Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja do was ze szpiców ;) Mam pytanie do hodowców Olbrzymów na Dogo. Czy jest gdzieś w sieci serwis rodowodowy polskich sznaucerów? Jakaś dokładna historia rasy w Polsce? Ktoś prowadzi coś takiego?
Chodzi mi dokładnie o olbrzymy, zeby dokopać się do informacji sprzed lat, o importach, wczesniejszych hodowlach, tak do lat 80 tych.

Wśród haszczaków są jeszcze psy, w rodowodzie ktorych widnieją jeszcze psy po pierwszej suni sprowadzonej do Polski. Ciekawie mnie jak to jest z olbrzymami, ktoś otuje informacje ile psów i hodowli i jakie byly od poczatku?
(i błagam nie odsyłajcie mnie do ZK) ;)

byłabym wdźięczna za jakiekolwiek informacje....

Posted

[quote name='ewaka']Chodzi mi dokładnie o olbrzymy, zeby dokopać się do informacji sprzed lat, o importach, wczesniejszych hodowlach, tak do lat 80 tych.

byłabym wdźięczna za jakiekolwiek informacje....[/quote]

W książce Ireny Krasowskiej "Sznaucery" jest opisana historia sznaucerów w Polsce (z podziałem na wielkości), inforrmacje jakie psy,kiedy i do jakiej hodowli zostałay sprowadzone, jake mioty się urodziły i.t.d.

Posted

Agatka, jestem przy zdrowych zmysłach, :lol: i nie mam zamiaru porywac się z motyką na słońce. Nawet o tym nie myślałam, zeby cos takiego robić. Do tego trzeba wiedzy, chęci i wielu lat pracy. Nie mówiąc o znajomości tematu ;)
Po prostu część ras (np. malamuty mają coś takiego), i gdyby była taka baza rodowodowa sznaucerów, bardzo by mi to ułatwiło znalezienie informacji, ktorych w sumie szukam, bez pytania się hodowców o cokolwiek.
a czy w jakimś rodowodzie natkneliscie się na sukę Baya/Baja Expander?

ew. Yuma lub Yeti z Leśnych Ostępów?

jezeli tak, prosiłabym o priv