Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rasel uwielbia naukę.
Widzę, że lubi poznawac nowe komendy, dostawać nagródkę, widziec moja satysfakcje i entuzjazm za każdą dobrze wykonaną komendą.
Ale nauczylismy się już 'siad', 'lezec', 'cicho', 'łapa', 'druga', 'noga', 'miejsce' no i wszystkie takie.. obcykane :).
A że strasznie podobają mi się boksery w tzw. pozie wystawowej. Pomyślałam, że nauczyłabym i tego moja psinkę-chociażby, żeby miec zdjęcie ukazującą całego Rasela.
Tylko problem tkwi w tym, że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać:roll: :oops: . Moglibyscie pomóc?? No i jesczze moze macie jakieś pomysły na te jego ([SIZE=1]i moje:oops: ) [/SIZE][SIZE=2]ambicje? [/SIZE]
No i jeszcze jedna sprawa. Jak to z kazdym bokserem bywa, Rasel ma niespożyte pokłady energii. Oczywiście wychodzimy na długie spacery, w domu ma dwóch kompanów do zabaw, ale chciałabym też co nieco urozmaicić. Na spacerach staram się mieć zawsze przy sobie jakąs zabawkę, którą aportujemy, chowamy, szukamy... Noszę również różne smakolyki-powtarzamy komendy itd. I faktcyznie-od czasu do czasu zdarzy się, że pies po spacerze wraca zmęczony (ale szczęśliwy:)), napije się i pada na zimne kafelki i zapada w głęboki, twardy sen, ale wielokrotnie biega non stop przez 1,5 - 2 godziny i ... nic. Wraca i zaczepia towarzystwo:P. Nie chodzi o to, że nam to przeszkadza-wręcz przeciwnie, ale chciałabym, żeby nasze spacery byly dla niego bardziej wyczerpujące,a co za tym idzie chyba bardziej satysfakcjonujące... A moze to po prostu jakieś moje urojenie i spacer nie powinien męczyc na maxa?
Co o tym myślicie? Dręczy mnie już ten temat od paru dni...

Posted

[quote name='Surprise']Rasel uwielbia naukę.
Widzę, że lubi poznawac nowe komendy, dostawać nagródkę, widziec moja satysfakcje i entuzjazm za każdą dobrze wykonaną komendą.
Ale nauczylismy się już 'siad', 'lezec', 'cicho', 'łapa', 'druga', 'noga', 'miejsce' no i wszystkie takie.. obcykane :).[/quote]
Brakuje jeszcze aportowania i "zdechł pies" . To drugie mój Kastor uwielbia. Z aportem gorzej poniewaz poprostu tego nie lubi chyba, co w sumie nie podobne do boksera.

[quote]I faktcyznie-od czasu do czasu zdarzy się, że pies po spacerze wraca zmęczony (ale szczęśliwy:)), napije się i pada na zimne kafelki i zapada w głęboki, twardy sen, ale wielokrotnie biega non stop przez 1,5 - 2 godziny i ... nic. Wraca i zaczepia towarzystwo:P. Nie chodzi o to, że nam to przeszkadza-wręcz przeciwnie, ale chciałabym, żeby nasze spacery byly dla niego bardziej wyczerpujące,a co za tym idzie chyba bardziej satysfakcjonujące... A moze to po prostu jakieś moje urojenie i spacer nie powinien męczyc na maxa?
Co o tym myślicie? Dręczy mnie już ten temat od paru dni...[/quote]

Kastor zazwyczaj po dużym wysiłku pada zmęczony na płytki. Ale jego zachowanie po powrocie zalezy także od pogody. Kiedy na dworze jest gorąco wystarczy chwilke pobiegac i ziaja po powrocie. Jak jest chłodniej wraca zmęczony ale w domu zachowuje sie normalnie.
To chyba dobrze że twój pies ma dobrą kondycję. Świadczy to pewnie o zdrowym sercu. Jeżeli bawisz sie z psem na spacerach róznymi zabawkami to sądzę że spacery sa satysfakcjonujące.A jeżeli chodzi o wyczerpanie to......wracaj dopiero jak pies juz nie ma siły i ochoty na zabawy ze zmeczenia.

Posted

Jedna piłka... phi :lol:. Weź różne jedną do rzucania, jedną na szukanie. A dodatkowo możesz pobawić się we frisbee to naprawdę świętna zabawa dla psa . Np moja Fiona jest w stanie bawić się frisbee jeżeli obok przechodzą psy to już o czymś świadczy :lol:

[img]http://img119.imageshack.us/img119/1158/frisbeeszalenstwo12zm2mb.gif[/img]

Oczywiście nie każdy pies bęedzie pałał takim entuzjazmem do frisbee. Bo takie dziwne coś :lol:. Warto zainwestować w dwa jezeli się myśli tak poważniej. Najpierw może byc gumowę, my już mamy specjalne aby nie było jakiś zepsuć złamań.. i talerze już długo są z nami i tylko są ryski.

A taniec z psem ? Może nie sam taniec.. ale elementy z niego. jak na przykład ukłon, slalom między nogami czy osómekcza 'stacjonarna'. Albo czołganie i turlanie ?

Albo uczyć formalnego aportu na koziołku to troche czasu zajmuje, ale zajęcie będzie.

Albo po prostu weźmiesz poczytasz regulaminy PT czy Obedience i coś sobie znajdziecie ;).

Posted

Jeżeli twój pies uwielbia się uczyć i ma wiele niespożytej energii, ja proponuje agility. Jest to świetna zabawa dla psa no i właściciela. My trenujemy od niedawna ale przynosi nam to wiele radości i satysfakcji, no i najwazniesze, Imbir jest po treningach naprawde padnięty.

• 1 month later...
Posted

Pozwoliłam sobie odświeżyć topic :lol:. Chciałam tak ten topic przekształcić na po prostu pracę z psem :eviltong:.Może ktoś będzie chciał podyskutować :evil_lol:.

W sumie pogoda robi tak, że pies mało robi i jest wymęczony :shake:. Od jakiegoś czasu złapałam bakcyla do pracy z psem. A w taką pogodę to mi się ewidentnie nie chce. W minioną sobotę miałyśmy mieć debiut w Obedience '0'. No miałyśmy, bo go nie było.. cudowna pani Agata za późno zaczęła myśleć o przeszkodzie :roll:. I odłożyłam ten debiut na raz następny :lol:.

Frisbee to jest to co mi się podoba.. choć ostatnio robimy z tym czymś mało. Cholerka nie mam gdzie rzucać :roll:.

Agility.. to jest to co chciałabym robić. Fiona już poznała palisadę i kładkę z tych takich innych przeszkód. Matko co to się działo jak ją uczyłam :evil_lol:. Ale polubiła obie przeszkody.

Obrona od jakiegoś czasu mi się spodobała, ale w związku z tym, że kasy na treningi nie mam więc odpiściłam, ale zaczynam się powoli wkręcać, bo jedizemy na oboz szkoleniowy :lol:

Oczywiście od kilku dni próbuje wstać o godzinie 5 (co mi wcale nie wychodzi :roll:), aby iść na stadion bo jest pusty, a później są traningi piłki nożnej. I tak wstaje, że wstać nie mogę. Może jutro się uda :cool3: ? Teraz będę przygotowywać Fionę do Obedience '0' aby było zadowalające i do egzaminu PT. Od jutro muszę zacząć nakręcać na koziołek. Aby coś z tego wyszło :razz:.

Posted

To ja może zmienię temat?:) Ale jak? Bo już próbowałam, a 'edycja' obejmuje tylko treść postu... :roll:
My nie jesteśmy zainteresowani takimi sportami. Być może dlatego, że Rasel nie wyobraża sobie spacerów bez Bajki i Murzyna,a,że ze mnie mało doświadczony (właściwie to w ogóle :roll: ) 'psi sportowiec', tak więc trudno mi by było uczyć się samej z psem, a co dopiero z trzema.
Spacery urozmaiciliśmy (chociaż teraz jest ciężko ze względu na upały) o ostre szkolenie (ostre, tzn. systematyczne ;) ), no i staramy się, aby było dużo dłuższe. Poza tym jest mi chyba łatwiej niż właścicielom psa sztuk jeden;), bo nas jest trójka i same sobie potrafią zorganizować czas.

Niestety, mamy również problem z komendą podstawową, czyli odwołaniem :roll: . Gdy jestem sam na sam z Raselem-nie ma żadnego problemu. Ale gdy są rozpraszacze (w postaci innych psów)-o powrocie nie ma mowy. Chyba, że mam jakąś nagródkę, a zabawa nie jest zbyt zaawansowana. No i co tu robić????

Posted

[quote name='Surprise']My nie jesteśmy zainteresowani takimi sportami.[/QUOTE]

Ja też nie byłam, dopóki nie zaczyłam czytać na ten temat i jeszcze bardziej się interesować tym :lol:.

[quote name='Surprise']Być może dlatego, że Rasel nie wyobraża sobie spacerów bez Bajki i Murzyna,[/QUOTE]

A może teraz w związku, że są wakacje i więcej wolnego. Zrobić im, że dwa spacery razem a trzeci każdy osobno ? Żeby qmpel psi nie był wszystkim tylko jego Pani :razz:. Ja np. teraz chcę osiągnąc żebym to ja była ta najlepsza. Przy zabawie z frisbee oleje mi psy i jest to sukces :lol:.

[quote name='Surprise']Ale gdy są rozpraszacze (w postaci innych psów)-o powrocie nie ma mowy. Chyba, że mam jakąś nagródkę, a zabawa nie jest zbyt zaawansowana. No i co tu robić????[/QUOTE]

może zacząc stosować linkę 10-metrową ? A może nagroda jest też mało atrakcyjna i może mieć taką zabawkę tylko do zwrócenia psa uwagi, gdy ten bawi się z psami, albo uciekać w drugą stronę. Ja czasem uciekam i się chowam :eviltong:.