Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich!

Mam pytanie dotyczące przydomku hodowlanego.

Czy w wyborze nazwy swojej hodowli mieliście klopoty z ZK?

Słyszałem,że kiedyś odrzucano czesto propozycje własne i dochodziło do tego ze najłatwiej mozna było nazwac swoja hodowle poprostu ze skrzyzowania pierwszych liter swojego nazwiska i imienia!?!?

Moze tak było kiedys?Jeżeli jednak jest tak do dzisiaj to poradźcie mi proszę czy mozna to jakoś ominąć???

• Replies 324
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

przydomek nie może się powtarzać z jakimkolwiek który jest lub był (nawet jeśli hodowla już nie istnieje a był w niej jeden miot albo wogóle), więc im więcej lat mija tym więcej nazw jest "zarezerwowanych" i najłatwiej wymyślać coś... ale to nie jest konieczność, ja np mam przydomek "z Czańca", to miejscowość koło Bielska-Białej gdzie mam domek i gdzie psy siedzą w weekendy... musisz podać kilka nazw, wybiorą w pierwszej kolejności, pierwszy wolny jaki wypiszesz

Posted

Kiedy ja składałam wniosek o przyznanie przydomka hodowlanego - a było to chyab 8 lat temu, to powiedziano mi, że może to być tylko polska nazwa, nawet łaciny nie chcieli przyjąć. Wypisaliśmy kilkanaście propozycji, wybrali chyba ósmą - odrzucono nazwy które (jak później miałam okazję sprawdzić) choć w przybliżeniu brzmiały tak, jak już istniejące. Np. jest zarejestrowany przydomek "Herbu Zadora", więc nie mogą się zgodzić na "Herbu Zadziora". Moim pierwotnym pomysłem był przydomek "Canis Casarius" - ale go odrzucono, bo nie-polski. Może teraz jest inaczej?

Posted

Najprostszym sposobem na zarejestrowanie wymarzongo przydomka jast podanie wśród propozycji tylko 1 przydomka, który nie jest jeszcze zarejestrowany. Robisz to po po prostu tak: bierzesz katalog wystawowy i wypisujesz z niego różne przydomki a do tego dodajesz ten swój. Problem polega jednak na tym, że niektóre przydomki są zarejestrowane chociaż nigdy nie były używane i nie ma ich w żadnym katalogu :( Ale w koncu na pewno się uda :)

Pamiętaj też , że przydomek masz na "całe życie" czyli dla wszystkich ras, które kiedykolwiek będziesz hodować.

Trochę śmiesznie może potem wyglądać np. AST z przydomkiem np. "kruszynka z kokardką" , bo najpierw w hodowli były yorki :lol:

Posted

ja rejestrowałam nie tak dawno i problemów żadnych nie miałam.Zgłosiłam 5 w tym po polsku, po łacinie i po angilesku.

Wybrany został nie ten który chciałam i jest teraz "Lovely Dream"....

........ale mnie to już obojętnie bo wszystkiemiałam ładne.... :D

Posted

u mnie sprawa wygląda następująco: wybrałem 3 nazwy wszytskie po angielsku - wybrali pierwszą - czyli tą którą chciałem najbardziej. Jednak po kilku dniach w necie znalazłem identyczną hodowlę niemiecką tej samej rasy! a e jest to rasa razej mało popularna problem stał się poważny

:evil: Za kilka dni będę dzwonił do związku jak ten problem rozwiązać....cdn :D

Posted
u mnie sprawa wygląda następująco: wybrałem 3 nazwy wszytskie po angielsku - wybrali pierwszą - czyli tą którą chciałem najbardziej. Jednak po kilku dniach w necie znalazłem identyczną hodowlę niemiecką tej samej rasy! a e jest to rasa razej mało popularna problem stał się poważny

:evil: Za kilka dni będę dzwonił do związku jak ten problem rozwiązać....cdn :D

rasa faktycznie mało popularna.......ale bardzo ładna......

wiem, że można zarejestrować w FCI przydomek i wtedy to nie powinien się powturzyć.Tylko nie bardzo pamiętam jak to się załatwia.

Są przecież hodowle Satysfakcja FCI i inne.

Przjedź się do związku i wypytaj co i jak.Na pewno Ci pomogą.

Pozdrawiam!!!!!!!!!

Posted

żeby mieć zarezerwowany przydomek w FCI trzeba mieć odchowanych kilka miotów a ...ja dopiero zaczynam tą zabawę :wink: Dzisiaj dzwoniłem do związku a tam kazali mi napisać do nich pismo i uzasadnić dlaczego chcę zmienić nazwę, więc cała zabawa i wymyślaniem zaczyna się od nowa :D

Posted

Podobno od tego roku jest zmiana w zasadach rejestracji przydomków krajowych w FCI :-? Każdy noworejestrowany przydomek jest automatycznie zgłaszany do rejestru FCI właśnie po to aby uniknąć sytuacji takich jak opisana powyżej.

Ale co w takim razie ze starymi przydomkami :-? ???

Posted
flashko-g ,życzę powodzenia,oby ci poszło tak łatwo jak Dianie :fadein:

No mnie poszło dosyć łatwo ale co będzie jak się dowiem, że ktoś ma już taką nazwę hodowli???Klapa.....chociaż dużo hod. z całej Europy znam i jeszcze się nie natknęłam.... :fadein:

Posted

no to diana masz szczescie bo juz chyba wszystkie 'lovely' 'beatuful' itd sa wyczerpane..a co jak po tym jak ty dostalas swoj przydomek w polsce ktos zagranica dostanie taki sam?:/

przynam szczerze, ze ostatnio zastanawiam sie za co ten zk bierze pieniadze ale zachowam to zastanawianie dla siebie bo zaraz na mnie naskocza czlonkowie zk.

Posted
żeby mieć zarezerwowany przydomek w FCI trzeba mieć odchowanych kilka miotów

O ile się nie mylę to muszą być mioty po matce, córce i wnuczce pozostających w tej hodowli :D

• 2 weeks later...
Posted

Witam :)

My z zarejestrowaniem przydomka nie mielismy zadnych problemow... co prawda pani w ZK poradzila nam, abysmy wypisali kilka nazw, ale i tak udalo sie z pierwsza- COR CANIS :) I poszlo w miare szybko, bo po 2-3 tyg. przydomek juz mielismy (to bylo w listopadzie 2003)

Czyli wynikaloby z tego, ze trzeba wymyslac jak najoryginalniejsze przydomki :D

Posted

Jeszcze 16 lat temu trzeba było mieć wychodowane minimum 3 pokolenia ze swym przydomkiem aby starac się o wpis do MIĘDZYNARODOWEGO REPERTORIUM PRZYDOMKÓW..........

Teraz to już przeszłość. Wystarczy pisemko do Zarządu swego Oddziału z prośbą o wystąpienie do Zarządu Głównego o rejestrację w FCI.

Jeśli w FCI już taki przydomek jest ,to można zmienić nazwę swej hodowli, bo jak mówi REGULAMIN pierwszeństwo mają ta już w FCI zarejestrowane przed innymi. Za rejestrację w FCI płaci się dodatkowo (jednorazowo) , niewiem ile, bo ja płaciłam 15 lat temu i mama też dawno i były inne ceny i inne pieniądze ( więcej zer się miało).........

POWODZENIA

Posted
no to diana masz szczescie bo juz chyba wszystkie 'lovely' 'beatuful' itd sa wyczerpane..a co jak po tym jak ty dostalas swoj przydomek w polsce ktos zagranica dostanie taki sam?:/

przynam szczerze, ze ostatnio zastanawiam sie za co ten zk bierze pieniadze ale zachowam to zastanawianie dla siebie bo zaraz na mnie naskocza czlonkowie zk.

ehh.....no ja jestem członkiem ZK a nie mam zamiaru na Ciebie naskakiwać.......:)

Posted

Cześć ,a kiedy można składać podanie i starać się o przydomek ? To ma być coś skojarzone z rasą czy jakieś miło znajoma nazwa ?

Pozdrowienia Silver i Vika .

• 1 month later...
Posted

Odgrzewam temat bo mam pytanko. Jesli mam zarejestrowany przydomek w ZK to w co sie dzieje gdy sprzedaje psa za granice, czy bedzie funkcjonowal z moim przydomkiem czy bedzie bez niego? A i jak w 2006 beda rejestrowac juz wszystkich w FCI to czy beda tez wymagac tego od ludzi ktorzy sa juz zarejestrowani tzn maja zarejestrowane przydomki? Ciezko trafic nazwe ktora "cos" mowi a jednoczesnie nikt na swiecie jej nie zarejestrowal. No i co z polskimi literami - czy sa dozwolone przy rejestracji w FCI?