Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,
od miesiąca posiadam 4- miesięcznego już owczarka podhalańskiego. Podobno jest to spokojna i chętnie współpracująca rasa. Mój piesek natomiast gryzie, szczypie i nie słucha. Nie wiem, co robić. Czy ktoś miał taki problem? Czy to możliwe, że to przez zęby mleczne, czy "bawi" się z nami (domownikami) tak jak wcześniej z innymi szczeniętami? Bardzo proszę o pomoc i jakieś rady.

Posted

Hej! Jako włascicielka podhalanka powiem ci co nie co.

Twój problem polega na tym, że poprostu masz szczeniaka! Tak szczeniaki podgryzają są niesforne czasem nie chcą się słuchać. Oczywiście powienieneś zacząć jak najszybsze szkolenie pieska, tylko pamiętaj o tym szczeniaki jak dzieci szybko się nudzą dlatego kilka razy dziennie dosłownie 3 minuty szkolenia i reszta zabawy. Ja mojego Cesara od poczatku uczyłam że nie wolno podgryzać rąk, czy nogawek, a wyrósł dopiero z tego gdy miał 8 miesięcy. Podhalany dośc późno dojrzewają, w wieku około 3 lat, więc do tego wieku ęda takimi podlotkami, czasami Cię olewającymi, a czasami mogłyby skoczyć za Tobą w ogień. Pamiętaj o zapewnieniu odpowiedzniej dawki ruchu dla szczeniaka. Zmęczony szczeniak = grzeczny szczeniak, sprawdza się w 100%. Twój owczar będzie nasilał podgryzanie właśnie kiedy będą mu rosły zęby stałe, a wypadały mleczne, u mnie w ten czas sprawdziła się zabawa szmatką. Mam nadzieję, że wiesz że owczarek podhalański jest psem niezależnym, który lubi podajmowac samemu decyzje. Podhalany sa dumne jak ich pierwotni własciciele - górale, bacowie, juhasi. Musisz uszanowac jego naturę, inaczej pies zamknie sie w sobie. No i na początku powinienieś jasno wytyczyć granice dla szczeniaka, co wolno, a czego nie. Inaczej pies wejdzie Ci na głowę.

[URL]http://rasypolskie.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=192&Itemid=58[/URL] Tu masz więcej o charakterze owczarków podhalanskich.

No i gratuluję wyboru tak pięknego psiaka, jaki jest podhalan! Gdy dużo pracy włożysz w wychowanie tego psa,( co czasem może nie być łatwe bo podhalany są uparte i potrzebują stanowaczej ręki) owczar odpłaci Ci sie po tysiąc kroć. Naprawdę warto włozyć wysiłek w wychowanie. Mój jest to już drugi podhalan, w domu czwarty. Jeżeli chcesz jeszcze się o coś zapytać dotyczącej tej rasy, pisz tutaj, albo na pw. Możesz też zajrzeć do mojej galerii, jesli tylko oczywiście chcesz.

Pozdrawiam! ;)

Posted

Dzięki wielkie. Podniosłaś mnie na duchu, bo już zaczynałam się martwić. Pytań będę mieć na pewno jeszcze mnóstwo i chętnie skorzystam z pomocy. A teraz mykam do psiaka - musimy się jeszcze wiele o sobie dowiedzieć i nauczyć.
PS. Śliczny piesek;)

Posted

[QUOTE]Podobno jest to spokojna i chętnie współpracująca rasa. Mój piesek natomiast gryzie, szczypie i nie słucha. Nie wiem, co robić. [/QUOTE]

Poczytać solidnie o psach i zacząć wszystkiego szczeniaka uczyć w pocie czoła. To moja propozycja. ;)

(Niezły wątek w dziale "agresja"... )

Posted

[quote name='gidus20']Mój piesek natomiast gryzie, szczypie i nie słucha..[/QUOTE]
Pieski nie znają języka polskiego od urodzenia. Uczą się znaczenia wypowiadanych przez ludzi słów podczas szkolenia...
[quote name='gidus20']Nie wiem, co robić. [/QUOTE]
Pójdź na szkolenie - jak najszybciej - 4 miesiące to ostatni dzwonek na przedszkole. Za chwilę Twój pies przestanie być tak fantastycznie otwarty na nowe życiowe doświadczenia - szkoda zmarnować okres socjalizacji.