Polari Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 Stworzyłam ten wątek po to aby wymienić się doświadczeniami co do karm dla świnek morskich, królików, chomików itp. ;) A potem stworzę w pierwszym poście diagram z dobrymi i złymi karmami. Quote
Polari Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 No Ja będę pierwsza... Ostatnio gdy do miski wsypałam karmę Vitapol dla świnek, zauważyłam coś dziwnego... Myślałam że to jakiś patyczek ale wzięłam to do ręki a to zardzewiały gwóźdź! :shock: Vitakraft jest niby dobra ale mojej śwince nie smakuję... Jaką karmę polecacie? Quote
Incia Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Versele-Laga produkuje świetne karmy. Dla szczurów Rat Nature i dla chomików Hamster Nature, Mini Hamster Nature oraz Hamster Crispy nie mają sobie równych. Te karmy zawierają znikomą ilość drobnych ziaren, które przeważnie nie są przez zwierzęta zjadane. Moje dżungary wcinają te karmy aż miło:lol:. Dla świnek są chyba ze 4 rodzaje. Myślę że warto spróbować. Quote
Polari Posted August 17, 2011 Author Posted August 17, 2011 A gdzie ją kupić? Jest w KAKADU? Droga jest? Opakowanie tak wygląda? [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/192/verselelagacaviacrisp21.jpg/][IMG]http://img192.imageshack.us/img192/1858/verselelagacaviacrisp21.jpg[/IMG][/URL] Quote
Incia Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 W Kielcach to wiem gdzie:lol: Myślę że Kakadu ma tę firmę, to duży sklep. Dla świnek morskich jest CAVIA NATURE(urozmaicony, z wyciągiem z jukki), CAVIA NATURE RE-BALANCE(urozmaicony, taki "light"), CAVIA CRISPY(urozmaicony, sporo tańszy niż pierwszy, ma więcej granulatu), oraz CAVIA PRO i CAVIA COMPLETE- to są jednolite granulaty. Bardzo dobra jakość. A z VITAKRAFTU warto spróbować te z serii EMOTION:lol: Tak, to ta firma:lol: Quote
Incia Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Nie jest to tania karma, ale nie wywalisz niezjedzonej połowy, jak to jest często w przypadku VITAPOLU czy DAKO-ART. Cenowo od 11 do 20 zł za opakowanie 800 g, w zależności od rodzaju. Quote
Polari Posted August 17, 2011 Author Posted August 17, 2011 Moim świnką nie smakuję VITAKRAFT.... Quote
Sami & Jessy & Nero Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Versele-Laga Cavia Nature lub Nature Re-BalanceVersele-Laga Cavia Complete Versele-Laga Cavia Pro Versele-Laga Cavia Crispy Vitakraft Emotion (różne odmiany) Vitakraft Menu Vital Vitakraft Vita Special (różne odmiany) Beaphar Care+ Beaphar Xtra Vital Deli Nature (różne odmiany)JR Farm Grainless Supreme Science Selective Quote
Nikky Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 Ze swojej strony polecam wszystkie karmy Versele-Laga, dla szczurów Timę Rattimę. Z doświadczeń moich testerów (6 kosztaniczek, 4 szczury, 2 chomiki) te karmy są najlepsze i pod względem skłądu i jakości b. odpowiadają właścicielce. Dokładnie te , które stosuje to: Versele Laga Rat Nature Versele Laga Rat Complete Versele Laga Chinchilla COmplete Versele Laga Chinchilla Nature Versele Laga Chinchilla&Degu Pro Versele Laga Degu Nature Versele Laga Chinchilla Re-Balance Versele Laga Hamster Nature Versele Laga Mini Hamster Nature Versele Laga Hamster Complete te wszystkie stosuje zamiennie :) Quote
Jovanka Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 Ja używam karmy Vitapol i twierdzę, że jest dobra. ;) Jeśli jednak chodzi o lepsze karmy, to polecano mi wyżej wymienione Versele Laga oraz Vitakraft, który również jest bardzo dobrą karmą. W przyszłości planuję podawanie moim zwierzętom Vitakraftu. Quote
Martens Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Też mogę polecić Versele Laga. Vitapol zdecydowanie na nie, przynajmniej dla królików - dla królików nie nadają się mieszanki zbożowe z ziaren; powinny jeść roślinny granulat. Quote
Espresso Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Versele-Laga Hamster Nature, tylko bez tych kolorowych chrupek. Moje chomiki konsekwentnie je omijają ;) Quote
RatMaga Posted August 28, 2011 Posted August 28, 2011 Ja wypowiem się na tem karm dla szczurków. Moim nr 1 jest Tima Rattima - niestety zamówić ją można tylko w zooplus. Pozostałe b. przyzwoite karmy to "Uczta szczura" Jr Farm, Versele laga Rat nature i Beaphar Xtra Vital Rat. Quote
iskra_wroc Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 Jeśli chodzi o karmy dla królików to składowo świetna jest Versele Laga Cuni PRO. Granulat, z najwyższą zawartością włókna (co u królików ma największe znaczenie w karmie). Wada -część zwierząt nie chce jeść ujednoliconego granulatu. Dobra i chętnie jedzona jest jeszcze VL Cuni Nature, jednak już włókna ma mniej. Vitapol to taki odpowiednik Pedigree, tylko gryzoniowy. Napakowane pszenicy i grochu, zwierzęta na tym tyją, małe urozmaicenie diety. Niestety, dobra karma ma być składowo zbliżona do naturalnego pokarmu danego gryzonia - Vitapol, ma bardzo podobny skład niezależnie od gatunku. Wbrew pozorom mysz, szczur czy chomik nie zajada się w naturze pszenicą ;) Quote
Recommended Posts