Jump to content
Dogomania

witam :) ciaza z wiekszym psem od siebie co moge zrobic ?

Recommended Posts

Posted

Witam mam u siebie sunie shit tzu ok 2 letnia wet określił jej wiek na tyle 2 mies miałą kolejne młode sunia zapuszczona totalnie przypięta do bramy schroniska odgryzła smycz i uciekła biegała po wsi gdzie często bywam u babci i swoich psów oraz kotów .dzieci widząc psa z schroniska najpierw ja złapali i sie bawili z nia a potem jak ktos miał ja przetrzymać to ja do drzewa przywiązali ale ine dziewczyny uwolniły sunie i zabrały do siebie na noc na nastempny dzien przyjechałam ja i je zauważyłam ze trzymają kulkę kołtunów zabrałam ja do siebie teraz LilKA JEST LECZONA spi z reszta dzieciaków< koty i psy umnie chodzą razem >psyi koty u mnie kastrowane sterylizowane wiec sunia biega z nimi po ogrodzie

co sie okazało sunia ma zapalenie uszu ropa itp jest leczona
dowiedziałam sie ze suczkę pokrył większy pies ok pies 10 cm sunia typowa shit tzu od niej mój wet to i..... i stery lek nie
robi czy sunia ma szanse urodzic te szczeniaki po czym zostały by uspione czy szukac inego weta i robić sterylke aborcyjna ? nie wiem juz sama proszę o rady
[url]http://nk.pl/#profile/24750297/gallery/album/26/432[/url] w dniu przybycia do mnie

2 dni pózniej [URL]http://nk.pl/#profile/24750297/gallery/album/26/427[/URL]

Posted

Samiec większy, shih rasa miniaturowa - ciężkie porody, źle utrzymana więc duże ryzyko tężyczki - ja bym zdecydowanie robiła sterylkę aborcyjną, dla dobra suki. Jak dostanie tężyczki albo będą problemy przy porodzie, może skończyć się dramatycznie.

Posted

tężyczka nie jest problemem, wystarczy zapewnić właściwa dietę przed porodem i odpowiednią po porodzie. dwie zupełnie inne diety. Chodzi o to aby nie podawać przed porodem pokarmu zbyt bogatego w wapń tak aby nie upośledzić mechanizmu poboru wapnia z kości. Po porodzie wystarczy wspomagać gospodarkę w wapń.
Pod ręką przygotowany zastrzyk z wapnia od weta. I po WIEEELKIM problemie.

cesarkę możesz zrobić w każdej chwili, pamiętaj [B]zabieg chirurgiczny to nie przelewki a w czasie ciąży jest szczególnie ryzykowny[/B] ze względu na obfite krwawienie i osłabiony organizm suki.

Cesarkę powinno się robić tylko w przypadku wskazań medycznych w trosce o zdrowie suki. Każdy inny powód to niepotrzebne ryzyko.

Skonsultuj twój przypadek z wetem. Internet to nie gabinet lekarski.

Swoją drogą sterylizacja suki w zaawansowanej ciąży, tak modna na tym forum, to głupota i widzimisię rozhisteryzowanych bojowniczek o los zwierząt... Bezpieczniej jest aby suka urodziła i uśpić miot po czym po kilku tygodniach wykonać sterylizację.

Nie mylić sterylizacji z cesarką.

Posted

Pola, jeżeli chcesz mogę pogadać z osobami zajmującymi się Sterylką shih tzaków o sterylizację małej, tyle tylko ,że zabiegi te są robione dla psów bezdomnych i adopcyjnych a nie wiem czy Ty chcesz ją wydać, co do szczeniaków, ja bym nie ryzykowała.. nie dlatego,że urodzi się kolejny miot i będzie na allegro ogłoszenie " po matce shih tzu" ale dlatego,że suka może tego nie przeżyć, ale to Twoja decyzja czy chcesz ją sterylizować czy uśpisz ślepy miot.. w ktorym suka może być dniu teraz ? Jeżeli chcesz mogę sukę wziąć do siebie, ale odrazu mówię,że ją będę ciachać, mam w domu niekastrowane samce, , a psów nie będę kastrować :-)

Posted

[quote name='molosmolos']tężyczka nie jest problemem, wystarczy zapewnić właściwa dietę przed porodem i odpowiednią po porodzie. dwie zupełnie inne diety. Chodzi o to aby nie podawać przed porodem pokarmu zbyt bogatego w wapń tak aby nie upośledzić mechanizmu poboru wapnia z kości. Po porodzie wystarczy wspomagać gospodarkę w wapń.
Pod ręką przygotowany zastrzyk z wapnia od weta. I po WIEEELKIM problemie.

cesarkę możesz zrobić w każdej chwili, pamiętaj [B]zabieg chirurgiczny to nie przelewki a w czasie ciąży jest szczególnie ryzykowny[/B] ze względu na obfite krwawienie i osłabiony organizm suki.

Cesarkę powinno się robić tylko w przypadku wskazań medycznych w trosce o zdrowie suki. Każdy inny powód to niepotrzebne ryzyko.

Skonsultuj twój przypadek z wetem. Internet to nie gabinet lekarski.

[B]Swoją drogą sterylizacja suki w zaawansowanej ciąży, tak modna na tym forum, to głupota i widzimisię rozhisteryzowanych bojowniczek o los zwierząt... Bezpieczniej jest aby suka urodziła i uśpić miot po czym po kilku tygodniach wykonać sterylizację.

[/B]Nie mylić sterylizacji z cesarką.[/QUOTE]

Nie pisz bzdur na forum, na litość boską!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sterylizacja aborcyjna rzeczywiście jest obarczona nieco większym ryzykiem niż klasyczna sterylizacja, szczególnie w drugiej połowie ciąży. Dlatego ważne jest żeby przeprowadzał ją doświadczony weterynarz, a suka musi mieć założony wenflon na wypadekkoniecznosci podania leków, lub kroplówki; jeżeli ryzyko jest bardzo duże, można zorganizować, żeby wet miał "pod ręką" krew w celu ewentualnej transfuzji.
Jednak to niewiele większe niż zwykle ryzyko zabiegu nijak się ma do pozwolenia suce na urodzenie małych a potem odebrania jej ich!!!!!! Po pierwsze- pamiętajmy, że uzczucia macierzyńskie u suki sa rozbudzane przez akt porodu. O ile sterylizacji aborcyjnej suka nie potraktuje inaczej niż jakiegokolwiek zabiegu, o tyle zabranie jej szczeniąt wywołuje bardzo negatywne konsekwencje emocjonalne. No, ale to trzeba kilka razy zobaczyć sukę, która szuka rozpaczliwie swoich dzieci, wyje, nie je, ucieka od ludzi.... Po drugie, dla samych szczeniąt znacznie humanitarniej jest przeprowadzić sterylizację aborcyjną, nawet w późnej fazie ciąży- szczeniaki będą znieczulone narkozą i dośpione. Przy usypianiu już narodzonych szczeniąt niestety nie da się uniknąć chociażby krótkotrwałego bólu..
A i sam poród szczególnie u psa w typie rasy wielkogłowej nie jest pozbawiony całkiem sporego ryzyka.

Posted

[quote name='Pola17']Nie ta sunia jest z Szamotuł woj wlkp a dla czego pytasz?[/QUOTE]
Bo chciałam obejrzeć zdjęcia do których linki wstawiłaś, ale masz zablokowane oglądanie zdjęć osób spoza grona znajomych.
Widziałam, że masz tam stronki miasta Bydgoszcz. Stąd pytanie :)

--------------------------------------------------------------------------
Aha, bo zapomniałam zapytać:

Czy sunia zostaje u Ciebie na stałe?

W Kocim Świecie jest dla niej miejsce, jeżeli zdecydowałabyś się ją przekazać Fundacji zajmującej się m.in. Plaskatymi psami - miałaby zapewnioną super opiekę wet i dom z prawdziwego zdarzenia, u miłośnika rasy.
Dziewczyny mają duże doświadczenie w wyłapywaniu "odpowiednich cech" przyszłego właściciela plaskatków ;) :lol:

Posted

sunia zostaje u mnie do czasu az nie wyzdrowieje :shake:nie mam mowy aby teraz ja przenosić gdzies daleko jest do mnie przywiązana , do mojej rodziny psów i kotów całkiem mozliwe ze zostanie na stałe u nas ;););) po za tym jesli pojedzie do domu to gdzies na prawdę blisko mnie :p:p:p

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='ulvhedinn']Nie pisz bzdur na forum, na litość boską!!!!!!!!!!!!!!!!![/QUOTE]

Będę pisać bo twoje ataki wołają o pomstę do nieba. Głupota sięga zenitu !! Nie masz bladego pojęcia o czym piszesz, co zaraz udowodnię. Szkodzisz !
[quote name='ulvhedinn']
Sterylizacja aborcyjna rzeczywiście jest obarczona nieco większym ryzykiem niż klasyczna sterylizacja, szczególnie w drugiej połowie ciąży.
[/QUOTE]
Nie wprowadzaj ludzi w błąd właśnie jest obarczona [B]znacznym[/B] ryzykiem.

[quote name='ulvhedinn']
Dlatego ważne jest żeby przeprowadzał ją doświadczony weterynarz, a suka musi mieć założony wenflon na wypadekkoniecznosci podania leków, lub kroplówki; jeżeli ryzyko jest bardzo duże, można zorganizować, żeby wet miał "pod ręką" krew w celu ewentualnej transfuzji.[/QUOTE]

Co ty za bzdury wypisujesz ?!! wenflon panaceum na wszystko ? Ha ha ha

Zacznijmy od tego że podczas ciąży macica jak i cały układ rozrodczy suki jest skrajnie mocno ukrwiony, przepływy naczyniowe są znaczne. Oznacza to tyle że w naczyniu przepływa znacznie więcej krwi niż w okresie wyciszenia.
Dlatego rośnie znacznie ryzyko krwawienia w trakcie zabiegu jak również ryzyko spadnięcia przewiązek. Ryzyko to nie maleje, nawet jak przeprowadza je znakomity chirurg, wszak od znakomitości lekarza nie maleje przepływ naczyniowy czy średnice naczyń.

Jak już tę kwestię sobie wyjaśniliśmy to zajmijmy się wenflonem. Otóż jest zakładany zawsze przy zabiegach chirurgicznych. Prawidłowo przeprowadzona operacja wymaga podania nawodnienia, podania leków i znieczulenia. Więc wenflon jest niczym innym jak drogą podania. Wenflon nie leczy.

Wracamy do bzdur. Znając twoje przyzwyczajenie do łapania sześciu srok za ogon i błyskotliwej gospodarki finansami sprawdźmy ile kosztuje krew do przetoczenia i ile jest w Polsce banków krwi dla psów oraz jak mało jest tej krwi dostępnej.

Dla ciebie to nie problem, co to zadłużyć się u weta na kilka tyś, i tak forum po lamentach spłaci bo lecznica odmawia wykonywania zabiegów.

Uprzedzę odpowiedz - nie ma zgody na partyzanckie przetaczanie krwi " z łapanki". A tak pewnie byś zasugerowała. Pies będący dawcą podobnie jak człowiek powinien być przebadany a krew zbadana w labolatorium. To trwa. Sama krew kosztuje, a jest niezwykle cenna - marnowanie jej dla ratowania psa po ryzykownym zabiegu bo jakaś panna miała widzimisię i wizję to głupota i krótkowzroczność.

Jest jeszcze jeden problem. Przetoczenie krwi nie załatwia sprawy krwawienia, nie jest magiczną łatką likwidującą źródło krwawienia. W przypadku spadnięcia przewiązki jest konieczna kolejna operacja, kolejne znieczulenie psa wykończonego poprzednim zabiegiem i znieczuleniem. Teraz ryzyko jest już ekstremalne!!

[quote name='ulvhedinn']
Jednak to niewiele większe niż zwykle ryzyko zabiegu nijak się ma do pozwolenia suce na urodzenie małych a potem odebrania jej ich!!!!!!
[/QUOTE] to zdanie nie wymaga komentarza, dowodzi zupełnego braku wiedzy na temat złożoności i ryzyka takich zabiegów.

[quote name='ulvhedinn']
Po pierwsze- pamiętajmy, że uzczucia macierzyńskie u suki sa rozbudzane przez akt porodu.[/QUOTE]

O, jak wytłumaczysz zatem fakt występowania ciąży urojonej ? Kiedy odbył się poród, przecież w/g twojej teorii jest potrzebny.

[quote name='ulvhedinn']
O ile sterylizacji aborcyjnej suka nie potraktuje inaczej niż jakiegokolwiek zabiegu, o tyle zabranie jej szczeniąt wywołuje bardzo negatywne konsekwencje emocjonalne. No, ale to trzeba kilka razy zobaczyć sukę, która szuka rozpaczliwie swoich dzieci, wyje, nie je, ucieka od ludzi.... [/QUOTE]

Mało widziałaś, to dość ciekawe co piszesz wygląda na to że "redukując koszty" ktoś zapomniał czegoś podać... Ciekawe czemu.... :shake:

[quote name='ulvhedinn']
Po drugie, dla samych szczeniąt znacznie humanitarniej jest przeprowadzić sterylizację aborcyjną, nawet w późnej fazie ciąży- szczeniaki będą znieczulone narkozą i dośpione. Przy usypianiu już narodzonych szczeniąt niestety nie da się uniknąć chociażby krótkotrwałego bólu.. [/QUOTE]

nie ma bólu bo szwierzę się usypia przed podaniem środka do eutanazji.
Jeżeli jakiś lekarz tak nie tobi to kwalifikuje do interwencji izby weterynaryjnej i prokuratora. Chodzi o sposób podania środka usypiającego. Są bardzo szczególne obostrzenia dotyczące sposobu podania. nie wolno podawać środka do eutanazji bez pewności że zwierzę jest znieczulone.

[quote name='ulvhedinn']
A i sam poród szczególnie u psa w typie rasy wielkogłowej nie jest pozbawiony całkiem sporego ryzyka.[/QUOTE]

Cała twoja awanturnicza wypowiedz wynika z braku zrozumienia czytanego tekstu, [B]wyraźnie w moim poście było napisane że[/B] :

"Cesarkę powinno się robić tylko w przypadku wskazań medycznych w trosce o zdrowie suki. Każdy inny powód to niepotrzebne ryzyko.

Skonsultuj twój przypadek z wetem. Internet to nie gabinet lekarski."

Dodam jeszcze, każdy rozsądny wet zrobi usg i zmierzy średnicę głowy szczenięcia i jest w stanie ustalić czy będzie problem z porodem.

• 4 months later...
Posted

CO do suni sunia miała sterylizacje aborcyjna wet tak poztanowil ze lepeij bendzie zrobic jej sterylizacje aboryjna LiLI ma domek u znajomej ciezko było mi sie z nia rostac ale jest juz w domku odwiedzam ja tyle razy ile moge jest szczesliwa w nowym domu