Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 324
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Chefrenek']A czy jest taka możliwość by osoba, która już nie hoduje psów przepisała przydomek na inną osobę?[/quote]
Znam taki przypadek, więc jest to możliwe :D

Posted

[quote name='Chefrenek']Pewnie trzeba złożyć stosowne papiery:roll:[/quote]

Pisze się tylko podanie z prośbą o zrzeczenie się przydomka na rzecz takiej i takiej osoby (która musi być członkiem ZKwP) podając numer przydomka i nazwę. No i zostawia się takie pismo w swoim oddziale.

• 4 weeks later...
Posted

A mi właśnie odrzucili nazwy przydomków z informacją, że są już zarejestrowane. Na spisie FCI ich nie ma, w necie też szukałam czy przypadkiem nie ma jakiejś hodowli i nie znalazłam. A tyle się "namyśłam":placz:

Posted

[quote name='boksiedwa']Ja dałam 3 propozycje, żadnej nie było w wykazie FCI, teraz pojawiły sie podobne a ja od ponad 2 miesięcy nie dostałam odpowiedz :shake:[/quote]
Zadzwoń do Głównego i zapytaj co się dzieje.

Posted

[quote name='Gosiapk']Zadzwoń do Głównego i zapytaj co się dzieje.[/quote]
jak zwykle biurokracy działał :angryy: z mojego oddziału do głównego "szło" miesiąc :crazyeye: na początku kwietnia poszło do FCI a oni podobno trzymają "ustawowo" 6 tygodni :shake:

Posted

[quote name='karelek']My mamy przydomek od niedawna, podalem kilka propozycji
wybrano nam pierwsza i po dwoch miesiacach dostalismy odpowiedz bez problemow. :P[/quote]

Ja miałam podobnie.Wybraliśmy pięć przydomków i nie było kłopotów, potem sprawdziłam w necie i mamy juz przydomek hodowlany na stronce FCI "Magiczny Skarb".Zgadnijcie dlaczego;)

• 1 month later...
Posted

No to teraz ja z pytaniem. Powiedzmy ze zarejestruje przydomek, mam jeden, dwa mioty i przeprowadzam sie na stale do innego kraju i rejestruje siebie i psy w tym zagranicznym ZK- co z przydomkiem? Czy da sie go jakos zatrzymac, czy musze sie go zrzec 'wychodzac' z ZK w Polsce i potem rejestrowac jeszcze raz w tym innym kraju?

Posted

Ja mam takie pytanko do Was, bo wiem że mając suke hodowlaną trzeba mieć przydomek dla szczeniaków, a jak jest jeśli ma sie psa reproduktora ?? to też trzeba mieć przydomek hodowlany ?? Juz doczytałam ze jedne przydomek jest na wszystkie rasy dla jednej osoby, a jak jest gdy np mamy z bratem np grzywacza na wspolwlasnosc i pozniej kupujemy druga sunie innej rasy, czy tez moze byc dla mnie i dla niego jedne przydomek jak by byla sunia hodowlana (bo nie wiem jak jest z psem) czy wtedy kazdy z nas musi miec swoj przydomek ?? i trzeba okreslic ktora rasa bedzie moja a ktora jego i pod ktorym przydomkiem ??

Na przykładzie: on ma grzywacza i mieszka w krakowie a ja mam pudla i mieszkam w gdansku ale jeden i drugi pies jest moj i jego(wposlwlasnosci),oboje jestesmy zarejestrowani w zwiazku w Krakowie, jak w takim wypadku wyglada sprawa przydomka dla tych psow czy oboje dostaniemy ten sam przydomek na przyszle szczeniaki skoro oboje mamy takie same prawa do psow czy kazdy z nas musi miec swoj przydomek ??

Licze ze jasno to napislam :)

Posted

[quote] a jak jest jeśli ma sie psa reproduktora ?? to też trzeba mieć przydomek hodowlany ??[/quote]nie trzeba

[quote]uz doczytałam ze jedne przydomek jest na wszystkie rasy dla jednej osoby, a jak jest gdy np mamy z bratem np grzywacza na wspolwlasnosc i pozniej kupujemy druga sunie innej rasy, czy tez moze byc dla mnie i dla niego jedne przydomek jak by byla sunia hodowlana (bo nie wiem jak jest z psem) czy wtedy kazdy z nas musi miec swoj przydomek ?? i trzeba okreslic ktora rasa bedzie moja a ktora jego i pod ktorym przydomkiem ??[/quote]
Możecie sobie zarejestrować przydomek na "współwłasnosć".

A jeśli nawet nie, to wystarczy, że przydomek będzie miał jeden współwłaściciel.

Posted

Jest tak jak napisał Czarne Gwiazdy.
Śniezynka, tylko zastanówcie się, co będzie z przeglądem miotów: jeśli Ty w Gdansku będziesz miała sukę zarejestrowaną w Krakowie, to przegląd miotu powinien się odbyc w Krakowie. Będziesz wiozła miot szczeniorów do Krakowa? Może lepiej byłoby przepisac się do oddziału w mieście, gdzie mieszka suka (dla reproduktora nie ma wiekszego znaczenia w jakim miescie jest zarejestrowany). Chyba, że brat będzie planował zakup suki, to myślę, że wówczas dobrze byłoby (ze względu na dojazdy) mieć jednak dwa przydomki zarejestrowane w miastach lub w poblizu miejsca zamieszkania.

Posted

Nie, nie, oboje mieszkamy w Krakowie to chodziło tylko o przykład :) Że pies mieszka gdzie indziej niż jest zarejestrowany i tam gdzie jest przydomek i jak by to sie odnosilo przy wspolwlasnosci psiaka jak bysmy mieszkali gdzie indziej czy pisaki mialy by ten sam przydomek czy kazdy z nas musil by miec swoj przydomek :) a tak miasta podalm przykladowal zeby byl rozrzut :)

• 1 year later...
Posted

Witam

Mi na razie nie w głowie hodowla. W planach dopiero szczylek (i to chłopak) pod koniec roku lub na wiosnę przyszłego. Ale mam swoją wymarzoną nazwę hodowli i nie ma jej jeszcze w rejestrze FCI. I stąd pytanie: kiedy najszybciej mogę zarejestrować ten przydomek? Muszę mieć psa, czy mogę zapisać się do ZK przed zakupem szczyla?

Z góry dzięki za odpowiedź ;)

Posted

[quote name='bonusowa']Witam

Mi na razie nie w głowie hodowla. W planach dopiero szczylek (i to chłopak) pod koniec roku lub na wiosnę przyszłego. Ale mam swoją wymarzoną nazwę hodowli i nie ma jej jeszcze w rejestrze FCI. I stąd pytanie: kiedy najszybciej mogę zarejestrować ten przydomek? Muszę mieć psa, czy mogę zapisać się do ZK przed zakupem szczyla?

Z góry dzięki za odpowiedź ;)[/quote]

Możesz już teraz bez brzdąca.;)

Posted

[quote name='Chefrenek']Możesz już teraz bez brzdąca.;)[/quote]

Dzięki ;) To super, bo bardzo zależy mi na tej nazwie. Czy do ZK można zapisać się na odległość? Mieszkam jeszcze w Anglii i nie bardzo mogę osobiście :roll: