ostr Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 witam, Dziś na trasie Warszawa - Olsztyn znaleźliśmy suczkę. Siedziała przy drodze. Zatrzymaliśmy się, nakarmiliśmy. Jest bardzo wygłodniała. Podjechaliśmy do pobliskiej wioski podpytać czy jej nie znają. Okazało się że była przy drodze od kilku dni. Ktoś jadąc na wakacje pozbył się kłopotu. Zajechaliśmy do weterynarza w Nidzicy aby sprawdzić czy nie ma chipu. Niestety nie ma. Zwróciliśmy uwagę na jej brzuszek. Zrobiliśmy USG, okazuje się że będzie miała szczeniaki. Widać 2. Suczka ma cudowny, łagodny charakter. Jest zaskakująco ufna. Mądra. pozwoliła się zbadać, położyć na plecach. Mimo wszystko jest wesoła, macha ogonkiem. Fantastyczna psina. Nie szczeka. Weterynarz szacuje że ma ok. 1,5 roku. Kupiliśmy karmę, tabletki na odrobaczenie, krople przeciwpchelne. Nie możemy jej zatrzymać, nie mamy warunków. 2 lata temu z wakacji przywieźliśmy psa przywiązanego do drzewa. Wymaga on specjalnego traktowania, ma problemy psychiczne, lęki i nie możemy dać jej towarzystwa innego psa. Pomożemy finansowo w opiece nad dzisiejszą znajdą. Jeśli jest szansa na dom tymczasowy to pomożemy w szukaniu domu stałego dla niej i jej dzieci. POMOCY! Wierzymy że nie mijając jej dziś na drodze tak jak zrobili to wszyscy inni odmieniliśmy jej los [URL]http://imageshack.us/photo/my-images/844/3jkq.jpg/[/URL] [URL]http://imageshack.us/photo/my-images/59/jk5a.jpg/[/URL] [IMG]http://imageshack.us/photo/my-images/59/jk5a.jpg[/IMG] Quote
jola_li Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 (edited) Dzień dobry, przede wszystkim pogratuluję Wam człowieczeństwa - wbrew pozorom nie tak częsta to cecha - i wstawię zdjęcia cudnej psinki :): [IMG]http://imageshack.us/a/img844/5452/3jkq.jpg[/IMG] [IMG]http://imageshack.us/a/img59/2686/jk5a.jpg[/IMG] Przede wszystkim w jakim mieście jest teraz sunia? Jeżeli jest w ciąży, to najważniejsza jest szybka sterylizacja aborcyjna - smutne, ale konieczne. W polskich schroniskach jest około 100 tys. psów czekających na dom. Rozmnażanie jest większym złem niż niedopuszczanie, by pojawiły się nowe bidy :(... O ile wiem na dogomanii można uzyskać zwrot 1/2 kosztów zabiegu. Spróbuję zaprosić parę Mądrych i Życzliwych Osób. Może wspólnie coś wymyślimy. Edited July 27, 2013 by jola_li Quote
Ellig Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 Jestem na zaproszenie Joli, niestety nie mam pomyslu na wolny dom tymczasowy. Zajrze tutaj pozniej i wszystko przeczytam. Quote
ostr Posted July 27, 2013 Author Posted July 27, 2013 witam serdecznie, Wczoraj pytaliśmy weterynarza o aborcję gdyż też jestem zdania ze o kolejne nieszczęścia mniej, ale przeraziła nas a szczególnie mnie myśl że właściwie jest to na 3 - 4 tygodnie przed porodem, właściwie zaraz ma rodzić...Miałam jeszcze nadzieję że ze szczeniaczkami jest łatwiej, że może będzie więcej chętnych na "słodkiego" szczeniaczka. Ale jak zaczęliśmy szukać miejsc gdzie można umieszczać takie apele to szczeniaków wcale nie jest mało, jest ich dużo a chętnych brak. Czyli zrobić to? Przepraszam, że tak pytam wprost ale szukam podpowiedzi, samemu ciężko jest podjąć takiego kalibru decyzję. Będziemy wdzięczni za jakąkolwiek pomoc w znalezieniu jej domu, jesteśmy gotowi wspomagać finansowo, nie ma problemu. Obecnie jesteśmy z nią w Olsztynie, ale jesteśmy tu na chwilę. Żyjemy w Warszawie. Sunia możemy uznać że jest w każdym mieście, możemy ją wszędzie zawieść. Magda i Mikołaj Quote
jola_li Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 (edited) Podałam Wam w prywatnej wiadomości numer telefonu. Jeżeli możecie zadzwońcie :). A jeżeli chodzi o sterylizację, to według mnie jak najbardziej tak. Ciąża u suczki trwa 2 miesiące, więc 3-4 tygodnie przed porodem to nie jest ostatnia chwila. Edited July 27, 2013 by jola_li Quote
Ellig Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 (edited) Sterylizacja aborcyjna jak najbardziej i nie jest za pozno, plody zasną, to najbardziej humanitarny sposob sterylizacji i latwiejszy zabieg, poniewaz latwo wyluskuje sie macice, sunia tez nie bedzie miala laktacji... Jezeli sunia bedzie miala dom tymczasowy to mozemy pomoc w wysokosci 150 zl na zabieg sterylizacji / klub WB/, przypone tez ,ze w Warszawie jest teraz prowadzona akcja, sterylizacja za 50 % ceny. [url]http://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/Urzad/Biura_Urzedu/OS/Zwierzeta/Opieka_weterynaryjna/opieka+weterynaryjna.htm[/url] Lista gabinetów wet. [CENTER][CENTER][B][COLOR=red][FONT=Humnst777LtCnEU-Normal]Wykaz lecznic, w których odbywa się sterylizacja i kastracja psów i kotów z 50% dofinansowywaniem przez m.st. Warszawę.[/FONT][/COLOR][/B][/CENTER] [/CENTER] [CENTER][CENTER][B][COLOR=red][FONT=Humnst777LtCnEU-Normal]Zabieg można wykonać w każdej z podanych lecznic, bez względu na miejsce zamieszkania.[/FONT][/COLOR][/B][/CENTER] [/CENTER] [B]Bemowo[/B] [FONT=Arial]Przychodnia Weterynaryjna Jelonki[/FONT] ul. Borowej Góry 3, [FONT=Arial]tel. 22/ 665 27 37[/FONT] Czynna: pon.– pt. 10[SUP]00[/SUP]-20[SUP]00[/SUP], sob. 10[SUP]00[/SUP]-15[SUP]00[/SUP], niedz. 16[SUP]00[/SUP]-20[SUP]00[/SUP] [FONT=Arial]Klinika dla Zwierząt „Marcel 2” [/FONT] ul. Lencewicza 2 A, [FONT=Arial]tel. 22/ 638 26 11[/FONT] Czynna: pon.– niedz. 10[SUP]00[/SUP]-22[SUP]00[/SUP] [FONT=Arial]Lecznica Weterynaryjna Małgorzata Bąk[/FONT] ul. Morcinka 32 [FONT=Arial]tel.22/ 861 54 12 [/FONT] [FONT=Arial]Czynna: 24 h[/FONT] [B]Białołęka[/B] Gabinet Weterynaryjny „Inter-Wet” ul. Internetowa 43 D [FONT=Arial]tel. 22/ 465 50 65[/FONT] Czynna: pon.– pt. 16[SUP]00[/SUP]-21[SUP]00[/SUP], sob. 9[SUP]00[/SUP]-14[SUP]00[/SUP] [B]Mokotów[/B] [FONT=Arial]Przychodnia Weterynaryjna Nova[/FONT] [FONT=Arial]ul. Akermańska 3 [/FONT] [FONT=Arial]tel. 22/ 498 23 03[/FONT] Czynna: pon.– pt. 10[SUP]00[/SUP]-20[SUP]00[/SUP], sob. 10[SUP]00[/SUP]-13[SUP]00[/SUP] [FONT=Arial]Przychodnia Weterynaryjna 24wet[/FONT] [FONT=Arial]ul. Racławicka 29 A[/FONT] [FONT=Arial]tel. 22/ 844 20 64[/FONT] [FONT=Arial]Czynna: 24 h[/FONT] [B][FONT=Arial]Wola[/FONT][/B] [FONT=Arial]Gabinet Weterynaryjny „Univet”[/FONT] [FONT=Arial]ul. Górczewska 93 [/FONT] [FONT=Arial]tel. 22/ 836 89 40 lub 606 492 555[/FONT] Czynna: pon.– pt. 13[SUP]00[/SUP]-17[SUP]00[/SUP], sob. 10[SUP]00[/SUP]-12[SUP]00[/SUP] [B][FONT=Arial]Włochy[/FONT][/B] [FONT=Arial]Całodobowa Przychodnia Weterynaryjna[/FONT] [FONT=Arial]ul. Popularna 29[/FONT] [FONT=Arial]tel. 22/ 487 70 70 [/FONT] [FONT=Arial]Czynna: 24 h[/FONT] [B][FONT=&]Praga Południe[/FONT][/B] [FONT=Arial]Gabinet Weterynaryjny i Sprzedaż Artykułów dla Zwierząt[/FONT] [FONT=Arial]ul. Kobielska 54/58 lok. 17[/FONT] [FONT=Arial]tel. 22/ 810 34 61[/FONT] Czynna: pon.– pt. 12[SUP]00[/SUP]-19[SUP]00[/SUP] [B][FONT=Arial]Wawer[/FONT][/B] [FONT=Arial]Gabinet Weterynaryjny AKITA [/FONT] [FONT=Arial]ul. Rekrucka 9 [/FONT] [FONT=Arial]tel. 22/ 812 02 65[/FONT] Czynna: pon.– pt. 15[SUP]00[/SUP]-20[SUP]00[/SUP], sob. 15[SUP]00[/SUP]-18[SUP]00[/SUP] Edited July 27, 2013 by Ellig Quote
ostr Posted July 27, 2013 Author Posted July 27, 2013 [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=#000000][/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=3][COLOR=#000000][FONT=Calibri]Dziękuję za tę listę. Podzwoniłam. Niestety jak się okazujetrzeba spełniać określone warunki. Piesek musi być zaczipowany, zaszczepiony,właściciel musi być zameldowany w Warszawie. Zaczipowana, zaszczepiona niejest, i nie ma właściciela...Nawet gdyby tak było to każdy z kim rozmawiałampowiedział że umowa z miastem dotyczy wyłącznie sterylizacji, nie aborcji. Ktośzasugerował sterylizację aborcyjną przez Palucha. Oznacza to oddanie psa doschroniska. Z mojej strony nie ma takiej możliwości. Schronisko uważam zanajgorsze zło. Dziś byliśmy znów u lekarza bo niepokoiło nas to że się niezałatwia odkąd ją znamy (czyli od wczoraj od godz. 17-18). Bardzo dużo pije inic. Istniało ryzyko cewnikowania. Dostała leki rozkurczowe, antybiotyk i udałosię, było dużo siusiu...w mieszkaniu :) Ale dobrze, oznacza to (mam nadzieję)że z nerkami wszystko ok. Po wpisach na tym forum oraz po rozmowie z Panią Joląjesteśmy już przekonani, pewni co do aborcji. Dziękujemy, zrobiło się mimowszystko trochę lżej w sercu. Trzeba to traktować jako zło konieczne.Rozmawiałam jeszcze z weterynarzem z gabinetu wymienionego na liściepowyżej i powiedział że samasterylizacja suni diametralnie zwiększa jej szansę na znalezienie domu. Aniemal nierealne jest znalezienie domu dla suni w ciąży. Że z doświadczenia znadużo historii gdy ludzie adoptują suczkę a ona nagle rodzi pod stołem, i mówiąże gdyby wiedzieli to nigdy takiej suczki by nie wzięli, a często podejmujągłupie decyzje.[/FONT][/COLOR][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=#000000][/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=3][COLOR=#000000][FONT=Calibri]Dziękujemy za dotychczasową pomoc i prosimy o jeszcze [/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]J[/FONT][/FONT][FONT=Calibri] My szukamy wszelkichsposobów, miejsc do umieszczania apelu/ogłoszenia. Wierzę, że uda nam sięszybko znaleźć dla niej miejsce. Choć jak przeglądam internet to podłamuję sięco chwila ale walczymy. Nasza Luna niestetyźle znosi jej obecność.[/FONT][/COLOR][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=#000000][/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
iwonamaj Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 Jesteście wspaniali :) Ja też jestem za sterylka, także aborcyjną. Co do sikania- moja sunia i 2 kotki nie sikały przez ponad półtorej doby, chyba to stres związany ze zmianą. Może zróbcie jej wydarzenie na FB, to czasem pomaga... Będę zagladać do suni, teraz najważniejszy jest zabieg, trzymam kciuki. Quote
Mazowszanka13 Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 Ja płacę składki w Akcja Sterylizacja. Jak ją zgłoszę to zwrócą 100 % za zabieg tylko trzeba zachować odpowiednią procedurę. Potrzebny rachunek od weta i wypełniony formularz. Jak wet zdecyduje się poczekać na zapłatę to wtedy AS płaci lekarzowi. Jak wet niecierpliwy to można założyć z własnej kieszeni. Quote
Ellig Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 [quote name='Mazowszanka2']Ja płacę składki w Akcja Sterylizacja. Jak ją zgłoszę to zwrócą 100 % za zabieg tylko trzeba zachować odpowiednią procedurę. Potrzebny rachunek od weta i wypełniony formularz. Jak wet zdecyduje się poczekać na zapłatę to wtedy AS płaci lekarzowi. Jak wet niecierpliwy to można założyć z własnej kieszeni.[/QUOTE] Jezeli Mazowszanka zalatwi pieniadze na sterylizacje to Klub WB moze zaplacic za szczepienie i zaczipowanie, jezeli Panstwo nie maja zameldowania w Warszawie bo jezeli macie zameldowanie to wystarczy szczepienie a czipowanie jest darmowe, lekarz zaklada ksiazeczke zdrowia, dane wlasciciela mozna wpisac olowkiem. Quote
jola_li Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 [quote name='ostr'][SIZE=3][COLOR=#000000][FONT=Calibri]DDostała leki rozkurczowe, antybiotyk i udałosię, było dużo siusiu...w mieszkaniu :)[/FONT][/COLOR][/SIZE][/QUOTE] No to wspaniale, że się obyło bez cewnikowania! Teraz tylko trzeba ją wychwalać pod niebiosa po każdym siusianiu (a nawet dawać smakowite prezenciki ;)) i będzie dobrze. Quote
Nutusia Posted July 28, 2013 Posted July 28, 2013 Jestem na zaproszenie Joli. I również gratuluję Państwu postawy. Wraca wiarę w ludzi i w to, że ten świat ma jeszcze szanse ;) Quote
Mazowszanka13 Posted July 29, 2013 Posted July 29, 2013 [B]Dostałam pozytywną odpowiedź od Akcja Sterylizacja, będzie zwrot 100 %, post 5537, str 222[/B] [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/184498-AKCJA-STERYLIZACJA-WZNAWIAMY-!-Tymczasowe-konto?p=21135009#post21135009[/url] Wieczorem napiszę instrukcję co należy zrobić. Quote
jola_li Posted July 29, 2013 Posted July 29, 2013 Dziękuję Wszystkim za odzew, zainteresowanie i pomoc! Też jestem ciekawa co z psinką... Quote
ostr Posted July 29, 2013 Author Posted July 29, 2013 Witam, Bardzo dziękujemy za chęć pomocy. Obecnie jesteśmy w Olsztynie, wpadliśmy tu na weekend ale w związku ze znajdą plany uległy zmianie. Jutro sunia będzie miała zabieg. Zdecydowaliśmy że zrobimy to w Olsztynie gdyż mieszkanie jest na parterze i wygodniej i sprawniej będzie wyglądać kwestia spacerów po zabiegu niż byłoby to z 4p. bez windy w Warszawie. Pomoc odnośnie sterylizacji (zwrot 100%), zapłacenie za czipowanie i szczepienie aż nas wzruszyła. Cudownie że są ludzie, instytucje które tak prężnie działają. Cudownie że jesteście! Nie powiem pomogłoby to nam i odciążyło ale możemy sobie pozwolić na finansowanie suni. Przeznaczcie proszę te wszystkie możliwości dla ludzi, zwierząt w dużo gorszej sytuacji od naszej. My potrzebujemy pomocy jak najbardziej! [B]Nasz problem to brak domu dla psiny[/B]. Rozgłaszamy wszędzie gdzie się da, dużo ludzi obiecuje popytać itd. ale nic niestety z tego nie wynika. W tej chwili jesteśmy w małym mieszkaniu (kawalerka) z dwoma suczkami, nasza Luna atakuje "nową" , jesteśmy wiecznie napięci, czujni czy nic złego się nie stanie. Do końca tygodnia zostaniemy w Olsztynie. Później wyjazd do Warszawy i to będzie sytuacja dramatyczna. Jeśli do tego czasu nie znajdziemy dla niej domu to prawdę mówiąc nie mamy pomysłu co zrobić. Nie ma możliwości aby ona u nas została. To że absolutnie nie mamy warunków to jedno a drugie to fakt że 2 lata temu uratowaliśmy naszą Lunę która jest przepełniona wszystkimi możliwymi lękami, jest pod opieką behawiorysty, dostaje leki a obecność innego psa wpływa na nią druzgocąco. Do tego stopnia że ma odruchy obronne na zapas, staje się agresywna. Jej osobowość to mix wszystkich możliwych stanów. Bardzo prosimy o pomoc. I o podpowiedzi co możemy jeszcze zrobić, gdzie pisać, gdzie pytać...Jeszcze raz pragnę zaznaczyć bo wiem że dla wielu osób to kłopot że pomożemy finansowo w opiece, opłacimy wizyty lekarskie, pokarm. Niech tylko ktoś zapragnie podarować jej kochający dom. Z sunią poznajemy się coraz bardziej, to wprost niewiarygodne że mimo krzywd jakie doznała jest tak mądrym, uśmiechniętym, pogodnym psiakiem. Dziś ją wykąpaliśmy, zniosła to z klasą, choć mamy wrażenie że była to pierwsza kąpiel w jej życiu. Quote
jola_li Posted July 29, 2013 Posted July 29, 2013 Trzymam kciuki za jutrzejszy zabieg! I za dom, który oby jak najszybciej się znalazł... Czy sunia ma jakieś imię? Quote
Ellig Posted July 30, 2013 Posted July 30, 2013 Ja rowniez trzymam kciuki za udaną sterylizację. Suni trzeba zrobic jak najwiecej ogloszen, to tego beda potrzebne zdjecia i jakis tekst. Quote
Mazowszanka13 Posted July 30, 2013 Posted July 30, 2013 Z tego widać, że łatwiej o pieniądze niż dom tymczasowy czy stały. Quote
jola_li Posted July 30, 2013 Posted July 30, 2013 [quote name='Mazowszanka2']Z tego widać, że łatwiej o pieniądze niż dom tymczasowy czy stały.[/QUOTE] Z tymi pieniędzmi też tak łatwo nie jest ;). Akurat trafiły tu Osoby, które mogły i chciały pomóc. Ale jak wiemy, żeby taka pomoc była możliwa, wielu ludzi ciułało grosz do grosza. I chwała Im - i Wam - za to. Quote
Gusiaczek Posted July 30, 2013 Posted July 30, 2013 Jestem i ja ... Sunia prześliczna .... trzymam kciuki za dzisiaj i ... jutro dla Niej Quote
Ellig Posted July 30, 2013 Posted July 30, 2013 [quote name='jola_li']Z tymi pieniędzmi też tak łatwo nie jest ;). Akurat trafiły tu Osoby, które mogły i chciały pomóc. Ale jak wiemy, żeby taka pomoc była możliwa, wielu ludzi ciułało grosz do grosza. I chwała Im - i Wam - za to.[/QUOTE] Jolu, trafnie to ujęłaś:* Quote
Mazowszanka13 Posted July 30, 2013 Posted July 30, 2013 A jakich ona jest gabarytów ? Warto też sprawdzić jaki jest jej stosunek do dzieci i kotów. Bo szukając psów do adopcji często o to pytaja. Quote
Recommended Posts