Zazula Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Witam serdecznie! Mam pytanie- czy to jest prawda, że briardy nie linieją? A jeśli tak, to jak wygląda pozbywanie się przez nie martwych włosów? Mam yorki, i one nie linieją- w domu nie mam ani jendego włosa, nigdzie. Czy z briardami jest tak samo? Pytam, gdyż mam alergiczne dziecko, które nie reaguje na psy nieliniejące, a marzę o briardzie. Z góry dziękuję za odpowiedź:) Pozdrawiam;););) Quote
gosse Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 To sobie wyobraz, ze briard tez ma wlosy tak jak york.Roznica polega tylko na tym, ze briard ma jeszcze cos takiego jak podszerstek- forma wlosa okrywowego, taka welenka;-). Z briarda podczas szczotkowania wychodzi tylko i wylacznie podszerstek ktory zbija sie na szczotce, wiec nie lata klak po chalupie, ani w zupie;-) Apropo alergicznych spraw....mch, mam brata, ktory rowniez ma alergie na siersc.....No i ciesze sie bardzo, ze moze mnie czesto odwiedzac i ja jego z briardem tez bo briard na niego nie dziala.Oczywiscie nie oznacza to, ze Twoje dziecko bedzie reagowalo tak samo.A cha dodam jeszcze, ze moja kofana tesciowa (starsza Pani)ma astme i uczulenie prawie na wszystko...ale nie na moja Gosie;-)...... Coz zatem poradzic.....moze doprowadz do kontaktu briarda z dzieckiem w warunkach domowych, bedziesz wiedziala.Polecam sie na takie proby, bede od 15.12. do 5.01.07 blisko Krakowa;-) Quote
czia Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 Ja mam synka Gosi briarda Aramisa, najstarszy syn jest od dziecka alergikiem, uczulony był na sierść, kurz, banany, mleko, soję. Na Aramisa nie! W domu teraz są dwa briardy i kołtunów sierści czy włosa nie ma, a jak to mąż mówi powinnam pracować w muzeum bo przesadnie lubię czystość. Polecam! Briard to kolejne dziecko, do kochania, pieszczenia i dumy! Quote
sota36 Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 Tak - briard ma podszorstek i to dla nas klopot ( bo za mlodu trzeba dbac, by nie robily sie koltuny z tego wlasnie podszorstka)) jednak nic nie lata, ubrania tez spoko! Wlos piekny - sztywny - czyli kozi! Jestem alergikiem i dlatego wlasnie briard byl dla mnie optymalnym wyborem! Wlos ma mocny - po kapieli to ja zostawiam wiecej wlosow niz moj pies :). Teraz - pies ma juz 2 lata - czesanie (dokladne) - raz na tydzien i co?I jest PIEKNY!!!! Quote
gosse Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 [quote name='sota36'] Wlos ma mocny - po kapieli to ja zostawiam wiecej wlosow niz moj pies :). [/quote] Dokladnie, dokladnie, ze mnie rowniez wiecej klakow po kapieli i czesaniu niz z wlasnego psa;-) Quote
BOŻENA Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 Zazula tak jak poprzednicy pisali -włosa prawie w domu nie ma i sporo osób które znam i są alergikami na moje briardy nie reagują.Najlepiej umów się z briardziarzem .W Krakowie mieszka z wieloletnim doświadczeniem Kasia Witczak jak się do niej zwrócisz napewno chętnie z tobą porozmawia i ci doradzi . 12/2621519 telefon kontaktowy do niej !!!!! Quote
sota36 Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 [quote name='BOŻENA']Zazula tak jak poprzednicy pisali -włosa prawie w domu nie ma i sporo osób które znam i są alergikami na moje briardy nie reagują.Najlepiej umów się z briardziarzem .W Krakowie mieszka z wieloletnim doświadczeniem Kasia Witczak jak się do niej zwrócisz napewno chętnie z tobą porozmawia i ci doradzi . 12/2621519 telefon kontaktowy do niej !!!!![/quote] Tak!Tak - Kasie polecamy!!! To bardzo mila i rzeczowa "kobitka" Quote
zuzolandia Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Witaj ;-)... moja siostrzenica to alergik ;-) uczulona niemalze na wszystko ,po dotknieciu jakiegokolwiek psa badz kota od razu na dłoniach ma wysypke ,w przypadku kontaktu z Zuzia nic sie nie dzieje,a lubi sie bardzooo do niej przytulac ;-)...co do włosow ..to tak jak przedmowcy pisali ...wyłazi podszerstek ktory zostaje na szczotce, .....a sam włos ???? no jest go czasem tu i owdzie troche ,szczegolnie na zamszu ;-)...ale to sladowe ilosci ktore da sie przezyc...;-).....pozdrawiamy .... Quote
aludek Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Szczeże to u mnie jest wiecej moich włosów niż włosów neski. Wogóle nie ma z tym problemu. I to jest super Quote
stokrotka.af Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 zgadzam się, włoski tylko na szczotce:lol: Quote
Onaa Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 To fakt, że przy briardach nie ma problemów z kudełkami i gubieniem włosów :). Tylko się trzeba naczesać trochę :). Quote
Recommended Posts