Jump to content
Dogomania

Jaka karma dla Westa Terierra

Recommended Posts

Guest Agul98
Posted

Jaką najlepiej karmę kupować dla szczeniaka Westa. Czytałam że jednymi z lepszych jest Purina ProPlan i Orijen. Prawdopodobnie sunia będzie uczulona na kurczaka. Proszę o rady bo sama z tym sobie nie radzę.:shake:

Posted

Bez kurczaka są chyba wszystkie Wolfsbluty bezzbożowe; Acana Pacifica... Jedne z najlepszych karm jakie miałam.

A skąd już u szczeniaka (rozumiem, że bez objawów alergii) przypuszczenie, że będzie alergikiem? Rodzice malucha są alergikami, ktoś rozmnożył psy z takim problemem zdrowotnym? Czy po prostu rasa jest tak zdegenerowana, że więcej psów jest chorych niż zdrowych?

Guest Agul98
Posted

[quote name='Martens']Bez kurczaka są chyba wszystkie Wolfsbluty bezzbożowe; Acana Pacifica... Jedne z najlepszych karm jakie miałam.

A skąd już u szczeniaka (rozumiem, że bez objawów alergii) przypuszczenie, że będzie alergikiem? Rodzice malucha są alergikami, ktoś rozmnożył psy z takim problemem zdrowotnym? Czy po prostu rasa jest tak zdegenerowana, że więcej psów jest chorych niż zdrowych?[/QUOTE]

Przeczytałam na internecie, że dużo psów tej rasy ma alergie oraz pies mojej znajomej (także West) też ma alergię na kurczaka. Nie mam pewności że będzie ją miał, ale wolę dmuchać na zimne :D

Posted

Jak będziesz od małego trzymać psa na jagnięcinie, to może Ci się po prostu uczulić na jagnięcinę, a na kurczaka nie, bo do wystąpienia alergii potrzebny jest minimum jeden kontakt z alergenem.
Kurczak fermowy (taki jest w większości karm) ogólnie jest niezdrowy i często uczula, ale jeśli masz dostęp do kurczaków tzw. grzebiących, wiejskich, to nie masz co się na zapas obawiać, że psa uczuli; wyjdzie w praniu - może pies będzie w ogóle zdrowiutki, może będzie źle reagował tylko na kurczaka fermowego, może na każdego, a może w ogóle uczuli się na co innego, np. na jajka, wołowinę.

Guest Agul98
Posted

[quote name='Martens']Jak będziesz od małego trzymać psa na jagnięcinie, to może Ci się po prostu uczulić na jagnięcinę, a na kurczaka nie, bo do wystąpienia alergii potrzebny jest minimum jeden kontakt z alergenem.
Kurczak fermowy (taki jest w większości karm) ogólnie jest niezdrowy i często uczula, ale jeśli masz dostęp do kurczaków tzw. grzebiących, wiejskich, to nie masz co się na zapas obawiać, że psa uczuli; wyjdzie w praniu - może pies będzie w ogóle zdrowiutki, może będzie źle reagował tylko na kurczaka fermowego, może na każdego, a może w ogóle uczuli się na co innego, np. na jajka, wołowinę.[/QUOTE]

Czyli jeśli bym mu dawała kawałki kurczaka przyrządzane "domowo" o alergię nie muszę się martwić? Dziś w sklepie zoologicznym rozmawiałam ze sprzedawczynią, która powiedziała mi że rasa West nie jest uczulona na kurczaka szczególnie, że psinka może być uczulona na wiele innych rzeczy - czy to prawda?

Posted

[quote name='Agul98']Czyli jeśli bym mu dawała kawałki kurczaka przyrządzane "domowo" o alergię nie muszę się martwić? Dziś w sklepie zoologicznym rozmawiałam ze sprzedawczynią, która powiedziała mi że rasa West nie jest uczulona na kurczaka szczególnie, że psinka może być uczulona na wiele innych rzeczy - czy to prawda?[/QUOTE]

To nie chodzi o przyrządzenie, tylko o pochodzenie mięsa. Kurczaki fermowe (czyli 99% sklepowych) są naszprycowane chemią; co innego kurczaki z wiejskich gospodarstw, gdzie łażą sobie normalnie po podwórku - te uczulają znacznie rzadziej.
Może inaczej - wiele psów rzekomo uczulonych na kurczaka wcale nie uczula sam kurczak, tylko ta chemia, którą napakowany jest kurczak sklepowy - i nie mają objawów alergii po mięsie ekologicznym.
I sprzedawczyni ma rację, kurczak to jedna z miliona możliwości; pies może być uczulony na inne mięso, albo na nabiał, albo jakieś zboża, albo chemię używaną w domu, na pyłki roślin... Na którąś z tych rzeczy, albo wiele z nich. Tyle tylko, że z mięs akurat stosunkowo często uczula kurczak i wołowina, inne nieco rzadziej, ale w przypadku kurczaka najprawdopodobniej wynika to z tego, że fermowy kurczak jest składnikiem niemal wszystkich karm ze względu na cenę, no i jako że to nim karmi się psy w kółko, to te skłonne do uczuleń psy uczulają się często na niego.

Posted

Zapraszam na [url]http://www.dogomania.pl/threads/213996-Moja-ma%C5%82a-%C5%9Bnie%C5%BCynka-Roxy?p=17565640#post17565640[/url]. Roxy już w domu !

Posted

[url]http://www.dogomania.pl/threads/2143...8#post17600368[/url] POMOCY !!!

• 4 weeks later...
Posted

Pro Plan? Na pewno nie pro plan :shake:
Orijen jest dobrą karmą, podobnie jak acana. Swoją drogą jest wiele karm, które nie tylko są z kurczakiem więc nie widzę problemu. Możesz w sklepie zoologicznym np. w Kakadu (jeżeli oczywiście jest w twojej okolicy) zapytać o skład danej karmy. Ja westa karmię acaną puppy small breed, jest z kurczakiem. Mój uczulenia nie ma i karma ogólnie się sprawdza :p