Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ;) Mam mały problem... otóż po dłuugim spacerze mój psiak przyniósł na ogonie 3 rzepy. Nie da się ich żadnym sposobem wyciągnąć, pies bardzo się denerwuje, wyrywa i gryzie. Co mam zrobić? poczekać aż się same wykruszą czy jakoś je wyciągnąć? Proszę o odpowiedzi.

Posted

Oczywiście, że wyciągnąć. Spróbuj, go czymś zająć, może dawać jakieś smaki i wtedy majstruj przy tych rzepach. Nie może być tak, że jak robisz coś przy swoim psie to on Cię gryzie. Musisz nad nim zapanować, popracować z nim, żeby wszystko to co przy nim robisz dobrze kojarzył. Dzisiaj to jest rzep - jutro może być coś gorszego - cuchnącego na kilometr i co? Zaprowadzisz psa do domu i poczekasz aż się skruszy?
Nie wiem, być może Twój psiak jest dopiero miesiąc u Ciebie, jest po jakichś strasznych przejściach, ma jakieś traumy - jeśli tak - to powoli, stopniowo, nic na siłę. Ale jakiś sposób trzeba znaleźć. Ja dla przykładu nie wyobrażam sobie sytuacji, że czegoś przy swoich psach nie mogę zrobić.

Posted

Można również posmarować włos w miejscu rzepa np. jedwabiem, by stał się bardziej "śliski" i wtedy łatwiej będzie wyciągnąć rzepa, bez poczucia dyskomfortu dla psiny :)

Posted

spróbuj wyczesać szczotką albo grzebieniem. jak mojemu się wplącze jakoś dziwnie, że nie da rady wyciągnąć to wtedy szczotką go wyczesuje. [COLOR=black][URL="http://www.dogomania.pl/members/99378-Klauzunka"][/URL][/COLOR]

Posted

Mam chow chowa, który czasem przynosi rzepy. Przy kudłatym psie i rzepach czas działa na naszą niekorzyść, bo rzep się coraz bardziej plącze z sierścią. U nas najlepiej działa: najpierw grzebień o szerokich zębach - zwykle daje się wyciągnąć większą część "kulki". Reszte macek rzepa usuwam szczotką pudlówką.
Nie znoszę rzepów, u nas plagą, zwłaszcza na jesień są jeszcze takie "ziarenka" wczepiające się w sierść. Te znowu najpierw usuwam palcami ile się da, a resztę pudlówką.

Posted

Dzięki. Już udało mi się je wyciągnąć. Mocno się wrzepiły. Chyba z godzine nad nimi siedzieliśmy. Uff. No ale teraz jesień i chyba muszę się przygotować na takie niespodzianki ;p