Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie do wszystkich posiadaczy staffikow.Mianowicie jak ide ze swoim 4 miesiecznym byczkiem i w zagrodach szczekaja duze psy tak glosno to on jakby sie troche bal..jezy sie wtedy i ciagnie do przodu na smyczy.czy to cos zlego??bedzie lekliwy??jak zachowywaly sie wasze diabełki na spacerach??

Posted

Mój zachowuje się identycznie. Gdyby się bał, to by Ci dawał nura w bok żeby uciec od płotu albo wręcz reagował agresywnie.
On wie, że jest zaczepiany i go to frustruje, irytuje, stąd zjeżona sierść i przekierowanie tej frustracji w ciągnięcie na smyczy.

Bulle w ogóle bardzo często przekierowują negatywne emocje w szarpanie zabawki, ciągnięcie na smyczy i podobne zachowania.

Posted

już myślalem ze jest lekliwy:) ale jak tak z nienacka cos szczeknie to wystraszy sie i jakby chcial uciec:( ale ogolnie jak jest bez smyczy to podchodzi do kazdego psa do jednego z pokorą a do malych jakby chcial dominowac:)

Posted

Wiesz, to pies, szczeniak, a nie cyborg ;)
Teraz jest luz, ale jak dojrzeje, to pewnie trzeba będzie okroić spotkania z psami do tych, które będzie akceptował.
U mnie młody akceptuje tylko małe psy, szczególnie suki - duże bez różnicy na płeć traktuje jak rywali. A tak do 9-10 miesiąca wszystkie traktował przyjaźnie, dopiero jak hormony zagrały to mu się odmieniło.

Posted

Pisałam już na staffikowym forum, ale powtórzę się tu:
Przecież to jeszcze szczenię, psie dziecko, które przechodzi kolejne fazy rozwoju psychicznego i socjalizacji z otaczającym światem, z nowymi zjawiskami, zdarzeniami, zwierzętami i ludźmi, które zaczyna napotykać na swojej drodze-często po raz pierwszy! Nie oczekuj od 4 miesięcznego szczeniaka zachowań typowych dla dorosłego, ukształtowanego już psychicznie psa!
To, jak się zachowuje jest dla mnie typowym zachowaniem szczenięcia, i nie widzę tu powodów do niepokoju.
Musisz po prostu dać dziecku być dzieckiem! Żaden super glina, żaden komandos czy oficer GROMu nie urodził się od razu twardzielem, tylko dzieckiem-które na pewno czegoś się bało. Nawet Chuck Norris też był dzieckiem :P A o fazach rozwoju szczeniaka możesz poczytać sobie np. tu:
[URL="http://www.coape.pl/art_etapyrozwoju_pies.html"][COLOR=#34444b]http://www.coape.pl/art_etapyrozwoju_pies.html[/COLOR][/URL]

Posted

[quote name='Martens'] A tak do 9-10 miesiąca wszystkie traktował przyjaźnie, dopiero jak hormony zagrały to mu się odmieniło.[/QUOTE] Kira ma 10 miesięcy i kocha wszystkie psy i suczki, (one jej niekoniecznie ;) ) z każdym chce się bawić - zero agresji. Oby jej się nie odmieniło ;/

Posted

Nie musi, bo z tego co zauważyłam częściej jest z samcami, ale to chyba u wszystkich ttb. Sunie częściej są przyjacielskie i łagodne, nawet do swojej płci, chociaż nie zawsze oczywiście ;)

Posted

Każdy pies jest inny, nawet w obrębie tej samej rasy. Mój obecny staffik, 6-cio miesięczny pies jest niezwykle przyjaźnie nastawiony do wszystkich psów, pięknie się z nimi bawi, a w zabawie nie jest szczególnie nakręcony tak jak potrafią bullowate. Zastanawiam się jaki będzie jak dorośnie.
Ale jego poprzednik, gdy był w jego wieku, już dymił do psów, prowokował chętnie awantury a każdą zabawę sprowadzał do chęci pokłócenia się-był w zabawie nakręcony, a im bardziej się nakręcał-tym mniej przyjemny miała przebieg ta zabawa dla drugiego psa. I przez całe swoje życie był awanturnikiem chętnie prowokującym psie sprzeczki.