli by musiała pożyczyć na tą chwilę pieniądze. @Martens - biały :D Aż tak źle będzie jak zacznie dojrzewać?[/QUOTE] o rajuśku!!!!!! za jakie grzechy????? Przejdź sie po schronach to znajdziesz tam "poważne plany" Quote
Victoria Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 Spokojnie, jeszcze nie wiemy o jakie konkretnie 'poważne plany' chodzi, wiec wstrzymajmy sie z krytyką. Dobrze, że są szanse na spanielka z rodkiem :) Quote
panbazyl Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 [quote name='Victoria']Spokojnie, jeszcze nie wiemy o jakie konkretnie 'poważne plany' chodzi, wiec wstrzymajmy sie z krytyką. Dobrze, że są szanse na spanielka z rodkiem :)[/QUOTE] tylko czy ten spanielek również będzie miał w rodowodzie wbite "reproduktor" czy tylko potem właściciele jego dzieci będą się chwalić "po ojcu z rodowodem".... Quote
Karro Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 panbazyl i evel mają dużo racji, wystarczy przejść się po schronisku :shake: Quote
Cockermaniaczka Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 Tak tak....Kupujcie kundla bez rodowodu szczegolnie zlotego...Zobaczymy za pol roku jak beda posty"moj pies jest agresywny,chor,slepy itd" Jestes na dogo...Czyli masz internet i umiesz szukac informacji... Skoro tak to wysil sie odrobine i wpisz w wujka google cocker spaniel forum i pseudohodowla! A jeszcze lepiej jak wejdziesz w dzial spaniele do adopcji na dogo i zobaczysz ile takich"bez rodowodu bo mi nie potrzebny papier" jest do adopcji... [url]http://www.dogomania.pl/threads/76073-Spaniele-do-adopcji[/url] Za 800 zl juz mozna kupic rodowodowego cockera...Wiec nabijanie kasy pseudo jest dla mnie jakism totalnym nie porozumieniem... A co do yorka mam nadzieje ze "powazne plany" to zrobienie psu uprawnien hodowlanych a nie rozmnazanie go z "piekna suczka" ... Pozatym z ciekawosci...Dlaczego cocker? To nie maly yorek tylko pies mysliwski z wlosem trudniejszym w pielegnacji i z wiekszym temperamentem niz yorek... Quote
panbazyl Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 [quote name='Cockermaniaczka']Tak tak....Kupujcie kundla bez rodowodu szczegolnie zlotego...Zobaczymy za pol roku jak beda posty"moj pies jest agresywny,chor,slepy itd" Jestes na dogo...Czyli masz internet i umiesz szukac informacji... Skoro tak to wysil sie odrobine i wpisz w wujka google cocker spaniel forum i pseudohodowla! A jeszcze lepiej jak wejdziesz w dzial spaniele do adopcji na dogo i zobaczysz ile takich"bez rodowodu bo mi nie potrzebny papier" jest do adopcji... [url]http://www.dogomania.pl/threads/76073-Spaniele-do-adopcji[/url] Za 800 zl juz mozna kupic rodowodowego cockera...Wiec nabijanie kasy pseudo jest dla mnie jakism totalnym nie porozumieniem... [B]A co do yorka mam nadzieje ze "powazne plany" to zrobienie psu uprawnien hodowlanych a nie rozmnazanie go z "piekna suczka" ... [/B] Pozatym z ciekawosci...Dlaczego cocker? To nie maly yorek tylko pies mysliwski z wlosem trudniejszym w pielegnacji i z wiekszym temperamentem niz yorek...[/QUOTE] z tego co zrozumialam, ten pies jest w typie, czyli bez rodowodu. Quote
Cockermaniaczka Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 nie no w poscie nr 4 pisze ze york ma rodowod... :razz: Co do agresji spaniela-zapraszam do mnie:evil_lol: Moze akurat uda ci sie trafic na sytuacje w ktorej negro pokazuje zeby...:evil_lol::cool3: Polecam dla kazdego chetnego na spaniela bez papiero obejrzenie takiego pokazu:evil_lol: Od razu ci sie odechce spaniela bez papierow:eviltong: Quote
panbazyl Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 a to zwracam honor. dzis biegam po wątkach i moge się gdzieś kopnąć. A to jak ma rodowód, to czy ma uprawnienia w rodowodzie? Quote
Recommended Posts